Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος: «Θα προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο…»

Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος:

«Οι μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται στο μάτι του Κυκλώνα.
Απαιτείται δυναμικό “ΠΑΡΩΝ” από ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ
με σαφή προσανατολισμό.
Όλα τα μέλη της Εμπορικής Συλλογικής Κίνησης
λειτουργούμε ομαδικά και συνδυαστικά»

Ξεκίνησε η ψηφοφορία σήμερα στη 1:00 το μεσημέρι στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου νέας ελεγκτικής επιτροπής και νέων αντιπροσώπων στην ομοσπονδία εμπόρων βορειοδυτικής Ελλάδας και νήσων. Ως γνωστόν, δύο είναι οι συνδυασμοί που μετέχουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία: η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων και η Εμπορική Συλλογική Κίνηση. Ο αριθμός συνολικά των υποψηφίων που συμμετέχουν και στις δύο παρατάξεις είναι 42 έμποροι που δραστηριοποιούνται στον  δήμο του Αγρινίου

Με αφορμή  αυτή την εκλογική διαδικασία συνομιλήσαμε με δύο υποψηφίους, τον κ. Δημήτρη Χριστοδουλόπουλο (Πρόεδρος σήμερα του Συλλόγου), ο οποίος είναι  υποψήφιος στη διαδικασία για αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία Εμπόρων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων και υποψήφιος της Ελεγκτικής Επιτροπής με τον συνδυασμό Εμπορική Συλλογική Κίνηση και τον κ. Γιάννη Λίτσα (μέλος σήμερα του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου), ο οποίος είναι υποψήφιος για το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου και υποψήφιος αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία Εμπόρων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, με τον συνδυασμό Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων.

Και οι δύο είναι έμπειρα και καταξιωμένα μέλη του εμπορικού κινήματος της περιοχής μας. Υποβάλαμε και στους δύο τις ίδιες ερωτήσεις, τις απαντήσεις των οποίων δημοσιεύουμε σε δύο ξεχωριστές αναρτήσεις. (Με κλικ στο link που ακολουθεί, διαβάστε τις απαντήσεις του κ. Λίτσα: Γιάννης Λίτσας: «Παλεύουμε για μία ζωή με αξιοπρέπεια…»)

 

Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος:

«Θα προσπαθήσουμε
ακόμα περισσότερο για το καλύτερο»

Ο μικρός και μικρομεσαίος έμπορος, κ. Χριστοδουλόπουλε, τα τελευταία χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπος με μία σειρά αλλεπάλληλων και πολύ ισχυρών οικονομικών και υγειονομικών κρίσεων. Ποια είναι συνοπτικά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία οι μικρές επιχειρήσεις; 

Οι μικρές επιχειρήσεις, κ. Τηλιγάδα, βρίσκονται στο μάτι του Κυκλώνα των αλλεπάλληλων κρίσεων των τελευταίων 15 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών δεν προστατεύτηκαν ποτέ ουσιαστικά. Αντιθέτως. Καμία κυβέρνηση δεν έχει προσφέρει το σταθερό φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον , ώστε ένας που επιχειρεί να γνωρίζει τι οφείλει, τι θα οφείλει και τι πρόκειται να λάβει. Το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο κινείται τιμωρητικά και αυθαίρετα απέναντι στον ελ. Επαγγελματία. Τα πάγια έξοδα των μικρών επιχειρήσεων έχουν εκτοξευθεί και η αγοραστική αδυναμία του καταναλωτικού κοινού με τις οργιαστικές και αδικαιολόγητες πολλές φορές ανατιμήσεις λειτουργούν ασφυκτικά για την λειτουργία των μαγαζιών. Παράλληλα, οι άδικες και ληστρικές χρεώσεις με το τέλος επιτηδεύματος , με τις κρατήσεις των τραπεζών για τις συναλλαγές με «πλαστικό» χρήμα, όλα εκείνα τα έξοδα για συνδέσεις, διασυνδέσεις POS , αναβαθμίσεις λογισμικών κάνουν την καθημερινότητα μας εξουθενωτική. Οι προκλητικές δηλώσεις ότι «όλα πάνε καλά» και η ενδεχόμενη επιβολή προστίμων μιας και τίποτα δεν έχει διασφαλιστεί από τον κρατικό μηχανισμό μας φτάνει σε οριακό σημείο. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο ελ. επαγγελματίας , ο έμπορος είναι και αυτός καταναλωτής και έχει τα ίδια βάρη με όλους τους άλλους. Επηρεάζεται από όλα τα κοινωνικά προβλήματα , δυσανασχετεί και πρέπει να δυσανασχετεί για τα προβλήματα στην υγεία, στην παιδεία, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στη δικαιοσύνη. Ο έμπορος έχει να αντιμετωπίσει γιγαντωμένους εμπορικούς κολοσσούς που λειτουργούν χωρίς φραγμό με επιθυμία την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας , με εκτεταμένα ωράρια λειτουργίας και με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που είναι ουσιαστικά και πρακτικά εκμετάλλευση του εργαζόμενου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναιμικές αυξήσεις των μισθών δεν συνοδεύονται με ελαφρύνσεις των εμπόρων και των μικρών επιχειρήσεων , ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις δίκαιες απαιτήσεις των εργαζόμενων και εμπορουπαλλήλων. Αυτές οι αυξήσεις δεν αυξάνουν την αγοραστική δύναμη μιας και τα έξοδα για βασικά είδη διατροφής , παρόχους ενέργειας , ενοίκια είναι υπερτριπλάσια τα τελευταία 2 χρόνια. Αυτά τα έξοδα βαρύνουν τον έμπορο και στο μαγαζί και στο σπίτι του.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες που οφείλει να θέσει και να υπηρετήσει ο εμπορικός κόσμος, για να μπορέσει να αντιστρέψει το κλίμα και να οδηγήσει την μικρή επιχείρηση στην έξοδο από την κρίση;

