Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 12ῃ Απριλίου | 1902: Πυρκαγιά «αποτέφρωσεν ολόκληρον συνοικίαν»


...

Aγρινιώτικο καλαντάρι

 | 12 Απριλίου  |

1902: πυρκαγιά «αποτέφρωσεν ολόκληρον συνοικίαν»
1905: μεταφορά του γεωργικού σταθμού από το Μεσολόγγι στο Αγρίνιο
1967: δυναμική απεργία των οικοδόμων του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου


 | 12 Απριλίου 1902

Τη Μεγάλη Παρασκευή, 12 Απριλίου 1902, κατά την ώρα της περιφοράς των επιταφίων στο Αγρίνιο ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά, η οποία, σύμφωνα με όσα τηλεγραφήθηκαν, «αποτέφρωσεν ολόκληρον συνοικίαν της πόλεως».

Η φωτιά, σύμφωνα με το «Εμπρός», ξεκίνησε από ένα κτίριο, στο οποίο βρισκόταν το εμπορραφείο του Πέτρου Ράφτη και επεκτάθηκε με τη βοήθεια του ανέμου στις κατοικίες και τα καταστήματα που γειτνίαζαν με αυτό. Κάηκαν ολοσχερώς τα καταστήματα του Μεγαπάνου, του Καλετζόπουλου, το Κουρντίκη, του Παπαγιάννη και το σπίτι του Πουμενουρίδη. Οι ζημιές υπερέβαιναν το ένα εκατομμύριο.

«Το Αγρίνιον ευρίσκεται εις αναστάτωσιν και θλίψιν μεγίστην», καταλήγει το δημοσίευμα. «Την ώρα εκείνην εγίνετο η εκφορά των επιταφίων, ους οι κάτοικοι εγκατέλειψαν σπεύσαντες εις την φοβεράν πυρκαϊάν. Το πυρ, ελλείψει μέσων εξηκολούθει ακόμη. Απειλούνται σοβαρώτερα». (ΕΜΠΡΟΣ, Κυριακή, 14.4.1902, σελ. 3)

12 Απριλίου 1905

«Το υπουργείον Εσωτερικών απεφάσισε να μεταφέρει τον γεωργικόν σταθμόν του Μεσολογγίου εις Αγρίνιον, όπου μεγαλύτεραι εκτάσεις υπάρχουν προς καλλιέργειαν». (Εμπρός, 12.4.1905)

12 Απριλίου 1967

Εννέα μέρες πριν το πραξικόπημα του 1967 πραγματοποιείται στο Αγρίνιο μια δυναμική απεργία των οικοδόμων του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, η οποία αποτέλεσε σημαντική στιγμή της εργατικής τάξης της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Στην κινητοποίηση αυτή συμμετείχαν 115 συνδικαλιστικές οργανώσεις εργατών μεταξύ των οποίων και οι παρακάτω: Σωματείο Κτιστών και τεχνιτών Μπετού Τριχωνίδος με έδρα το Αγρίνιο, Σωματείου σοβατζήδων Αγρινίου και το Σωματείο Κτιστών Πάτρας.

Ακολουθούν δύο φωτογραφίες από το αρχείο του Χρήστου Ν. Πουρνάρα, που δημοσιεύτηκαν πρώτη φορά στο agriniomemories.blogspot.com, της Γίτσας Πανταζή Ναστούλη, της οποίας η προσφορά στην φωτογραφική τεκμηρίωση των γεγονότων της περιοχής μας είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Σ’ αυτές διακρίνονται οι: Χρήστος Πουρναράς (μέλος της διοίκησης του Σωματείου Κτιστών και τεχνιτών Μπετού Τριχωνίδος, με έδρα το Αγρίνιο και γραμματέας της συντονιστικής επιτροπής των 115 συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετείχαν στην απεργία), Γιώργος Μησιακούλης πρόεδρος του Σωματείου Κτιστών και τεχνιτών Μπετού Τριχωνίδος με έδρα το Αγρίνιο), Δημήτρης Καρύτσας (μέλος της διοίκησης του Σωματείου Σοβατζήδων και εκλεγμένος εκπρόσωπος του σωματείου στο Ε.Κ.Α.), Θεοδωρόπουλος Κώστας (γραμματέας του Σωματείου Κτιστών και τεχνιτών Μπετού Τριχωνίδος με έδρα το Αγρίνιο) και Σκαλτσιάρης Νίκος (πρόεδρος του Σωματείου Κτιστών Πάτρας και εκπρόσωπος των 115 Συνδικαλιστικών Οργανώσεων που συμμετείχαν).

Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου εκείνη την εποχή ήταν ο διορισμένος από το διοικητικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ, Ζώης Κτενάς

 

 

——————————————————————————————————————————————————–
*Οι χρονολογίες που καταγράφονται πριν την 16η Φεβρουαρίου 1923 είναι σύμφωνες με την χρονολόγηση των πηγών. Για την αντιστοίχιση με τη σημερινή χρονολόγηση πρέπει στην αντίστοιχη χρονολογία να προστεθούν 13 μέρες.
Φωτογραφία: Πλατεία Αγοράς (σημερινή πλατεία Ειρήνης)
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *