Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 27ῃ Μαΐου | 1918 – Οι κάτοικοι του Αγρινίου ζητούν νόμο κατά των αγάμων



Aγρινιώτικο καλαντάρι

27 Μαΐου

1918 – Οι κάτοικοι του Αγρινίου ζητούν νόμο κατά των αγάμων
1948 – Η δίκη των (Παπαστραταίων) Βιομηχάνων το 1948


27 Μαΐου 1918*

Οι κάτοικοι του Αγρινίου υπέβαλαν στον Πρωθυπουργό αναφορά, με την οποία ζητούσαν από την κυβέρνηση να νομοθετήσει εναντίον των αγάμων. Παρακαλούσαν επίσης να επιβληθούν βαρύτατα χρηματικά βάρη και άλλες ποινές για να περιοριστεί η αγαμία, «ήτις συντελεί εις την ελλάτωσιν του πληθυσμού και επομένως του στρατού της Ελλάδος». (Σκριπ, 28/5/1918)

Δείτε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
«Εξεσφενδονίσθη ως άλλη βόμβα»: Το Αγρίνιο κατά των αγάμων

 

 

27 Μαΐου 1948

Στις 27 Μαΐου του 1948, με τον εμφύλιο πόλεμο στην κορύφωσή του, η στρατιωτική δικαιοσύνη οδηγεί στο έκτακτο στρατοδικείο της Αθήνας ως κατηγορουμένους τους βιομηχάνους Γιάννη Παπαστράτο, Στέφανο Ρέσλερ και Γιάννη Γιαννόπουλο, τον υπάλληλο του αεριόφωτος Ηλία Φιλιππάκο, το χωροφύλακα Ν. Σαμάκο και τον κουμμουνιστή Χρύσανθο Κωστάκο, σε μια δίκη που πέρασε στην ιστορία ως η «Δίκη των βιομηχάνων». Οι τέσσερις πρώτοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία ότι υπήρξαν χρηματοδότες των κομμουνιστών από το Νοέμβριο του 1946 μέχρι τις 29 Μαρτίου 1948, με συνεργάτες τους υπόλοιπους. Πιο γνωστός ανάμεσα σε όλους, ο Γιάννης Παπαστράτος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της καπνοβιομηχανίας (εκλέχτηκε στη θέση μετά το θάνατο του αδελφού του Σωτήρη το 1940 και διατήρησε την ιδιότητα ως τον θάνατό του). Είναι κάτι παραπάνω από αληθές, ότι στο πρόσωπό του δικάζονταν όλοι οι Παπαστραταίοι.

Δείτε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Η δίκη των Βιομηχάνων | Στο στόχαστρο οι Παπαστραταίοι

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Υποσημείωση
*Οι χρονολογίες που καταγράφονται πριν την 16η Φεβρουαρίου 1923 είναι σύμφωνες με την χρονολόγηση των πηγών. Για την αντιστοίχιση με τη σημερινή χρονολόγηση πρέπει στην αντίστοιχη χρονολογία να προστεθούν 13 μέρες
Φωτογραφία:
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
…………………………………………………………………………………………
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν