«Διέξοδος»: Στήριγμά της η αγάπη των φίλων

Φέτος η «Διέξοδος»
βρίσκεται στον 24ο χρόνο
αδιάλειπτης καθημερινής λειτουργίας
του Πολιτιστικού της Οργανισμού

Ενός πολυδιάστατου και δυναμικού κοινωφελούς φορέα που δημιουργήθηκε από την γενναιόδωρη προφορά του ιδρυτή της η οποία στη συνέχεια «αγκαλιάστηκε» από πλειάδα φίλων που την ενισχύουν έκτοτε με ποικιλότροπες χειρονομίες αγάπης. Στη πορεία όλων αυτών των χρόνων, χωρίς επιδοτήσεις ή υπαγωγή σε οποιοδήποτε εθνικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δημιούργησε το γνωστό Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος», την ομώνυμη Πολιτιστική Βιβλιοθήκη, έναν Ξενώνα Τέχνης και από διετίας το πρώτο και μοναδικό Μουσείο Άλατος στη χώρα.

Και οι τέσσερις αυτοί χώροι κοσμούνται από χιλιάδες αυθεντικά έργα τέχνης και κειμήλια που προέρχονται από δωρεές του δημιουργού της αλλά και από προσφορές φίλων που στηρίζουν το πρωτόγνωρο, για τα ελληνικά δεδομένα, έργο του Κοινωφελούς αυτού Πολιτιστικού Οργανισμού. Τα μέλη της «οικογένειας» της «Διεξόδου» συναισθανόμενα το βάρος της αγάπης που εισπράττουν, ανά τετράμηνο διατυπώνουν και δημόσια τις, από καρδιάς, ευχαριστίες τους δημοσιοποιώντας τις δωρεές που δέχονται.

Έτσι για άλλη μια φορά ενημερώνουν ότι κατά το διάστημα (Μάιος – Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος 2023) για την υποστήριξη των σκοπών της η «Διέξοδος» με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, δέχθηκε νέες χειρονομίες αγάπης από φίλους που, όπως και στο παρελθόν, έγιναν αθόρυβα, απλόχερα και χωρίς σκοπιμότητες. Πρόκειται για τις χρηματικές δωρεές εκ μέρους των κ.κ. «Εκπαιδευτικό Κέντρο Τσίρκα» – Τσίγκου Ευαγγελία & Σία Ε.Ε (Νεοχώρι), Μάριου Κυριακόπουλου (Κως), Θεόδωρου Μυλωνά (Μεσολόγγι), Σπυριδούλας Βασ. Φούντα (Μεσολόγγι) και Νίκου Χαρώνη & Ευφημίας Πετροπούλου – Χαρώνη (Αθήνα).

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, η «Διέξοδος» δέχθηκε δωρεές έργων τέχνης & κειμηλίων τα οποία, μαζί με τα πάμπολλα δικά της νέα αποκτήματα, ενίσχυσαν τις μουσειακές της συλλογές.

Συγκεκριμένα οι συλλογές των δύο Μουσείων της εμπλουτίστηκαν από τις δωρεές των κ.κ Κώστα Δελαπόρτα (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε στην μνήμη του πατέρα του Χρήστου ένα χειροποίητο ξύλινο καροτσάκι μεταφοράς άλατος, Ντίνου Δελέγκου (Πάτρα) ο οποίος δώρισε αλατιέρες και αλάτια από τη Βολιβία, Δημήτρη Δετσαρίδη (Ξάνθη) ο οποίος δώρισε μία επιχρωματισμένη πυρογραφία σε ξύλο (δική του δημιουργία) με απεικόνιση του Αθανασίου Ραζή-Κότσικα, Μάρως Ζαχαρογιάννη (Αθήνα) η οποία δώρισε ένα πίνακα ζωγραφικής – δική της δημιουργία, Μαρίας Ζώτου (Αγρίνιο) η οποία δώρισε, στη μνήμη Κλεάνθης Ποτινάκη, περίτεχνες Γερμανικές αλατιέρες, Αλέξας Κορδόση (Αθήνα) η οποία δώρισε μία προσωπογραφία μεγάλων διαστάσεων, έργο (ελαιογραφία) του Ερνέστου Κάρτερ, Έφης Μπαμπάτσικου (Αγρίνιο) η οποία δώρισε πορσελάνινες αλατιέρες με καμπανάκι για την πρόσκληση εμφάνισης του σερβιτόρου, Πηνελόπης Ξαρλή (Κρήτη) η οποία δώρισε πλαστικές αλατιέρες της δεκαετίας του ΄50, Ελπίδας Σαλούρου (Αθήνα) η οποία δώρισε αλατιέρες από την Πορτογαλία, τη Σιγκαπούρη και την Ταϋλάνδη, Λευτέρη Ασημακόπουλου (Μεσολόγγι), Μαρίας Μπέλλα (Μεσολόγγι), Γ. Γιαννούλη (Πάτρα) και Νώντα Σαρλή (Αμφιλοχία) οι οποίοι δώρισαν κρυστάλλινες και πορσελάνινες αλατιέρες, Λέανδρου Σπαρτιώτη (Πρέβεζα) ο οποίος δώρισε 45 λιθογραφίες αρχαίων θεάτρων και μνημείων, Γεωργίας & Εφροσύνης Τζώρτζη (Δουγρί Τριχωνίδος) οι οποίες δώρισαν μία βραχύκαννη πιστόλα και ένα μαχαίρι του 1821.

H Πολιτιστική Βιβλιοθήκη της «Διεξόδου» εμπλουτίστηκε με βιβλία που σχετίζονται με το Μεσολόγγι καθώς και βιβλία Τέχνης προερχόμενα από δωρεές των κ.κ. Συμεώνος Γκόρπα (Αθήνα), Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (Ηγουμενίτσα), Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών (Αθήνα), Σταμάτη Κανάρη (Αθήνα), Μάκη Κωνσταντινόπουλου (Μεσολόγγι), Ιωάννας Λαχανά (Αθήνα), Πέτρου Μπερερή (Αθήνα), Φωτεινής Μυλωνά (Μεσολόγγι), Ζωής – Ευτυχίας Ξαρλή (Αθήνα), Νίκου Παξινού (Μεσολόγγι), Ρίκας Σακαλή (Αθήνα), Τηλεοπτικού Σταθμού ALPHA (Αθήνα), Σωτήρη Φέλιου (Αθήνα), Φιλελληνικής Βιβλιοθήκης (Αθήνα) και Χρήστου Χαλαζιά (Αθήνα).

Τα Πολιτιστικά Αρχεία εμπλουτίστηκαν με δωρεές των κ.κ. Δημήτρη Γιαννόγλου (Θεσσαλονίκη) ο οποίος δώρισε διπλώματα απονομής μεταλλίων του 1914 προς τον Δημήτριο Περ. Ραζηκότσικα υπογεγραμμένα από τον Ελευθέριο Βανιζέλο, Ιωάννας Λαχανά (Αθήνα) η οποία δώρισε φωτογραφίες του Διονυσίου Ρώμα στο Κοιμητήριο των Ηρώων του Μεσολογγίου.

Υπηρεσίες και υλικά προσέφεραν οι κ.κ. Δημήτρης Αντωνίου (Μεσολόγγι), Νίκος Γεράσης & Αποστολία Πάστρα (Μεσολόγγι), Άρης Δάφνης (Μεσολόγγι), ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ α.ε (Αθήνα), Βασίλης Ζαχαρογιάννης (Ευηνοχώρι), Αριστοτέλης Ζέλιος (Ναύπακτος), Χαράλαμπος Κουμπάκης (Μεσολόγγι), Λογιστικό Γραφείο ΚΩΝ/ΝΟΥ ΝΟΥΛΑ (Μεσολόγγι), Γεώργιος Πρεμέτης (Μεσολόγγι) και Σπυριδούλα Φιλίππου (Μεσολόγγι).

Τέλος, εκτός από την μόνιμη υποστήριξη του «ΚΟΡΔΟΣΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ», ανανέωσαν την εθελοντική χορηγική τους συνδρομή τα αρωγά μέλη της «Διεξόδου» κ. κ. Τούλα Κουτσογιάννη – Γιαννάκου (Αθήνα), Κώστας Μπίσσας (Αθήνα), Θεόδωρος Μυλωνάς (Μεσολόγγι), Δημήτρης Σμυρνιούδης (Αθήνα),

Προς όλους τους προαναφερθέντες, για πολλοστή φορά, η «Διέξοδος» εκφράζει την ευγνωμοσύνη της.

 


AgrinioStories