Δημιουργικές Επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας


.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος


Συνάντηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό,
μέσω του έργου CHERRY

Δημιουργικές Επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας

Το εργαστήριο που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Πολιτιστικοί φορείς και δημιουργικές επιχειρήσεις της που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  ήρθαν σε επαφή με digital experts την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024, στο πλαίσιο του Διακρατικού Πιλοτικού Εργαστήριου και της τέταρτης Συνάντησης Ενδιαφερομένων Μερών πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Δομής Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων.

Το εργαστήριο που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με την συμμετοχή Γάλλων (Provence-Alpes-Côted’Azur) και Ούγγρων (Central Trans danubian Regional Innovation Agency) εταίρων, επικεντρώθηκε στην αναβάθμιση των εργαλείων για την ανάδειξη του έργου των πολιτιστικών φορέων/δημιουργικών επιχειρήσεων καθώς και στην εγκαθίδρυση καινοτόμων δια τομεακών συνεργασιών που θα οδηγήσουν σε νέες μορφές αφηγήσεων και υπηρεσιών.

Στην έναρξη των εργασιών ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Τάκης Παπαδόπουλος υπογράμμισε στον χαιρετισμό του τους υψηλούς στόχους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον τομέα του Πολιτισμού και τις συστηματικές προσπάθειες για την ανάδειξη καινοτομιών.

Η Αναστασία Πυργάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της ΠΔΕ, αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για τη συμμετοχή τους, σημείωσε από την πλευρά της την σημασία που έχει το έργο «CHERRY» για την ενίσχυση των δημιουργικών επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας που επλήγησαν σημαντικά κατά την διάρκεια της Πανδημίας.

Στις ευκαιρίες συνεργειών καινοτομίας στον πολιτισμό αναφέρθηκε και η Υπεύθυνη Έργου Σοφία Καρβέλη μέσα από την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RegionalInnovationStrategy / RIS3) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και άλλα διαθέσιμα εργαλεία του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2021-2027».

Οι εκπρόσωποι των εταίρων και οι εμπειρογνώμονες φιλοξενούμενοι αναφέρθηκαν σε επιτυχημένες πρακτικές και εργαλεία στο πλαίσιο των παρουσιάσεων πάνω στις νέες προοπτικές και προκλήσεις που έκαναν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Ιόνιου Πανεπιστημίου Ιωάννης Καρύδης καθώς και οι εξωτερικοί συνεργάτες της ΠΔΕ στο πλαίσιο του έργου «DIGIWEST – Κόμβος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Επιχειρήσεων».

Οι καλλιτέχνες και οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων της ΠΔΕ συμμετείχαν ενεργά στον ανοικτό διάλογο που ακολούθησε και ανέδειξε ότι η χρήση και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, δεν είναι μόνο θέμα ανταγωνιστικότητας, αλλά κυρίως θέμα μετασχηματισμού και μεταμόρφωσης του πολιτιστικού προϊόντος.

Οι συμμετέχοντες και οι φιλοξενούμενοι ξένοι εταίροι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις των Παλαιών Σφαγείων του Δήμου της Πάτρας από την Διευθύντρια της Δημοτικής Επιχείρησης «Πατρινό Καρναβάλι» Σοφία Χρυσοπούλου και την μουσειολόγο της Δομής Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων, Ελένη Τσιόγκα.

Σημειώνεται ότι το έργο της αποκατάστασης των Παλαιών Σφαγείων έχει αναδειχθεί ως καλή πρακτική στο πλαίσιο του έργου “CHERRY” στην κατηγορία: «Αστικός Μετασχηματισμός» μαζί με το «Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο» στο Μεσολόγγι. Στις υπόλοιπες κατηγορίες αναδείχθηκαν: το «Ψηφιακό Μουσείο» της ΠΔΕ στην κατηγορία «Φυσική & Πολιτιστική Κληρονομία» & το «Παιδικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΄Ολυμπία’» στην κατηγορία: «Τοπική Ανάπτυξη».

Υπενθυμίζεται ότι το έργο CHERRY συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Interreg EUROPE 2021-2027, με επικεφαλής εταίρο την ιταλική περιφέρεια FriuliVenezia – Giulia.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου:https://www.interregeurope.eu/cherry

Και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

  • FACEBOOK www.facebook.com/profile.php?id=100094168691817
  • TWITTER twitter.com/INTERREG_CHERRY
  • LINKEDIN www.linkedin.com/company/interreg-europe-cherry/