.
Aγρινιώτικο καλαντάρι
12 Μαρτίου
– 1905: Βουλευτής φυγόδικος
1909: Συμπλοκή στρατιωτών και πολιτών με ληστοσυμμορίτες
1963: «Έλληνες Εμίρηδες» οι Αγρινιώτες –
12 Μαρτίου 1905
Από τις αρχές του Μάρτη του 1905 είχε ξεσπάσει ένα σημαντικό πολιτικό σκάνδαλο για την εποχή εκείνη, που απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών εφημερίδων και στο οποίο πρωταγωνίστησε ο βουλευτής Τριχωνίας, Δημήτρης Τζωρτζόπουλος (1875-1939), αφού από την πρώτη στιγμή σχεδόν που εκλέχτηκε με το «Εθνικό κόμμα» του Θόδωρου Δηλιγιάννη, στις 20 Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς, κατηγορήθηκε ως φυγόστρατος. Σύμφωνα με το ΣΚΡΙΠ της 12ης Μαρτίου, ο βουλευτής ήταν κληρωτός του 1896. Πριν από την κλήρωσή του ζήτησε και πήρε ετήσια αναβολή κατατάξεως ως φοιτητής.
Διαβάστε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Αίτημα καταδίωξης βουλευτή φυγόστρατου
12 Μαρτίου 1908
Στις 12 Μαρτίου 1908 ο περιοδεύων αστυνομικός Διευθυντής Κηρύκος τηλεγράφησε από τον Καρβασαρά στο υπουργείο Εσωτερικών ότι στο Σοροβίγλι του Δήμου Στράτου από πέντε άγνωστους ενόπλους κλάπηκαν 7 πρόβατα. Αμέσως διατάχθηκε ο σταθμάρχης Στράτου να πάει στο Ματσούκι και να εξακριβώσει τα ίχνη των αγνώστων. Τη νύχτα του Σαββάτου μετά από υπόδειξη κάποιων καρβουνιάρηδων το τμήμα της χωροφυλακής πήγε στη θέση Πτελιά και πολιόρκησε μια καλύβα στην οποία είχαν καταφύγει οι ληστές. Κατά τη συμπλοκή σκοτώθηκε πιθανώς ο αρχηγός της ληστοσυμμορίας. Ήταν ψηλός λευκοπρόσωπος, 30 -35 ετών με μύστακα και γένια καστανά. Τα χαρακτηριστικά του έμοιαζαν με αυτά του ληστή Μαγκάνου. Οι υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή, σκοτώνοντας έναν πολίτη ονόματι, Κ. Μποζάνη και τραυματίζοντας ακόμα τρεις. Οι χωροφύλακες κάλεσαν φωτογράφο, να φωτογραφίσει τον σκοτωμένο ληστή και να ταυτοποιηθεί ο νεκρός.
12 Μαρτίου 1963
Στις 12 Μαρτίου του 1963 η εφημερίδα «Ταχυδρόμος» φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της ένα άρθρο του Ντίνου Κουτσούμη, με τίτλο «Έλληνες Εμίρηδες». Το άρθρο αναφέρεται στις προσδοκίες των Ελλήνων για εξόρυξη πετρελαίου στην Κλεισούρα του Αγρινίου και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Κτύπησε η καρδιά των Ελλήνων με την είδησιν: Πετρέλαια βρέθηκαν στο Αγρίνιο. Οι ειδικοί ψάχνουν ακόμα να εξακριβώσουν αν η πετρελαιοπηγή είναι άξια λόγου. Αυτοί δυσπιστούν για λόγους τεχνικούς, μικρή είναι η απόδοσις, όχι πρώτης ποιότητας ο υγρός χρυσός μας.
Οι Έλληνες δυσπιστούν για άλλους λόγους. Δεν τους έχει συνηθίσει η ελληνική γη σε τέτοιες εκπλήξεις. […] Για πρώτη φορά από τα σπλάχνα αυτής της γης λοιπόν, έρχεται το μειδίαμα του πλούτου. Πετρέλαια στο Αγρίνιο. Εκεί όπου υπάρχουν κατσίκια και κοτρώνια, κτυπούν τώρα με πάθος οι Έλληνες σωλήνες και σκύβουν και μυρίζουν τη γη. Ψάχνουν να μυρίσουν στο Αγρίνιο λίγη Σαουδαραβία και λίγο Κουβέιτ. Αμάν και να κάνει πως χαμογελά λίγο η τύχη. Δεν θα μείνει τόπος που να μην ανασκαφή. Γιατί το Αγρίνιο και όχι η Καλαμάτα και όχι το Γαϊδουρονήσι; Τα χαρέμια της Αραβίας οραματίζονται πολλοί Έλληνες, που έχουν αμπελοχώραφα. […] Ας όψεται το Αγρίνιον με την μυρωδιά του πενιχρού πετρελαίου που εκπέμπει από τα σπλάχνα του. Αυτή η μυρωδιά έκαμε τον Έλληνα να γυρίζη προς τη γη του για πρώτη φορά με κάποια εκτίμηση και να είπη: μήπως κάτω απ’ αυτά τα κοτρώνια κρύβεται θησαυρός; Αν κάνη πως το Αγρίνιο βγαίνει αληθινό, θα γεμίση η Ελλάδα εμίρηδες…».
Διαβάστε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Πετρέλαιο στην Κλεισούρα
Φωτογραφία: Η γεώτρηση στην Κλεισούρα
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν