Εκδοτικός οίκος υπόσχεται 8000 βιβλία σε ένα χρόνο


.

8000 βιβλία σε ένα χρόνο
υπόσχεται νέος εκδοτικός οίκος

Η Τεχνητή Νοημοσύνη απειλεί να ανατρέψει
την παραδοσιακή εκδοτική βιομηχανία: Έκδοση σε 2 με 3 εβδομάδες

(Λ.Τ. Πως το έλεγε εκείνο ο Γκανάς: «να δεις τι σού ‘χω για μετά»;)


Ένας νέ­ος εκ­δο­τι­κός οί­κος ονό­μα­τι Spines, φι­λο­δο­ξεί να «τα­ρά­ξει» τη βιο­μη­χα­νία του βι­βλί­ου, ανα­κοι­νώ­νο­ντας ότι θα εκ­δώ­σει 8.000 βι­βλία μέ­σα στο 2025 με τη βο­ή­θεια της Τε­χνη­τής Νοη­μο­σύ­νης. Η εται­ρεία ιδρύθηκε το 2021 και ξε­κί­νη­σε να εκ­δί­δει τους πρώ­τους τί­τλους της φέ­τος . Λει­τουρ­γεί ως τε­χνο­λο­γι­κή πλατ­φόρ­μα που, με αμοι­βή, προ­σφέ­ρει υπη­ρε­σί­ες διόρ­θω­σης, πα­ρα­γω­γής, έκ­δο­σης και δια­νο­μής βι­βλί­ων μέ­σω AI.

Η Spines χρε­ώ­νει έως και 5.000 δο­λά­ρια ανά βι­βλίο και υπό­σχε­ται τα­χύ­τα­τη δια­δι­κα­σία: από το χει­ρό­γρα­φο στον δη­μο­σιευ­μέ­νο τί­τλο σε μό­λις τρεις εβδο­μά­δες.

Η εται­ρεία δεν εί­ναι η μό­νη τε­χνο­λο­γι­κή εται­ρεία που επι­χει­ρεί να και­νο­το­μή­σει στον χώ­ρο των εκ­δό­σε­ων. Η Microsoft πα­ρου­σί­α­σε τη δι­κή της εκ­δο­τι­κή πλατ­φόρ­μα, το 8080 Books, το­νί­ζο­ντας ότι «η τε­χνο­λο­γία έχει επι­τα­χύ­νει σχε­δόν κά­θε βιο­μη­χα­νία, εκτός από τις εκ­δό­σεις». Πα­ράλ­λη­λα, η ByteDance, η μη­τρι­κή εται­ρεία του TikTok, ανα­κοί­νω­σε ότι από τις αρ­χές του επό­με­νου έτους θα αρ­χί­σει να που­λά έντυ­πα βι­βλία μέ­σω του δι­κού της εκ­δο­τι­κού οί­κου, 8th Note Press, με στό­χο να τα δια­θέ­τει στα βι­βλιο­πω­λεία.

8.000 βι­βλία το 2025

Εξα­σφα­λί­ζο­ντας πρό­σφα­τα χρη­μα­το­δό­τη­ση 16 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δο­λα­ρί­ων, η νε­ο­σύ­στα­τη εται­ρεία έχει εκ­δώ­σει 273 βι­βλία μό­νο τον Σε­πτέμ­βριο του 2024, με 33 από αυ­τά να κυ­κλο­φο­ρούν την ίδια μέ­ρα. «Στό­χος μας εί­ναι να εκ­δώ­σου­με έως και 8.000 βι­βλία τον επό­με­νο χρό­νο και να βοη­θή­σου­με ένα εκα­τομ­μύ­ριο συγ­γρα­φείς να δη­μο­σιεύ­σουν το έρ­γο τους», δή­λω­σε ο Yehuda Niv, συ­νι­δρυ­τής και CEO της εται­ρεί­ας, στο The Bookseller.

Ο CEO της εται­ρεί­ας ανέ­φε­ρε ότι πριν από τρία χρό­νια κα­τά­λα­βε πως η Τε­χνη­τή Νοη­μο­σύ­νη θα άλ­λα­ζε ρι­ζι­κά την εκ­δο­τι­κή βιο­μη­χα­νία. Τό­τε, δι­ηύ­θυ­νε την εκ­δο­τι­κή εται­ρεία Niv Books στο Ισ­ρα­ήλ. «Εί­χα δύο επι­λο­γές: εί­τε να μεί­νω πί­σω εί­τε να αξιο­ποι­ή­σω αυ­τή την ευ­και­ρία», δή­λω­σε.

Αλ­λα­γές στον εκ­δο­τι­κό κλά­δο λό­γω AI

Η Τε­χνη­τή Νοη­μο­σύ­νη έχει ήδη αρ­χί­σει να φέρ­νει αλ­λα­γές στον εκ­δο­τι­κό κλά­δο. Την πε­ρα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, έγι­νε γνω­στό ότι η HarperCollins US ζη­τά από συγ­γρα­φείς μη λο­γο­τε­χνι­κών βι­βλί­ων την άδεια να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει τα έρ­γα τους για την εκ­παί­δευ­ση των με­γά­λων γλωσ­σι­κών μο­ντέ­λων (LLM) της Microsoft. Αντί­στοι­χες συμ­φω­νί­ες έχουν ήδη γί­νει από πα­νε­πι­στη­μια­κούς εκ­δο­τι­κούς οί­κους, όπως οι Sage, Taylor & Francis και Wiley, οι οποί­οι πα­ρα­χω­ρούν τα βι­βλία τους για την εκ­παί­δευ­ση chatbots και άλ­λων ερ­γα­λεί­ων AI. Επι­πλέ­ον, στις αρ­χές Νο­εμ­βρί­ου, το The Bookseller ανέ­φε­ρε ότι ο ολ­λαν­δι­κός εκ­δο­τι­κός οί­κος VBK, που ανή­κει στη Simon & Schuster, δο­κι­μά­ζει τη χρή­ση AI για τη με­τά­φρα­ση ορι­σμέ­νων τί­τλων του στα αγ­γλι­κά. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες και στη χώ­ρα μας ο Κά­λιπ­πος έχει δια­θέ­σει το σύ­νο­λο των βι­βλί­ων του για την εκ­παί­δευ­ση LLM.

Έκ­δο­ση σε 2 με 3 εβδο­μά­δες

Όπως και το νέο εγ­χεί­ρη­μα της Microsoft, η Spines δί­νει έμ­φα­ση στην τα­χύ­τη­τα. Σύμ­φω­να με τον Yehuda Niv, η πλατ­φόρ­μα μειώ­νει τον χρό­νο έκ­δο­σης ενός βι­βλί­ου από τους 6 έως 18 μή­νες που συ­νή­θως χρειά­ζε­ται, σε μό­λις δύο με τρεις εβδο­μά­δες. Ο ίδιος ανέ­φε­ρε ότι πολ­λοί συγ­γρα­φείς πλη­ρώ­νουν δε­κά­δες χι­λιά­δες δο­λά­ρια σε εκ­δο­τι­κές υπη­ρε­σί­ες για το έρ­γο τους, ενώ η Spines προ­σφέ­ρει τις ίδιες δια­δι­κα­σί­ες – όπως διόρ­θω­ση, σχε­δια­σμό εξω­φύλ­λου, βελ­τι­στο­ποί­η­ση πε­ριε­χο­μέ­νου και πε­ριο­ρι­σμέ­νες υπη­ρε­σί­ες με­τά­φρα­σης (προς το πα­ρόν από τα ισπα­νι­κά) – με κό­στος από 1.200 έως 5.000 δο­λά­ρια.

Οι συγ­γρα­φείς πλη­ρώ­νουν για τις υπη­ρε­σί­ες της Spines και κρα­τούν το 100% των δι­καιω­μά­των τους, κα­θώς και τον πλή­ρη έλεγ­χο του πε­ριε­χο­μέ­νου τους με­τά την κυ­κλο­φο­ρία των βι­βλί­ων τους. Πα­ρό­λα αυ­τά, ο Niv επι­μέ­νει ότι η Spines «δεν εί­ναι πα­ρα­δο­σια­κός εκ­δο­τι­κός οί­κος». Όπως λέ­ει, «εί­μα­στε μια εκ­δο­τι­κή πλατ­φόρ­μα – εί­ναι κά­τι εντε­λώς νέο».

Όταν ρω­τή­θη­κε για τις πι­θα­νές αρ­νη­τι­κές συ­νέ­πειες της αυ­το­μα­το­ποι­η­μέ­νης τε­χνη­τής νοη­μο­σύ­νης σε επαγ­γέλ­μα­τα όπως διορ­θω­τές/τριες, art designers, με­τα­φρα­στές/τριες και επι­με­λη­τές/τριες, ο Niv απά­ντη­σε: «Δεν θέ­λου­με να αντι­κα­τα­στή­σου­με την αν­θρώ­πι­νη δη­μιουρ­γι­κό­τη­τα. Στό­χος μας, εί­ναι να βοη­θή­σου­με συγ­γρα­φείς να εκ­δώ­σουν τα έρ­γα τους με τον πιο γρή­γο­ρο και σύγ­χρο­νο τρό­πο, φέρ­νο­ντας τα χει­ρό­γρα­φά τους σε ένα πα­γκό­σμιο κοι­νό».

«Στό­χος για πολ­λούς συγ­γρα­φείς δεν εί­ναι το κέρ­δος», λέ­ει η εται­ρεία

Σύμ­φω­να με έρευ­να του Authors’ Licensing and Collecting Society, το ει­σό­δη­μα των συγ­γρα­φέ­ων μειώ­θη­κε από 12.330 λί­ρες το 2006 σε μό­λις 7.000 λί­ρες το 2022. Μέ­σα σε αυ­τό το πλαί­σιο, το κό­στος έως και 5.000 δο­λα­ρί­ων για να εκ­δο­θεί ένα βι­βλίο σε μό­λις τρεις εβδο­μά­δες μπο­ρεί να φαί­νε­ται υπερ­βο­λι­κό. Ωστό­σο, ο CEO της εται­ρεί­ας υπο­στη­ρί­ζει ότι για πολ­λούς/ές συγ­γρα­φείς το κέρ­δος δεν εί­ναι ο κύ­ριος στό­χος.

«Πρό­κει­ται για μια δια­δι­κα­σία αυ­το­έκ­φρα­σης», εξη­γεί. «Ίσως θέ­λε­τε να αφή­σε­τε κά­τι πί­σω σας, ένα έρ­γο ζω­ής ή μια πα­ρα­κα­τα­θή­κη. Οι πε­ρισ­σό­τε­ροι άν­θρω­ποι δεν εκ­δί­δουν ένα βι­βλίο για να ζή­σουν από αυ­τό. Εί­ναι το χό­μπι τους». Ο ίδιος ανα­γνω­ρί­ζει τις προ­κλή­σεις του πα­ρα­δο­σια­κού εκ­δο­τι­κού μο­ντέ­λου: «Ή πρέ­πει να γί­νεις πο­λύ διά­ση­μος για να κλεί­σεις μια συμ­φω­νία με έναν εκ­δο­τι­κό οί­κο, ή να επεν­δύ­σεις δε­κά­δες χι­λιά­δες δο­λά­ρια στην αυ­το­έκ­δο­ση». Ο στό­χος του Niv εί­ναι ξε­κά­θα­ρος: «Θέ­λω να βοη­θή­σω να φτά­σουν τα βι­βλία σε όσο πε­ρισ­σό­τε­ρους αν­θρώ­πους γί­νε­ται».