Ο εμπορικός κόσμος δεν πρέπει να ξεχνά πόσο πολυπληθής και ουσιαστικός είναι για την οικονομία και την κοινωνία.650.000 πανελλαδικά επιχειρήσεις, μικρά και μεγαλύτερα μαγαζιά, εταιρείες. Με απασχολούμενο προσωπικό. Πρέπει να καταλάβουμε την δυναμική και την δύναμή μας  , προτού οποιοσδήποτε μας πείσει πως πρέπει να κλείσουμε . πριν το πιστέψει και πριν το καταφέρει.

Απαιτείται δυναμικό «ΠΑΡΩΝ» από ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ με σαφή προσανατολισμό. Ποια είναι τα προβλήματα και ποια είναι η λύση τους. Με ποιους πρέπει να συμπορευόμαστε. Ο ελεύθερος επαγγελματίας άλλων κλάδων, ο αγρότης, ο δημόσιος και ιδιωτικός υπάλληλος, ο εργάτης , ο συνταξιούχος  , ο άνεργος, ο φοιτητής. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που πρέπει να μας καθορίζουν και αυτούς να καθορίζουμε. Να αλλάξει η νοοτροπία και η διαχείριση των σωματείων με αγωνιστικό πρόσημο για να καταφέρουμε να απολαμβάνουμε αυτά που παράγουμε, αυτά που προσφέρουμε. Πιο δίκαια , πιο ανθρώπινα για όλους. Μακριά από τον αποπροσανατολισμό που βλέπει και δείχνει κάστες και ταξικότητα σε δημοσιεύματα και ρεπορτάζ, σε πολιτικές δηλώσεις. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βιώνει αδιέξοδα .Πρέπει να παλέψουμε όλοι για να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη χωρίς εξαρτήσεις και επιδόματα. Θέλουμε δουλειά και όχι επαιτεία. Θέλουμε τα δίκαι αιτήματά μας να προβάλλονται και να γίνονται πράξη. Μέσα από τα σωματεία όλων των βαθμίδων όλων μας η φωνή , η άποψη να ακούγεται και να μιλιέται, να συζητιέται.

Πρόσφατα στην πόλη μας έχει επέλθει μία ρήξη στη συσπείρωση του εμπορικού κόσμου της περιοχής μας. Πως κρίνετε την επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν οι συνάδελφοι σας, οι οποίοι αποφάσισαν να πάρουν την πρωτοβουλία της δημιουργίας ενός νέου εμπορικού συλλόγου στην πόλη; Θεωρείτε θετική ή αρνητική αυτή την εξέλιξη για το μέλλον του Συλλόγου;

Θα μου επιτρέψετε να απέχω από έναν δημόσιο λόγο που τον ακούω χρόνια και δεν έχει τελεσφορήσει. Επίσης, θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ότι δεν μπορώ και δεν πρέπει να μιλήσω για το σύνολο των συναδέλφων, μιας και ουσιαστική παρουσία όλων δεν έχει υπάρξει και δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει ό,τι αναγγέλλεται εκ στόματος ενός. Ίσως είναι νωρίς. Όταν γίνει σαφέστερο το πλαίσιο και τα μέλη με έναν τρόπο που επιβεβαιώνει έναν Σύλλογο και την λειτουργία του, θα μπορώ να είμαι δίκαιος στην κρίση και την άποψη.

Και σαφώς η εξέλιξη αυτή είναι θετικότατη.

Ποια προβλήματα θεωρείτε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λειτουργία του Εμπορικού Συλλόγου σήμερα, έτσι ώστε αυτός να βγει πιο ισχυρός, μετά την πρόσφατη αποχώρηση μέρους της μειοψηφίας του συλλόγου;

Η αποχώρηση μέρους της μειοψηφίας ήταν επιβεβλημένη κατά πως φαίνεται και ειλικρινής. Η αποχώρηση τεσσάρων μελών , οποιονδήποτε μελών, είναι πρόβλημα. Η παρουσία , όμως, όταν συνοδεύεται με αντικαταστατικές συμπεριφορές και αντιπαραγωγικότητα ως μέλη διοίκησης είναι ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Τουλάχιστον , έχουμε να αντιμετωπίσουμε το μικρότερο πρόβλημα. Κάτι που μας απασχολεί είναι η φωνή και η γλώσσα του μέλους. Πρέπει να το ακούσουμε και να το καταλάβουμε, να κατανοήσουμε τι το απασχολεί και τι θέλει. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε άμεσα στις εκλογές, ώστε και τα πολλά μέλη που είχαν επιλέξει αυτούς που αποχώρησαν να έχουν την εκπροσώπηση που επιθυμούν. Οι διοικήσεις υπηρετούν τις διαθέσεις των μελών μέσα από διαδικασίες και καταστατικές δεσμεύσεις, όχι το αντίθετο. Θα απευθυνθούμε στα μέλη και όπως διαμηνύθηκε στη Γενική Συνέλευση αυτή η διοίκηση η οποία εύχομαι να ανανεώσει θα απευθύνεται στα μέλη για τα μικρά και τα μεγάλα. Πρώτο και κύριο είναι το μέλος . και όλα τα μέλη κάνουν τον ιστορικό Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου ισχυρό.

Τι είναι εκείνο που θέλατε να επισημάνετε στους συναδέλφους σας αυτή την τελευταία ώρα, για να τους καλέσετε με την ψήφο τους, σήμερα και αύριο, να στηρίξουν την παράταξη της Εμπορικής Συλλογικής Κίνησης, στην οποία ανήκετε;

Κατ’ αρχάς , θέλω να τους ευχαριστήσω για την παρουσία τους και την στήριξή τους στο Σύλλογο . Όλα γίνονται από αυτούς και γι’ αυτούς. Όλα τα μέλη της Εμπορικής Συλλογικής Κίνησης λειτουργούμε ομαδικά και συνδυαστικά. Καταλαβαίνουμε τις αγωνίες και τα θέλω της συναδέλφισσας και του συνάδελφου γιατί είμαστε και εμείς στη θέση τους. Θα προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο για το καλύτερο.

Το σημαντικότερο είναι η συμμετοχή στην κορυφαία διαδικασία της εκλογής. Όλα τα μέλη να τιμήσουν με την ψήφο την ιδιότητά τους και τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου. Κατόπιν, γνωρίζω και αναγνωρίζω την αξία των συναδέλφων που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια και των δύο παρατάξεων. Καλώ όλους να προσέλθουν στις κάλπες και μέσα από την κρίση τους να προκύψει ένα διοικητικό συμβούλιο στιβαρό με ορίζοντα και παρουσία.

Το ψηφοδέλτιο
της Εμπορικής Συλλογικής Κίνησης

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

ΑΒΑΚΟΥΜΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ ΘΩΜΑΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΚΑΛΑΪΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ
ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΙΟΥ
ΚΟΥΚΟΥΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΩΤΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΛΑΝΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΜΟΣΧΟΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΜΠΟΥΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΠΑΠΠΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΠΑΤΣΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
ΠΙΕΡΡΑΤΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΣΕΛΕΒΙΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑ-ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
ΣΩΤΗΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΤΣΕΛΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
ΦΩΤΟΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ

Για την Ελεγκτική Επιτροπή

ΑΒΑΚΟΜΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΚΑΛΤΣΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
ΣΤΑΜΑΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
ΤΕΡΟΒΙΤΣΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΤΣΕΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΤΣΟΥΤΣΙΚΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ-ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

Για Αντιπρόσωποι στην Ομοσπονδία

ΑΒΑΚΟΥΜΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
ΑΒΑΚΟΜΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ ΘΩΜΑΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΚΑΛΑΪΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ
ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΙΟΥ
ΚΟΥΚΟΥΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΩΤΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΛΑΝΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΜΟΣΧΟΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΜΠΟΥΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΠΑΠΠΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΠΑΤΣΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
ΠΙΕΡΡΑΤΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΣΕΛΕΒΙΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑ-ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
ΣΩΤΗΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΤΣΕΛΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
ΦΩΤΟΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ

 

(Με κλικ στο link που ακολουθεί,
διαβάστε την Διακήρυξη του συνδυασμού: Εμπορική Συλλογική Κίνηση)

 

Ερωτήσεις – Κείμενο – Επιμέλεια:
Λευτέρης Τηλιγάδας
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Συνέντευξη

2 thoughts on “Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος: «Θα προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο…»

Comments are closed.