Εφ.Α.Α.Λ. – Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 23-25/5

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος
συμμετέχει με εκπαιδευτικές δράσεις,
στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές του ΥΠΠΟ

Δράσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, η πανελλαδικής εμβέλειας δράση του Υπουργείου Πολιτισμού υλοποιείται κάθε χρόνο από το 2012 από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο των οποίων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος συμμετέχει με εκπαιδευτικές δράσεις, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους εποπτείας της.

Για το έτος 2024 οι προγραμματισμένες δράσεις διαρθρώνονται ως εξής:

● ΑΣΤΑΚΟΣ 23-5-2024

Την Πέμπτη 23 Μαΐου θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΑΣΤΑΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ». Οι μαθητές θα ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο και το Ναό του Διός Καραού και θα ενημερωθούν για τη μακραίωνη ιστορία της αρχαίας πόλης του Αστακού (από τον 7ο/6ο αι. π.Χ. ως και τους μεσαιωνικούς χρόνους). Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 26310-55654, κα Β. Τσαντήλα.

● ΟΙΝΙΑΔΕΣ 24-5-2024

Την Παρασκευή 24 Μαΐου θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΩΣΟΙΚΟΥΣ ΟΙΝΙΑΔΩΝ». Οι μαθητές θα ενημερωθούν για τη χρήση των νεώσοικων κατά την αρχαιότητα, την πρόσβαση σε αυτούς μέσω του πλωτού Αχελώου και τη γεωμορφολογία της περιοχής, η οποία σήμερα έχει μεταβληθεί δραματικά. Επίσης, για τη σπουδαιότητα της αρχαίας πόλης των Οινιαδών, την ιστορία, τη μυθολογία και τις νεότερες μυθοπλασίες που συνδέονται με αυτή. Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 26310-55654, κα Β. Τσαντήλα.

● ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 25-5-2024\

Το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 θα υλοποιηθεί στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου η εκπαιδευτική/ αφηγηματική δράση «Από τα νερά των ποταμών στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου». Με αφορμή το παραμύθι της κας Φωτεινής Μυλωνά «Η Αφρολουλουδένια, του ήλιου η αγαπημένη», οι μικροί συμμετέχοντες ηλικίας 7-12 ετών θα μεταφερθούν νοερά στον μαγευτικό χώρο των αλυκών της Τουρλίδας Μεσολογγίου και θα αποκτήσουν γνώσεις που αφορούν τους όρους θάλασσα, λίμνη, λιμνοθάλασσα, αλλά και για την παραγωγή του αλατιού. Ο Εύηνος, ο Αχελώος, η Λιμνοθάλασσα, ο Ήλιος, ο Μαΐστρος… όλα θα προσωποποιηθούν. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει εικαστικό εργαστήρι, στο οποίο οι μορφές αυτές θα μεταφερθούν σε χειροποίητες κούκλες και θα πάρουν ζωή, μέσω της μεθόδου της δραματοποίησης. Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 26310-26068, κα Δ. Γαβρίνα.

● ΒΟΝΙΤΣΑ

Το Σάββατο 25 Μαΐου θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ». Οι μαθητές θα ξεναγηθούν στο κάστρο και στην ψηφιακή έκθεση, ενώ θα ενημερωθούν για την ιστορία και τη σπουδαιότητα της Βόνιτσας και του κάστρου της. Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 26310-55654, κα Β. Τσαντήλα.

Η είσοδος για όσους θα συμμετάσχουν στα προγράμματα θα είναι ελεύθερη.

 

 

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Πολιτιστικά