Για το θέμα της ακαταλληλότητας του νερού ρώτησε το ΚΚΕ

.

| ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ |

Παπαναστάσης Νίκος – Διγενή Σεμίνα – Έξαρχος Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος – Μανωλάκου Διαμάντω

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών


Το νερό είναι και πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

[ Ακαταλληλότητα νερού σε 4 Δημοτικές Ενότητες
και μια κοινότητα ]

Άμεσα μέτρα και ενέργειες για να εξασφαλιστεί ασφαλές, καθαρό,
ποιοτικό νερό στους κατοίκους των Δημοτικών Κοινοτήτων
των Δήμων Ακτίου-Βόνιτσας και Θέρμου

Με βάση πρόσφατες δειγματοληψίες και σχετικές έγγραφες ενημερώσεις της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας (ΑΠ: ΠΔΕ/ΔΔΥΚΜΠΕΑΙΤ/ 300279/4276-ΣΧΕΤ. 5 και ΠΔΕ/ΔΔΥΚΜΠΕΑΙΤ/212777/3112-ΣΧΕΤ. 4), κρίθηκε ακατάλληλο το νερό για πόση και μαγειρική και απαγορεύτηκε η κατανάλωσή του σε 4 Δημοτικές Ενότητες, Βόνιτσας, Μοναστηρακίου, Θυρρείου και Δρυμού του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, ενώ ακατάλληλο κρίθηκε το νερό και στην Τοπική Κοινότητα Σιταραλώνων του Δήμου Θέρμου.

Η ανησυχία και η αγανάκτηση των κατοίκων των συγκεκριμένων Δήμων είναι μεγάλη, αφού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μια βασική τους ανάγκη, όταν την ίδια ώρα, σε πολλές περιπτώσεις, πληρώνουν υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.

Μέσα από τα σχετικά έγγραφα φανερώνονται οι σοβαρότατες ευθύνες, κράτους, (τοπικού και κεντρικού), που το 2024, δεν μπορεί να εξασφαλίσει ασφαλές, καθαρό, ποιοτικό και σε επαρκή ποσότητα, νερό.

Και στους δύο Δήμους, δεν υπάρχει οργανωμένη υπηρεσία για τον έλεγχο, παρακολούθηση και προστασία των δικτύων τους, με το αντίστοιχο επιστημονικό-τεχνικό προσωπικό και με τα αντίστοιχα μέσα και υποδομές.

Εκεί έχουμε οδηγηθεί με τη διαχρονική πολιτική, κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών, των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που αντιμετωπίζουν το νερό, όχι ως φυσικό και κοινωνικό αγαθό, αλλά ως εμπόρευμα, στραγγαλίζοντας τις λαϊκές ανάγκες και με την αντίληψη κόστους – οφέλους το αστικό κράτος υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Το νερό είναι και πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Η διαχείριση του πρέπει να γίνεται με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Είναι φυσικός πόρος στρατηγικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, των οικοσυστημάτων, του περιβάλλοντος, για την εγχώρια παραγωγή.

Η λειψυδρία που παρατηρείται σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως και οι πλημμύρες, είναι η άλλη όψη της ίδιας πολιτικής που δεν εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων συνολικά, στο σύνολο της κάθε υδρολογικής λεκάνης ούτε τις αναγκαίες μελέτες και έργα με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος.

Γι’ αυτό και δεν μπορεί να εξασφαλίσει φτηνό, ποιοτικό νερό και σε επαρκείς ποσότητες νερού για ύδρευση και άρδευση, αλλά ένα πανάκριβο και πολλές φορές ακατάλληλο νερό ασκώντας μια πολιτική στο πλαίσιο των κατευθύνσεων και της πολιτικής υδάτων της Ε.Ε.

Με το σχέδιο της κυβέρνησης για τον λεγόμενο «εξορθολογισμό» στην κατανάλωση και στη διαχείριση του νερού, να περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο που λέγεται «αυξήσεις».

Παράλληλα, εξασφαλίζονται δισεκατομμύρια από το κράτος για τους επιχειρηματικούς ομίλους με τον τζίρο το 2022, στον τομέα της εμφιάλωσης νερού, να ξεπερνά τα 1,32 δις ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο Δήμο Ακτίου-Βόντσας, που από τη μια δεν εξασφαλίζεται στους κατοίκους πόσιμο νερό από τις πηγές της περιοχής, ενώ την ίδια ώρα μονοπώλιο που δραστηριοποιείται στην περιοχή κερδίζει από την εκμετάλλευση των πηγών νερού εκατομμύρια ευρώ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

– Άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλιστεί κατάλληλο νερό στους κατοίκους των εν λόγω Δήμων.

– Να ελεγχθεί με αξιόπιστους και ολοκληρωμένους ελέγχους, δειγματοληψίες και αναλύσεις, η ποιότητα των νερών ύδρευσης, σε κάθε Δήμο και Δημοτική Ενότητα σε όλο το νομό.

– Να εξασφαλιστεί η πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού στις δημοτικές υπηρεσίες, ώστε να καλύπτονται με ποιότητα και πληρότητα οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και να εξασφαλίζεται ο συχνός έλεγχος της ποιότητας νερού, η κατασκευή, η επέκταση, η συντήρηση και η λειτουργία των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών – εργολαβικών εταιρειών.

Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Διγενή Σεμίνα
Έξαρχος Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Μανωλάκου Διαμάντω


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *