Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 16ῃ Απριλίου | 1973: ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στο Εργ. Κ. Αγρινίου

 


...

Aγρινιώτικο καλαντάρι

 | 16 Απριλίου

1920: συνέλευση του σωματείου υποδηματεργατών Αγρινίου
1941: ο πρώτος βομβαρδισμός του Αγρινίου στις 16 Απριλίου 1941
1973: ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στο Εργ. Κ. Αγρινίου


 | 16 Απριλίου 1920

Κατά τη γενική συνέλευση του σωματείου υποδηματεργατών Αγρινίου, εξελέγη εκπρόσωπος της Εργατικής Προστασίας. Η εκλογή έγινε σε συνεργασία με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο. Ο εκπρόσωπος θα συμμετάσχει στις εκλογές για τη β’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. (Ριζοσπάστης 17.4.1920)

16 Απριλίου 1941

Το πρωινό της 16ης Απριλίου του 1941 γερμανικά Στούκας βομβαρδίζουν το Αγρίνιο και καταστρέφονται μερικώς κάποια σπίτια και καταστήματα στο κέντρο της πόλης. Μία από τις βόμβες σκάει στη συμβολή της Αναστασιάδη με την πλατεία Μπέλου.

Εκτός όμως από τις υλικές ζημιές που υπέστη η πόλη σε κεντρικά της κτίρια, κατέβαλε επίσης και βαρύ τίμημα αίματος με τον θάνατο 12 αμάχων δημοτών και κατοίκων της. Τα θραύσματα της βόμβας που έσκασε στο σημείο που η σημερινή οδός Αναστασιάδη συναντά την Πλατεία Δημοκρατίας, άφησαν ανεξίτηλα σημάδια πάνω στο χαμηλό πέτρινο τοιχίο του κήπου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Διαβάστε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Ο πρώτος βομβαρδισμός τη Μ. Τετάρτη,16 Απριλίου 1941

16 Απριλίου 1973

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, κ. Παπαδημητρίου, προήδρευσε στο τοπικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου της περιοχής.

Στην ομιλία του προς τους συνέδρους, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε την απόφαση της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος να εντείνει τη δράση του με νόμιμα μέσα και σε κάθε κατεύθυνση, με στόχο την αποκατάσταση των ανέργων και την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων σε όλη τη χώρα. Τα αιτήματα αυτά είχαν ήδη διατυπωθεί και εγκριθεί στο 17ο Πανελλαδικό Συνέδριο της Συνομοσπονδίας.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ πρόκειται να προεδρεύσει και στο αυριανό συνέδριο που θα διεξαχθεί στη Σαλαμίνα, με τη συμμετοχή των εργατικών κέντρων του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο αυτή, εν μέσω της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, η ηγεσία της ΓΣΕΕ –συμπεριλαμβανομένου του κ. Παπαδημητρίου– ήταν διορισμένη από το καθεστώς και όχι εκλεγμένη από τα συνδικάτα. Η λειτουργία της Συνομοσπονδίας τελούσε υπό κρατικό έλεγχο, και η παρουσία διορισμένων προσώπων σε συνέδρια αποσκοπούσε περισσότερο στη διατήρηση της εικόνας “ομαλότητας” παρά στην έκφραση της βούλησης των εργαζομένων. (Μακεδονία 16/4/1973)

 

——————————————————————————————————————————————————–
*Οι χρονολογίες που καταγράφονται πριν την 16η Φεβρουαρίου 1923 είναι σύμφωνες με την χρονολόγηση των πηγών. Για την αντιστοίχιση με τη σημερινή χρονολόγηση πρέπει στην αντίστοιχη χρονολογία να προστεθούν 13 μέρες
Φωτογραφία: Η πλατεία Μπέλλου τη δεκαετία του ΄50
Ανακτήθηκε από  https://agriniomemories.blogspot.com/
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν