Ελληνίς | 8/9 | Ο Ξένος



Ο Οζόν διασκευάζει πιστά τον «Ξένο»,
παραδίδοντας κομψό αλλά ακαδημαϊκό φιλμ,
δίχως τόλμη και συγκίνηση.

Ελληνίς | Μαρκ. Μπότσαρη 2-6 | Αγρίνιο | τηλ.: 26410 56754


Aπό την Δευτέρα 7  έως και  την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2026
Ώρα προβολής: καθημερινά, στις 10:00 το βράδυ

Στις 8:00 το βράδυ προβάλλεται επίσης
η ταινία Minions & Τέρατα

 

 

Γαλλία, Βέλγιο, 2025, Ασπρόμαυρο | Παραγωγή: Φρανσουά Οζόν
Σκηνοθεσία: Φρανσουά Οζόν | Σενάριο: Φρανσουά Οζόν
Φωτογραφία: Μανί Ντακός | Μοντάζ: Κλεμάν Σελίτσκι
Μουσική: Φατίμα Αλ Καντίρι
Πρωταγωνιστούν: Μπενζαμέν Βουαζέν, Ρεμπέκα Μαρντέρ,
Πιερ Λοτέν, Ντενί Λαβάν, Σουάν Αρλό
Διάρκεια: 122 λεπτά | Γλώσσα: Γαλλικά | Υπότιτλοι: Ελληνικά

Ο Φρανσουά Οζόν καταπιάνεται με ένα από τα εμβληματικότερα έργα του 20ού αιώνα, τον «Ξένο» του Αλμπέρ Καμί, επιλέγοντας μια διασκευή αυστηρά προσηλωμένη στο πρωτότυπο. Παραμένει κοντά στα γεγονότα, στην ατμόσφαιρα και στις ιδέες του μυθιστορήματος, με αποτέλεσμα η ταινία να μοιάζει περισσότερο με προσεγμένη εικονογράφησή του παρά με μια τολμηρή, προσωπική κινηματογραφική ανάγνωση.

Η ιστορία ακολουθεί τον Μερσό, έναν νεαρό Γάλλο στην αποικιοκρατική Αλγερία της δεκαετίας του 1940. Ο θάνατος της μητέρας του τον αφήνει σχεδόν απαθή, όπως και όσα συμβαίνουν γύρω του. Μια ερωτική σχέση, οι φίλοι και η καθημερινότητά του περνούν χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο, μέχρι τη στιγμή που, κάτω από τον εκτυφλωτικό ήλιο μιας παραλίας, σκοτώνει έναν Άραβα. Στη δίκη που ακολουθεί, η κοινωνία φαίνεται να τον καταδικάζει περισσότερο για τη συναισθηματική του αδιαφορία παρά για το ίδιο το έγκλημα.

Το αποικιοκρατικό πλαίσιο βρίσκεται αναπόφευκτα στο φόντο. Οι Γάλλοι έποικοι κατέχουν την εξουσία, ενώ οι ντόπιοι Άραβες παραμένουν σχεδόν αόρατοι. Ο φόνος δεν αποτελεί μόνο μια ατομική πράξη, αλλά κουβαλά το βάρος της αποικιοκρατικής βίας και της γαλλοαλγερινής σύγκρουσης. Η ταινία, ωστόσο, αγγίζει αυτή τη διάσταση υπαινικτικά, χωρίς να την αναμετράται κατά μέτωπο.

Ο Οζόν σκηνοθετεί με πειθαρχία. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία μετατρέπει το αλγερινό τοπίο σε πεδίο τραγωδίας, ενώ ο αργός ρυθμός, οι σιωπές και τα βλέμματα εντείνουν την αποξένωση. Ο Μπενζαμέν Βουαζέν ενσαρκώνει πειστικά την αινιγματική ακινησία του Μερσό.

Ο «Ξένος» είναι ένα κομψό, έντιμο και κλασικίζον φιλμ, αλλά παραμένει βαρύ και ακαδημαϊκό. Σέβεται βαθιά τον Καμί, δίχως όμως να διαθέτει την τόλμη που θα μετέτρεπε την πιστότητα σε αληθινά ζωντανό κινηματογράφο.

 

 

 

Ο Φρανσουά Οζόν, γεννημένος το 1967 στο Παρίσι, είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο παραγωγικούς δημιουργούς του σύγχρονου γαλλικού κινηματογράφου. Σπούδασε σκηνοθεσία στη φημισμένη σχολή La Fémis και άρχισε την πορεία του γυρίζοντας μικρού μήκους ταινίες. Το έργο του κινείται με άνεση ανάμεσα στο δράμα, την κωμωδία, το θρίλερ και το μελόδραμα, συχνά αμφισβητώντας τα όρια των κινηματογραφικών ειδών.

Στις ταινίες του επανέρχονται η σεξουαλική ταυτότητα, οι οικογενειακές συγκρούσεις, η επιθυμία, η απώλεια, τα μυστικά και η ρευστότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Έγινε ευρύτερα γνωστός με έργα όπως τα «Κάτω από την Άμμο», «8 Γυναίκες», «Η Πισίνα», «Το Αγόρι στο Τελευταίο Θρανίο», «Frantz» και «Θέλημα Θεού».

Η σκηνοθεσία του χαρακτηρίζεται από κομψότητα, αφηγηματική ακρίβεια, ειρωνεία και έντονο ενδιαφέρον για τους ηθοποιούς. Παραμένει ένας δημιουργός ανήσυχος και πολυπράγμων, που δεν φοβάται να αλλάζει ύφος ούτε να προσεγγίζει κοινωνικά και πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα.

 

Κάθε Κυριακή  και Τετάρτη
δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός
Γενική είσοδος: 6 ευρώ
Μαθητικό, Φοιτητικό, Ανέργων, Πολυτέκνων, Αμεα: 4 ευρώ

 

Περισσότερα από AgrinioStories

Γ. Πανταζόπουλος | 8/9 | Τα Εκκλησιαστικά – Ανθρώπων Πίστις

Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 6 Σεπτεμβρίου 1895: τα λεφτά των προσφύγων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *