Εθνική Αλληλεγγύη (Ε.Α.) Αγρινίου 1941 -1944

Μια από τις πρώτες ενέργειες
στην οποία προχώρησε η οργάνωση του Αγρινίου,
ήταν να συγκροτηθεί στην πόλη
και τον νομό η Εθνική Αλληλεγγύη

 

Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας*

 

Οι βασικοί σκοποί αυτών των ομάδων ήταν η παροχή βοήθειας σε όσους είχαν στην οικογένεια τους θύματα πολέμου, η παροχή βοήθειας και συμπαράστασης στους φυλακισμένους της Αγίας Τριάδας, στις φυλακές Μεσολογγίου καθώς επίσης και στο κατοχικό στρατόπεδο της Κατούνας.

Τη λειτουργία αυτής της οργάνωσης στήριξαν και βοήθησαν ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στο Αγρίνιο και γιατρός Επαμεινώνδας Καμαριάρης, ο οποίος πρόσφερε σημαντική βοήθεια για τα παιδικά συσσίτια που οργάνωνε ο Δήμος Αγρινίου, ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Αγροτικής, Καλιδόπουλος και ο διευθυντής της εταιρείας «Λυσιμαχία», Κυπριάδης.

Στις ομάδες που συγκρότησε η Ε.Α. εντάχθηκαν πολλές γυναίκες της πόλης και του συνοικισμού, όπως η Μάχη Παλιγιαννοπούλου (αδελφή του καπετάνιου του ΙΙ τάγματος του 2/29  συντάγματος), η Ισμήνη Γιάγκα, καθώς και η εκτελεσμένη από τους ταγματασφαλίτες Κατίνα Χατζάρα, η οποία συγκέντρωνε τρόφιμα και τα προωθούσε σύμφωνα με τις υποδείξεις της οργάνωσης.

Συμμετείχαν επίσης κληρικοί, όπως οι ιερείς Παπαβαλής, (πρόσφερε σημαντική βοήθεια στους κρατούμενους της Αγίας Τριάδας), ο Παπα-Γιάννης Αναστασόπουλος (πατέρας του εκδότη της εφημερίδας του Αγρινίου «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»), καθώς και επιστήμονες, κυρίως γιατροί, όπως ο Δημήτρης Πανόπουλος, ο Γιάννης Σκιαδάς, ο Παντελής Κατσακιώρης και ο Γ. Τσούτσος, καθώς και οι οδοντίατροι Δανιηλίδης, Κογιώργος και Μ. Καρκατζάς.

 

*Με πληροφορίες από Θανάσης Κακογιάννης, Μνήμες και σελίδες της Εθνικής αντίστασης, Κωσταράκη 1997
Φωτογραφία:
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Μαρτυρίες
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Μαρτυρίες