Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος – Σκηνοθεσία Γ. Μαυραγάνη

Το έργο του Πρίμο Λέβι, «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος»,
μεταφέρεται στη σκηνή του θεάτρου Tempus Verum – Εν Αθήναις,
υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της  Αγρινιώτισας, Γεωργίας Μαυραγάνη

Ένας θίασος επτά ηθοποιών “σκύβει” πάνω από τη μαρτυρία του εγκλεισμού στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας του Άουσβιτς όπως αυτή περιγράφεται στο βιβλίο του Πρίμο Λέβι «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος».

Περιγράφει τις τότε σκέψεις του. Αναπαριστά στιγμιότυπα και περιστατικά. Και φέρνει στο προσκήνιο τις πιο σύγχρονες ιδέες του Πρίμο Λέβι όπως αυτές καταγράφονται μέσα από τις συνεντεύξεις του ίδιου και τις σκέψεις των συνομιλητών του, δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατή να αντλήσει πολύτιμα ερωτήματα και συμπεράσματα για τη ζωή και τη “φύση” του ανθρώπου μέσα από αυτή την “αδιανόητη” θηριωδία ,που οφείλουμε να μην ξεχάσουμε πως έχει συμβεί.

«Για μας η συζήτηση με τους νέους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Το αντιλαμβανόμαστε σαν ένα καθήκον και ταυτόχρονα σαν κίνδυνο: τον κίνδυνο να φανούμε αναχρονιστικοί, να μην ακουστούμε. Πρέπει να μας ακούσουν, πέρα από τις προσωπικές μας εμπειρίες, υπήρξαμε συλλογικά μάρτυρες ενός θεμελιώδους και απροσδόκητου γεγονότος, θεμελιώδους ακριβώς λόγω του απροσδόκητου χαρακτήρα του, που κανείς δεν προέβλεψε. Συνέβη ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, συνέβη στην Ευρώπη, συνέβη το απίστευτο, ένας ολόκληρος πολιτισμένος λαός, που μόλις είχε εξέλθει από την ζωηρή ανθοφορία της Βαϊμάρης, να ακολουθήσει έναν τσαρλατάνο, του οποίου η φιγούρα προκαλεί σήμερα το γέλιο. Και όμως υπάκουσαν και ύμνησαν τον Αδόλφο Χίτλερ έως την καταστροφή» ( Πρίμο Λέβι).

Μία από τις πιο δυνατές γυναικείες παρουσίες στο χώρο της σκηνοθεσίας, η Γεωργία Μαυραγάνη, δίνει το βήμα σε 7 ηθοποιούς να ενώσουν τις φωνές και τα σώματα τους και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα που μας αφορά όλους.

Βασισμένοι στη χορική λειτουργία, σε αυτή την παράσταση δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές. Υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν σε ανθρώπους.

Οι ερμηνευτές αφηγούνται με ήπια φωνή τη μαρτυρία εγκλεισμού στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, όπως αυτή περιγράφεται στο ομότιτλο αριστούργημα του Ιταλοεβραίου συγγραφέα.

Γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για τις χειρότερες καταστροφές. Η θεατρική μεταφορά, όμως αυτής της θηριωδίας επιλέγει να φέρει στο επίκεντρο ιδέες όπως η συντροφικότητα, η αξιοπρέπεια και η δύναμη του ανθρώπινου βλέμματος. Λόγοι στους οποίους, κατά τον Primo Levi, οφείλεται η επιβίωσή του.

Η παράσταση υπηρετεί πιστά την ανάγκη του συγγραφέα να θυμηθεί και να αφηγηθεί τα πάντα, έχοντας ως σκοπό όχι να κατηγορήσει, αλλά να προειδοποιήσει.

Γιατί όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας: «Συνέβη επομένως μπορεί να ξανασυμβεί. Είναι η ουσία των όσων έχουμε να πούμε»

Συντελεστές

 • Κείμενο: Primo Levi (Πρίμο Λέβι)
  Θεατρική διασκευή: Domenico Scarpa, Valter Malosti
  Μετάφραση: Τζωρτζίνα Λιώση
  Δραματουργική επεξεργασία: Ο θίασος
  Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
  Σκηνικά – Κοστούμια: Λίλλυ Κυριλή
  Σχεδιασμός Φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας
  Φωτογραφίες: Κώστας Γκιόκας
  Trailer: Θωμάς Παλυβός
  Βοηθός Σκηνοθέτη: Αμαλία Κόμινου
  Ηθοποιοί: Μελαχρινός Βελέντζας, Νικόλας Κατούνης, Γιάννης Κατσιμίχας, Αμαλία Κόμινου, Δήμητρα Μάζη, Γιώργος Τάτσης, Νάνσυ Χρυσικοπούλου

Επικοινωνία : 2103425170, contact@tempusverum.com

 


AgrinioStories