Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 15 Απριλίου | 1934: η Εθνική Τράπεζα και η διάλυση του συνεταιρισμών


...

Aγρινιώτικο καλαντάρι

 | 15 Απριλίου

1833: πρώτη πρωτεύουσα του νομού Ακαρνανίας και Αιτωλίας, το Βραχώρι
1934: «η Εθνική Τράπεζα επιδιώκει τη διάλυση του συνεταιρισμένου κόσμου»


 | 15 Απριλίου 1833

Στις 15 Απριλίου του 1833 υπογράφηκε από τους τρεις αντιβασιλείς του Όθωνα , Κόμη Joseph von Armansperg (Ιωσήφ Άρμανσπεργκ), Georg von Maurer (Τζώρτζ Μάουρερ) και Karl von Heideck (Καρλ Χάιντεκ), καθώς και από τους Γραμματείς της Επικράτειας, Σπύρο Τρικούπη, Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, Γιώργο Πραΐδη και Γιάννη Κωλέττη, το Βασιλικό Διάταγμα «Περί της διαιρέσεως του Βασιλείου και της διοικήσεώς του». Το διάταγμα αυτό δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Βασιλείου (Αρ. Φύλ. 12) τρεις μέρες αργότερα, στις 18 Απριλίου της ίδιας χρονιάς. Με αυτό εκτός από τον καθορισμό του νομού της Ακαρνανίας και της Αιτωλίας έχουμε και τον ορισμό του Αγρινίου ως πρώτης πρωτεύουσας του.

Δείτε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Το Αγρίνιο πρωτεύουσα του νομού

15 Απριλίου 1934

Την προηγούμενη εβδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας ειδήσεις ότι, «η Εθνική Τράπεζα επιδιώκει τη διάλυση του συνεταιρισμένου κόσμου» και ότι η εδώ αντιπροσωπεία της Αγροτικής Τράπεζας, παραβλέποντας τα καθήκοντα της, υποβοηθεί το διαλυτικό έργο της Εθνικής, αναφέρει Το φως του Αγρινίου, της 15 Απριλίου 1934 (αριθμός φύλλου 366/418, σελίδα 1). Είναι τόσο αδύνατες οι πληροφορίες αυτές, συνεχίζει, ώστε δεν θα άξιζε τον κόπο να ασχοληθούμε για να τις ανασκευάσουμε, αν δεν μας παρακαλούσαν όσοι συνεταιρίζονται.

Το γεγονός σύμφωνα με τις ίδιες πάντοτε ανακοινώσεις των παραγωγών έχει ως εξής: Επειδή καθυστέρησε η διαταγή της Αγροτικής Τράπεζας για τις προκαταβολές των καλλιεργητικών δανείων, το εδώ υποκατάστημα της Εθνικής για να διευκολύνει τους συνεταιρισμούς και να τους συγκρατήσει από τη διαρροή προς τις άλλες τράπεζες, βρέθηκε στην ανάγκη να χορηγήσει στους συνεταιρισμούς προκαταβολές εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες θα συνοψίζονταν στην πίστωση της Αγροτικής, μόλις θα εκδίδονταν η διαταγή προς χορήγηση των δανείων. Δηλαδή η Εθνική διευκόλυνε ταμειακά και για λίγες ημέρες μόνο την κατάσταση για να μην τραπούν οι συνεταιρισμοί για δανεισμό σε άλλες τράπεζες. Και αντί να εισπράξει συγχαρητήρια για την πράξη της αυτή, άκουσε ανάρμοστες επικρίσεις.

Ευτυχώς ο παραγωγικός κόσμος αισθάνεται την υποχρέωση την οποία έχει προς την αντιπροσωπεία της Αγροτικής τράπεζας στο Αγρίνιο και αυτό ακριβώς είναι το ευχάριστω ανεξάρτητα ααπό όσα μπορούν να πιστεύουν και να γράφουν, όσοι βρίσκονται έξω από τον παραγωγικό κόσμο. Αυτά τα γράφουμε από καθήκον για να «ερμηνεύσουμε» τη γνώμη του παραγωγικού κόσμου, ο οποίος μας παρακάλεσε γι’ αυτό., καταλήγει το δημοσίευμα.

 

——————————————————————————————————————————————————–
*Οι χρονολογίες που καταγράφονται πριν την 16η Φεβρουαρίου 1923 είναι σύμφωνες με την χρονολόγηση των πηγών. Για την αντιστοίχιση με τη σημερινή χρονολόγηση πρέπει στην αντίστοιχη χρονολογία να προστεθούν 13 μέρες
Φωτογραφία: Το κτίριο της Εθνικής τράπεζας
Ιστορικό και φωτογραφικό αρχείο Νίκου Αντωνίου
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *