Διέξοδος | «Το νόμισμα από την αρχαία Ελλάδα στο σήμερα», αναβάλλεται


.

| Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» |

Ένα άκρως απρόοπτο και ανυπέρβλητο πρόβλημα που ανέκυψε μόλις σήμερα σε σχέση με την έκθεση
«Το νόμισμα από την αρχαιότητα στο σήμερα» του συλλέκτη κ. Θεόδωρου Μυλωνά, μας αναγκάζει,
για πρώτη φορά στην μακρόχρονη 25ετή διαδρομή του Κοινωφελούς Πολιτιστικού Οργανισμού της «Διεξόδου»,
να αναβάλουμε το ξεκίνημά της, που είχε οριστεί για το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024.
Ζητάμε συγνώμη και με νεώτερο μήνυμα θα γνωστοποιήσουμε την καινούργια ημερομηνία πραγματοποίησης της έκθεσης.

Ιστορικό Μουσείο  | Αθ. Ραζή-Κότσικα 25 | Ιερή πόλη Μεσολογγίου


[ Διέξοδος | «Το νόμισμα
από την αρχαία Ελλάδα στο σήμερα»
]

Ατομική έκθεση του συλλέκτη Θεόδωρου Μυλωνά 

Η «Διέξοδος» με την παραπάνω σημερινή της ανακοίνωση αναβάλλει το άνοιγμα  της φετινής λειτουργίας του Ιστορικού της Μουσείου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Η ατομική έκθεση του συλλέκτη Θεόδωρου Μυλωνά  με τον τίτλο  «Το νόμισμα από την αρχαία Ελλάδα στο σήμερα» θα ανοίξει την φετινή περίοδο σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί με νέα γνωστοποίηση.

Πρόκειται για μία έκθεση στην οποία ο επισκέπτης θα πληροφορηθεί όλη την ιστορία των νομισμάτων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αρχίζοντας από τη χρήση του μετάλλου που απετέλεσε ένα από τα πρώτα βήματα διευκόλυνσης των συναλλαγών στον κόσμο  με τάλαντα και οβελούς. Θα δει αυθεντικά  χρυσά, αργυρά και χάλκινα νομίσματα όπως Αιγινήτικους  στατήρες (χελώνες), δίδραχμα της Κορίνθου (πώλοι),  τετράδραχμα των Αθηνών (γλαύκες),  ρωμαϊκά δηνάρια και γρόσια που χρονολογούνται από τον 7ο π.Χ αιώνα  που επινοήθηκε η χρήση των  νομισμάτων και καταλήγουν στο ευρώ.  Θα απολαύσει  χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας 50 λεπτών έως και 100 δισεκατομμυρίων δραχμών αλλά και ομόλογα της επαναστατικής περιόδου του 1821 υπογεγραμμένα από τον  Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και του «μινίστρο» της Οικονομίας Θεόδωρο Νέγρη.

Η έκθεση αυτή, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην περιοχή, εκτός από την εικαστική της πλευρά,  έχει πλουσιότατο επιμορφωτικό πεδίο, αφού  εξιστορεί τα γεγονότα  και τους  σταθμούς  που επηρέασαν τη διαμόρφωση και εξέλιξη του νομισματικού συστήματος τόσο στον κόσμο από τον 3ο π.Χ αιώνα και στη συνέχεια  όσο   και  από τη δημιουργία του  Ελληνικού κράτους έως σήμερα.

Ο Θεόδωρος Μυλωνάς, τοπογράφος μηχανικός και  μανιώδης συλλέκτης νομισμάτων, διατηρεί μία πλούσια  συλλογή αναγνωρισμένη από το Νομισματικό Μουσείο της Ελλάδος την οποία  για πρώτη φορά την εκθέτει στο  ευρύ κοινό παράλληλα με την έκδοση ομώνυμου λευκώματος.

 

 

—————————————————————————————————–
«Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται, κατακτιέται»
[Αντρέ Μαλρώ | Γάλλος συγγραφέας και πολιτικός (1901-1976)]