.
Γκρέτα Τούνμπεργκ
Το «Φαινόμενο της Γκρέτας»
«Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου
και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας.
Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν,
βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού
κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα,
για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;».
Πριν από επτά χρόνια και κάτι μήνες – τον Αύγουστο του 2018 – μία έφηβος μέσα από μια επίμονη, μοναχική και επαναλαμβανόμενη διαμαρτυρία για το κλίμα έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη τράβηξε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως. Τρεισήμισι μήνες αργότερα -τον Νοέμβριο του 2018- μίλησε στο TEDxStockholm, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους αποτέλεσε βασικό ομιλητή στη Διάσκεψη Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και τον Ιανουάριο του 2019 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ – γεννημένη στις 3 Ιανουαρίου 2003 – έχει χαρακτηριστεί υπόδειγμα του παγκόσμιου ακτιβισμού των νέων και σύμβολο οικολογικής συνείδησης. Τον Φεβρουάριο του 2020 ίδρυσε το ίδρυμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, μία μη κυβερνητική οργάνωση με σκοπό να ενισχύσει τον αγώνα που έχει ξεκινήσει για το περιβάλλον. Τον Μάρτιο του 2019, τρία μέλη της Νορβηγικής βουλής και δύο της σουηδικής βουλής την πρότειναν για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Τον Μάιο του 2019 έγινε πρωτοσέλιδο του περιοδικού Time με ένα παγκόσμιο μήνυμα-έκκληση σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τον Αύγουστο του 2019 ανακοίνωσε το εγχείρημα ενός υπερατλαντικού ταξιδιού από το Πλίμουθ στη Νέα Υόρκη με ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών ρύπων.
Η Τούνμπεργκ βασίζεται στην επιστημονική συναίνεση για την κλιματική αλλαγή, υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι επιστήμονας αλλά αγγελιοφόρος των ερευνών που εκπονούν δεκαετίες οι επιστήμονες. Επίσης υποστηρίζει ότι οι στρατηγικές που υιοθετούνται από διάφορες κυβερνήσεις για τον περιορισμό της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στους 1.5 βαθμούς Κελσίου ως μέρος της Συμφωνίας του Παρισιού δεν είναι επαρκής και ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να αρχίσουν να πέφτουν απότομα όχι αργότερα από το 2020. Τον Ιανουάριο του 2019, απεύθυνε μήνυμα στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι η Βρετανία πρέπει να σταματήσει να μιλά με όρους μείωσης των εκπομπών και να ξεκινήσει τη διαδικασία για την εξαφάνισή τους. Τον Φεβρουάριο του 2019, σε μια διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κοινωνικοοικονομικής Επιτροπής, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων της κατά 80% μέχρι το 2030, διπλασιάζοντας τον στόχο του 40% στο Παρίσι.
Μιλώντας σε διεθνή συνέδρια, η Τούνμπεργκ δηλώνει ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει δυσανάλογη επίδραση στους νέους των οποίων το μέλλον θα επηρεαστεί σημαντικά, και λαμβάνεται πολύ λίγη δράση από τις κυβερνήσεις και τις διεθνής εταιρείες για να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων. Επίσης αναφέρεται στο γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Νότος θα υποφέρει περισσότερο από τη κλιματική αλλαγή παρόλο που έχουν συνεισφέρει λιγότερο απ’όλους στη ρύπανση του πλανήτη. Προκειμένου να παρθεί η αναγκαία δράση, προσθέτει ότι οι πολιτικοί πρέπει να ακούσουν αυτά που λένε οι επιστήμονες.
Οι επιδράσεις της στην κοινωνία έχουν οδηγήσει στην επινόηση του όρου «φαινόμενο της Γκρέτας», με πολλούς πολιτικούς να αναγνωρίζουν την ανάγκη δράσης για τη κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, ο Βρετανός γραμματέας περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ επαίνεσε τους αγώνες των νέων και αναγνώρισε την αδράνεια των πολιτικών. Ο πολιτικός των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, υπεύθυνος για την εισαγωγή νόμου για το κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ευχαρίστησε τους νέους ακτιβιστές για την έμμεση συμβολή τους στη δημιουργία του νόμου.
Τον Φεβρουάριο του 2019, σε απάντηση των προσπαθειών της Τούνμπεργκ, ο επικεφαλής της ΕΕ Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ υπέβαλε πρόταση δαπάνης εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για τη κλιματική αλλαγή ξεκινώντας το 2021. Τα ζητήματα του κλίματος έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις Ευρωεκλογές του 2019 καθώς τα κόμματα των Πρασίνων υπερδιπλασίασαν τις ψήφους τους φτάνοντας το 21% των ψήφων φτάνοντας σε περίπου 71 ευρωβουλευτές. Πολλές από τις ενισχύσεις ήρθαν από τις βόρειες χώρες όπου οι διαδηλώσεις για το κλίμα έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή. Το αποτέλεσμα δίνει την ικανότητα στους Πρασίνους να παίξουν σημαντικότατο ρόλο στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.
Τον Ιούνιο του 2019, μια δημοσκόπηση της YouGov στη Βρετανία έδειξε ότι η δημόσια ανησυχία για το περιβάλλον ανέβηκε σε επίπεδα ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις διαμαρτυρίες της Τούνμπεργκ και της οργάνωσης Επανάσταση κατά της εξέγερσης. Η καθιστική διαμαρτυρία της έχει αποτελέσει έμπνευση και για άλλους νέους να οργανώσουν καθιστικές διαμαρτυρίες για τη κλιματική αλλαγή έξω από τα κοινοβούλια της χώρας τους.
Τον Αύγουστο του 2019, αναφέρθηκε άνοδος στον αριθμό των παιδικών βιβλίων που ασχολούνται με το θέμα της κλιματικής κρίσης, συνοδευόμενη από μια θετική μεταβολή των πωλήσεων βιβλίων για τη κλιματική κρίση, τα οποία σκοπεύουν να εμπνεύσουν νεαρά άτομα στο να σώσουν των πλανήτη. Οι εκδότες αποδίδουν την αύξηση στο «φαινόμενο Γκρέτα Τούνμπεργκ».
——–————————————————
Επιμέλεια Λ.Τ.
Πηγή:https://el.wikipedia.org/