Ο Δρυμώνας Τριχωνίδας
βρίσκεται στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας
σε δεσπόζουσα θέση με υψόμετρο 900μ.
H ονομασία του παλαιότερα ήταν Μπερίκος
και προερχόταν από τα πολλά μπερικέτια,
γεωργικά εισοδήματα που παρήγαγε
Έπαιξε ρόλο στην επανάσταση του 1821 και υπήρξε περιοχή συγκρούσεων κατά τον εμφύλιο πόλεμο (1946 – 1949). Αποτέλεσε έδρα του δήμου Αμβρακίας και ήταν το σημαντικότερο κεφαλοχώρι της ορεινής Τριχωνίδας έχοντας αστυνομικό τμήμα, δασαρχείο, δημοτικό σχολείο με πολλούς μαθητές και νηπιαγωγείο.
Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα του Νομού μιας και χαρακτηρίζεται για το ξηρό του κλίμα, το ελατόδασος και τον πολύ ανοιχτό του ορίζοντα, που εκτείνεται από τα Βαρδούσια και τα βουνά της ορεινής Ναυπακτίας ανατολικά, ως την Αχαΐα και τον Πατραϊκό κόλπο νότια και τα νησιά του Ιονίου δυτικά. Έτσι έχει χαρακτηριστεί ως ‘‘το μπαλκόνι της Ρούμελης’’. Οι μόνιμοι κάτοικοί του ανέρχονται στους 253, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία.
Πως φτάνεις στο Δρυμώνα
Υπάρχουν δύο διαδρομές:
α) Από το Αντίρριο κατευθυνόμαστε προς Ναύπακτο, στον Πλατανίτη μπαίνουμε στον περιφερειακό δρόμο και βγαίνουμε στην πρώτη έξοδο προς Θέρμο. Ακολουθούμε το δρόμο προς Θέρμο περνώντας τα χωριά Βαριά, Χάνι Μπανιά, Δουνέικα προς κάτω Μακρινού. Σε απόσταση 7 km διασχίζουμε την Κάτω Μακρινού και στρίβουμε δεξιά προς Πάμφιο – Σιταράλωνα. Σε 15 km φθάνουμε στο γραφικό Θέρμο, όπου ακολουθώντας κυκλική πορεία στην πλατεία στρίβουμε δεξιά. Σε απόσταση 500 μ στρίβουμε αριστερά προς Μέγα Δένδρο. Διασχίζουμε το χωριό Μέγα Δένδρο. Προχωρώντας ευθεία και σε απόσταση 14 km από το Θέρμο βρισκόμαστε στο κέντρο του χωριού. Η συνολική απόσταση είναι 60 km από Αντίρριο.
β) Από το Αντίρριο κατευθυνόμαστε προς Αγρίνιο και σε απόσταση 68 km βρισκόμαστε στον κόμβο του Παναιτωλίου, στρίβουμε στην διασταύρωση δεξιά για Παναιτώλιο, Θέρμο. Ακολουθώντας τη διαδρομή για Θέρμο σε απόσταση 30 km εισερχόμαστε στο Θέρμο. Συνεχίζουμε ευθεία στην πλατεία. Σε απόσταση 500μ από την πλατεία στρίβουμε αριστερά. Διασχίζουμε το χωριό Μέγα Δένδρο. Προχωρώντας ευθεία και σε απόσταση 14 km από το Θέρμο βρισκόμαστε στο κέντρο του χωριού.
γ) Από Καρπενήσι ακολουθούμε το δρόμο για Προυσσό. Από τον Προυσσό ακολουθούμε τη διαδρομή για Θέρμο. Αν διαθέτετε τζιπ ή όχημα που μπορεί να κινηθεί σε χωματόδρομο στην τοποθεσία Αγία Παρασκευή στρίβουμε αριστερά και ακολουθούμε πορεία προς Δρυμώνα. Διασχίζοντας τα χωριά και τις τοποθεσίες Χαλίκι, Λαδικού, Νεροσύρτη, Άνω Δρυμώνα, Αγία Τριάδα μέσα από μια καταπληκτικής ομορφιάς διαδρομή φτάνουμε στο Δρυμώνα. Εναλλακτικά στην Αγία Παρασκευή ακολουθούμε τη διαδρομή για Θέρμο διασχίζοντας τα χωριό Λαμπίρι, Καλλιθέα, Ταξιάρχη και στην διασταύρωση για Θέρμο Δρυμώνα στρίβουμε αριστερά. Σε απόσταση 8 km βρισκόμαστε στο κέντρου του χωριού.
Αξιοθέατα
Η Κοσκινά που αποτελεί συνοικισμό του τοπικού διαμερίσματος Δρυμώνα. Βρίσκεται ανατολικά και σε απόσταση 4 km από το Δρυμώνα σε υψόμετρο 570 μ στους πρόποδες του όρους Μελιού. Είναι ο μεγαλύτερος συνοικισμός της περιοχής του Δρυμώνα έχοντας παλαιότερα και Δημοτικό Σχολείο. Οι μόνιμοι κάτοικοί του σήμερα ανέρχονται στους 87. Συνδέεται απευθείας οδικά με το Δρυμώνα και το Θέρμο. Διακρίνεται για τα πολλά νερά και την πυκνή βλάστηση. Ο Ιερός Ναός της είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 15 Αυγούστου. Κάθε χρόνο στις 14 & 15 Αυγούστου στην πλατεία του συνοικισμού πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το Θεοτικό, που βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού και ξεχωρίζει για το σπάνιο φυσικό γεφύρι. Από κάτω περνά το ποτάμι Φιδάκια που χύνεται στα Φιδάκια. Η οργιώδης βλάστηση που αποτελείται από πλατάνους, φτέρες, βελανιδιές και αλλά δέντρα εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη.
Αγία Τριάδα (Ζιόμπος) – Άνω Δρυμώνας, που βρίσκονται 2 km και 3 km αντίστοιχα βόρεια του Δρυμώνα στον άξονα του δρόμου Δρυμώνα – Χαλικίου. Το πυκνό ελατοδάσος σε συνδυασμό με τα πλατάνια και τις πηγές της περιοχής έδωσαν το χαρακτηρισμό ‘‘Νέα Ελβετία’’ στο εξοχικό κέντρο του συνοικισμού Άνω Δρυμώνα.
Η Βρετού, που βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού. Τη διαρρέει ο παραπόταμος του Ευήνου Φιδάκια, έχει οργιώδη βλάστηση και θεόρατα πλατάνια και άλλες γραφικότητες που μπορεί να θαυμάσει ο κάθε επισκέπτης με τοπίο που κυριολεκτικά θα τον μαγέψει. Στην περιοχή μέχρι το έτος 1955 υπήρχε κρεμαστή ξύλινη συρματόσχοινη γέφυρα. Επίσης ως περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους χαρακτηρίζονται οι περιοχές: Νιούτσικα, Ρεματάρια και Σιαδημέικα.
Η οικιστική ανάπτυξη είναι πολύ έντονη ειδικά μετά από το έτος 1980. Οι μόνιμοι κάτοικοί του ανέρχονται στους 253 που ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Σήμερα διατηρεί μονοθέσιο δημοτικό σχολείο. Οι προοπτικές αυτού του τόπου είναι πολλές ειδικά μετά τη λειτουργία της σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2009.
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Τόποι