Ο γαλάζιος καρχαρίας του Μύτικα
είναι ένα είδος απειλούμενοκαι ακίνδυνο
Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό ο ιχθυολόγος Λοβέρδος Στελακάτος απάντησε σε όσους τον ρώτησαν, για το είδος του ψαριού που βιντεοσκόπησαν να «κόβει βόλτες στα ρηχά του Μύτικα, ότι πρόκειται για έναν γαλάζιο καρχαρία (επιστημονική ονομασία, Prionace glauca), ο οποίος δεν είναι καθόλου επικίνδυνος.
«Φτάνει σε μήκος τα 3,8 μέτρα», αναφέρει, και το βάρος του είναι τα 390 κιλά, αν και ο μέσος όρος είναι γύρω στα 200. «Είναι ένα είδος σχεδόν απειλούμενο και κινδυνεύει από τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος από τον γαλάζιο καρχαρία», καταλήγει.
Να συμπληρώσουμε στο σημείο αυτό, ότι το συγκεκριμένο είδος ζει στις τροπικές και εύκρατες θάλασσες. Αν και είναι συνήθως οκνηροί, μπορούν να κινηθούν γρήγορα. Οι γλαυκοκαρχαρίες είναι ζωοτόκοι, γεννώντας 25 με 100 μικρά. Τρέφονται με μικρά ψάρια και καλαμάρια, αλλά μπορούν να επιτεθούν και σε μεγαλύτερη λεία. Οι γλαυκοκαρχαρίες σχηματίζουν κοπάδια διαχωρισμένα ανάλογα με το φύλο και μέγεθος.
Οι γλαυκοκαρχαρίες έχουν ελαφριά κατασκευή σώματος και μακρά θωρακικά πτερύγια. Το επάνω μέρος του σώματός τους είναι μπλε, το πλάι γαλάζιο και από κάτω λευκό. Φτάνουν σε μήκος τα 3,8 μέτρα και βάρος τα 390 κιλά, αν και ο μέσος όρος είναι γύρω στα 200.
Οι ενήλικες καρχαρίες δεν απειλούνται τακτικά από κανένα είδος με εξαίρεση τον άνθρωπο. Οι μικρότεροι καρχαρίες μπορεί να γίνουν λεία αρκετά μεγάλων καρχαριών όπως ο λευκός καρχαρίας και ο καρχαρίας τίγρης.