Δήμος Μεσολογγίου | 21/6 | Από το Αρχαίο Νεώριο στον Μιαούλη


| Δήμος Ιερής πόλης Μεσολογγίου |

Από το Αρχαίο Νεώριο στον Μιαούλη

| H θάλασσα που έγραψε την ιστορία του Μεσολογγίου
Μια πολιτιστική βραδιά που ενώνει 2.400 χρόνια ναυτικής μνήμης,
από τα αρχαία ναυπηγεία των Οινιαδών
μέχρι τους αγώνες της Επανάστασης και τη ζωντανή παράδοση της λιμνοθάλασσας. |


Με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο, ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου διοργανώνει μια ξεχωριστή πολιτιστική βραδιά αφιερωμένη στη μακραίωνη ναυτική κληρονομιά της περιοχής. Την Κυριακή 21 Ιουνίου 2026, στις 9:00 μ.μ., το ιστορικό Κτήριο Συγγρού στην Κατοχή θα φιλοξενήσει την εκδήλωση με τίτλο «Ναυτοσύνη Αιώνων: Από το Αρχαίο Νεώριο των Οινιαδών έως τους άθλους του Μιαούλη στα νερά του Μεσολογγίου». Η σχέση, άλλωστε, του Μεσολογγίου με τη θάλασσα, τις λιμνοθάλασσες, τα καράβια και τους ανθρώπους που έζησαν και αγωνίστηκαν πάνω στα νερά τους είναι ένα στοιχείο της ίδιας της ταυτότητάς του.

Πρόκειται για μια διαδρομή που επιχειρεί να ενώσει διαφορετικές εποχές σε μια ενιαία αφήγηση. Από το Αρχαίο Νεώριο των Οινιαδών, έναν από τους σημαντικότερους και σπανιότερους λαξευτούς ναυστάθμους που σώζονται σήμερα στην Ελλάδα και μαρτυρούν την τεχνογνωσία και τη ναυτική δύναμη της αρχαιότητας, μέχρι τους νεότερους χρόνους και τις καθοριστικές ναυτικές επιχειρήσεις της Ελληνικής Επανάστασης.

 

 

Η ιστορική αναδρομή φωτίζει το πώς το υδάτινο τοπίο της περιοχής διαμόρφωσε την οικονομία, την άμυνα, την καθημερινότητα και τελικά την ίδια την ιστορική πορεία του τόπου. Οι Οινιάδες υπήρξαν ένα από τα σημαντικά ναυτικά κέντρα της αρχαίας Ακαρνανίας, ενώ αιώνες αργότερα η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου μετατράπηκε σε πεδίο στρατηγικών συγκρούσεων και ηρωικών κατορθωμάτων κατά την Επανάσταση του 1821.

Στο επίκεντρο της αφήγησης βρίσκονται και οι ναυτικοί άθλοι του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη, μιας από τις σημαντικότερες μορφές του Αγώνα, που συνέδεσε το όνομά του με κρίσιμες επιχειρήσεις στα νερά της Δυτικής Ελλάδας και συνέβαλε καθοριστικά στη διατήρηση της επαναστατικής φλόγας σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ελληνικής ιστορίας.

Η βραδιά δεν θα περιοριστεί όμως στην ιστορική μνήμη. Θα ολοκληρωθεί με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Όλα τα λιμάνια», μια καλλιτεχνική σύνθεση που αξιοποιεί τη μουσική και το θέατρο για να μεταφέρει στο κοινό βιώματα, εικόνες και συναισθήματα συνδεδεμένα με τη θάλασσα, τα ταξίδια, την αναχώρηση και την επιστροφή. Ένας επίλογος που μετατρέπει την ιστορική γνώση σε ζωντανή πολιτιστική εμπειρία.

 

Ταυτότητα εκδήλωσης

  • Διοργάνωση: Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου
  • Ημερομηνία: Κυριακή 21 Ιουνίου 2026
  • Τίτλος: «Ναυτοσύνη Αιώνων: Από το Αρχαίο Νεώριο των Οινιαδών έως τους άθλους του Μιαούλη στα νερά του Μεσολογγίου»
  • Χαρακτήρας: Ιστορική, πολιτιστική και μουσικοθεατρική εκδήλωση
  • Χώρος: Κτήριο Συγγρού
  • Διεύθυνση: Κατοχή Μεσολογγίου, Αιτωλοακαρνανία
  • Ώρα έναρξης: 9:00 μ.μ.
  • Επικοινωνία: 26313 60903 | press@messolonghi.gr

 

—————————————————————–


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *