Δημ. Ωδείο Πατρών – Στα «μονοπάτια» του Αμανέ

Το αφιέρωμα στα «μονοπάτια» του Αμανέ
σήμανε την έναρξη του β’ κύκλου της ενότητας
«Το ωδείο παρουσιάζει…»

 

Ένα αφιέρωμα στη φόρμα του Αμανέ στις ηχογραφήσεις του Ρεμπέτικου τραγουδιού,
από τον διακεκριμένο μουσικό Ευγένιο Βούλγαρη,
άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου τον β’ κύκλος της ενότητας «Το ωδείο παρουσιάζει»,
που διοργανώνει και φέτος το Δημοτικό Ωδείο Πατρών.

 

Είσοδος Δωρεάν

 

Ζητούμενο της εκδήλωσης ήταν η εξοικείωση του κοινού με τον Αμανέ σε συνδυασμό με την προσπάθεια για τη διάσωση της τέχνης του και επαναφοράς του στο επίκεντρο της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

O Ευγένιος Βούλγαρης, μίλησε για τον ρεμπέτικο Aμανέ μέσα από τις ηχογραφήσεις του μεσοπολεμικού ρεμπέτικου, τα στιχουργικά και μουσικολογικά χαρακτηριστικά του, παρουσιάζοντας συγχρόνως μια ανάλυση της φόρμας του προκειμένου να κατανοηθεί η τέχνη του και να γίνει προσβάσιμη στο ευρύ κοινό.

Ο Αμανές είναι μία φόρμα αστικού τροπικού αυτοσχεδιαστικού τραγουδιού που συναντάται αρχικά στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη και στη συνέχεια, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, στην Αθήνα και στον Πειραιά.

Κύρια πηγή πληροφορίας για τον αμανέ είναι η δισκογραφία της εποχής, κυρίως σε δίσκους γραμμοφώνου 78 στροφών. Η καταγραφή και η μελέτη των αμανέδων που έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας αναδεικνύει τα ποικίλα χαρακτηριστικά της τέχνης της δημιουργίας του.

Η ενότητα «Το ωδείο παρουσιάζει» συνεχίζεται την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 8.00 το βράδυ στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Πατρών (Αράτου 10) με την πραγματοποίηση Ρεσιτάλ φλάουτου της Ιβόνας Γκλίνκα.

ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

  • Δευτέρα 05/02/24 W.A. Mozart ,A. Dvorak. Συμμετέχουν: Β. Ιβανόφ, Α. Σελαλμαζίδη (Βιολί), Σβ. Χμούροβα (Βιόλα), Γ. Μπεσσόνοβ (Βιολοντσέλο)
  • Δευτέρα 12/02/24 J.Brahms Έργα για 2 Πιάνα, Γκουλνόρ Μποτίνη – Νίνα Μεταξά
  • Δευτέρα 19/02/24 Συναυλία με έργα των : Molineux, Steinke ,Vial, Geminiani, Ikeda,Τραυλού για Φλάουτο και έγχορδα. Συμμετέχουν: Ι. Γκλίνκα (Φλάουτο), Γ. Τόκαρεβ (Βιολί) Α. Σελαλμαζίδη (Βιολί), Ρ. Σμαγκούλοβ (Βιόλα), Ν. Κομισάροβ (Βιολοντσέλο).
  • Δευτέρα 26/02/24 Άριες (σε μεταγραφή για βιολί και πιάνο) από διάσημες όπερες των: Gluck, Gounod, Bizet, Rimsky -Korsakov, Tchaikovsky, Rossini , Gershwin, Γιάννης Μαυρίδης (Βιολί) -Νίνα Μεταξά (Πιάνο)
  • Δευτέρα 04/03/24 Ρεσιτάλ Τρομπέτας του Περικλή Αλιώπη. Στο πιάνο η Λιουντμίλα Ιβάνοβα (Πιάνο)
  • Δευτέρα 11/03/24 S. Rachmaninoff έργα για Βιολοντσέλο και Πιάνο, Γιούρι Μπεσσόνοβ (Βιολοντσέλο), Σπύρος Τσελέντης (Πιάνο)
  • Δευτέρα 01/04/24 Beethoven ,Brahms. Συμμετέχουν: Μ. Σαφάροβα, Γ. Τόκαρεβ (Βιολί) Ρ. Σμαγκούλοβ (Βιόλα) ,Ν. Κομισάροβ (Βιολοντσέλο)
  • Δευτέρα 08/04/24 G. Faure. Συμμετέχουν: Γ. Τόκαρεβ (Βιολί) , Ρ. Σμαγκούλοβ (Βιόλα), Ν. Κομισάροβ (Βιολοντσέλο) Σπ. Τσελέντης (Πιάνο)
  • Δευτέρα 15/04/24 Συναυλία για Αγγλικό Κόρνο και Πιάνο με έργα του ρομαντισμού και Οπερατικές Παραφράσεις. Σπ .Κοντός (Αγγλικό Κόρνο), Λητώ Θώμου (Πιάνο)
  • Δευτέρα 22/04/24 Έργα για Βιολί και Πιάνο των : Saint-Saens ,D. Milhaud και Γερ. Βουτσινά . Γ. Μαυρίδης (Βιολί) ,Σπ. Τσελέντης (Πιάνο)

 

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Δ. Ελλάδα