Όταν ο ίδιος ρω­τή­θη­κε αν κά­ποιο από τα βι­βλία που εκ­δό­θη­καν από τη Spines έχει γί­νει μπεστ σέ­λερ, ο Niv απά­ντη­σε πως «εί­χα­με αρ­κε­τές επι­τυ­χί­ες». Σε επό­με­νο email, η εται­ρεία πα­ρέ­θε­σε επτά τί­τλους που, όπως ισχυ­ρί­ζε­ται, ση­μεί­ω­σαν επι­τυ­χία. Ωστό­σο, όταν ζη­τή­θη­καν συ­γκε­κρι­μέ­να στοι­χεία για τον όγκο των πω­λή­σε­ων, η απά­ντη­ση ήταν ότι «τα δε­δο­μέ­να αυ­τά εί­ναι ιδιω­τι­κά και ανή­κουν στον συγ­γρα­φέα». Από τους έξι τί­τλους που εντο­πί­στη­καν στην Amazon, μό­νο ένας εί­χε πε­ρισ­σό­τε­ρες από 70 αξιο­λο­γή­σεις ανα­γνω­στών/ριών, ενώ οι υπό­λοι­ποι εί­χαν από 7 έως 22 αξιο­λο­γή­σεις.

Δυ­να­τό­τη­τα κλω­νο­ποί­η­σης φω­νής συγ­γρα­φέα

Η επό­με­νη και­νο­το­μία της Spines που ανα­μέ­νε­ται να προ­κα­λέ­σει «ανα­στά­τω­ση» εί­ναι η δυ­να­τό­τη­τα κλω­νο­ποί­η­σης των φω­νών των συγ­γρα­φέ­ων για τη δη­μιουρ­γία ακου­στι­κών βι­βλί­ων. Όπως εξή­γη­σε ο Niv, «Η πλατ­φόρ­μα μας μπο­ρεί ήδη να δη­μιουρ­γή­σει μια εκ­δο­χή του ακου­στι­κού βι­βλί­ου χρη­σι­μο­ποιώ­ντας συν­θε­τι­κή φω­νή. Σύ­ντο­μα, θα προ­σθέ­σου­με μια λει­τουρ­γία που θα κλω­νο­ποιεί τη φω­νή του ίδιου του συγ­γρα­φέα. Αυ­τό, όμως, δεν έχει κυ­κλο­φο­ρή­σει ακό­μη, εί­ναι ακό­μα υπό επε­ξερ­γα­σία».

Το ερώ­τη­μα που τί­θε­ται εί­ναι αν η προ­σέγ­γι­ση της Spines θα έχει ση­μα­ντι­κή επί­δρα­ση στον πα­ρα­δο­σια­κό εκ­δο­τι­κό κλά­δο. Η σύμ­βου­λος έκ­δο­σης Anne Hervé δή­λω­σε στο The Bookseller: «Η τε­χνη­τή νοη­μο­σύ­νη εί­ναι ένα από τα πιο καυ­τά θέ­μα­τα αυ­τή τη στιγ­μή. Όλα σχε­τί­ζο­νται με αυ­τήν τώ­ρα. Στους πε­ρισ­σό­τε­ρους με­γά­λους/ες εκ­δό­τες/τριες, τα τε­λευ­ταία 20 πε­ρί­που χρό­νια, οι διά­φο­ροι εσω­τε­ρι­κοί ρό­λοι και οι ευ­θύ­νες έχουν επε­κτα­θεί πο­λύ, και ως απο­τέ­λε­σμα, ο φόρ­τος ερ­γα­σί­ας μας έχει αυ­ξη­θεί επί­σης. Νο­μί­ζω ότι οι πε­ρισ­σό­τε­ροι ψά­χνου­με τρό­πους να μειώ­σου­με αυ­τή την πί­ε­ση και να ανα­θέ­σου­με κά­ποιες από τις λι­γό­τε­ρο εξει­δι­κευ­μέ­νες ερ­γα­σί­ες στην τε­χνη­τή νοη­μο­σύ­νη. Για πα­ρά­δειγ­μα, η συ­μπλή­ρω­ση με­τα­δε­δο­μέ­νων, που εί­ναι ζω­τι­κής ση­μα­σί­ας αλ­λά και χρο­νο­βό­ρα, θα μπο­ρού­σε να εκ­συγ­χρο­νι­στεί, απε­λευ­θε­ρώ­νο­ντάς μας για πιο δη­μιουρ­γι­κή ερ­γα­σία».

 

—————————————————————————
Πη­γή: osdel.gr |  thebookseller.com