Δ. Ελλάδα – Επερώτηση Καρπέτα για Οδοντωτό

Επερώτηση Κώστα Καρπέτα
για την κατάσταση στον Οδοντωτό

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας
κατάθεσε επερώτηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο
για την κατάσταση στο Οδοντωτό σιδηρόδρομο Διακοπτού – Καλαβρύτων,
με αφορμή τον πρόσφατο εγκλωβισμό 90 επιβατών του τρένου

Ο κ. Καρπέτας καλεί τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας να απαντήσει στα εξής:

«Ο πρόσφατος εγκλωβισμός των 90 επιβατών στον Οδοντωτό σιδηρόδρομο, ο οποίος συνδέει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα, εξαιτίας κατολίσθησης στον Βουραϊκό, φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων στο φαράγγι, μετά τις φωτιές του περασμένου Ιουλίου και τις κακοκαιρίες του 2023.

Η συχνότητα των κατολισθήσεων στο φαράγγι, ειδικά εν μέσω της κλιματικής αλλαγής, καθιστά αναγκαία τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των επιβαινόντων και τη διασφάλιση της συνεχούς λειτουργίας του σιδηροδρόμου.

Επιπλέον, η διατήρηση της λειτουργίας του Οδοντωτού είναι ουσιώδους σημασίας για την τουριστική βιωσιμότητα της περιοχής, καθώς αυτός είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.

Η εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στο φαράγγι είναι απαραίτητη όχι μόνο για την ασφάλεια των επιβατών, αλλά και για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας. Η προστασία του τουρισμού και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Οδοντωτού θα συμβάλουν στη διατήρηση και την ενίσχυση της απασχόλησης και των εσόδων στις περιοχές του Διακοπτού και των Καλαβρύτων. Όπως πληροφορούμαστε από τον Τύπο, βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά από ανάθεση του ΟΣΕ, για την αποτίμηση επικίνδυνων σημείων του Βουραϊκού που αποτελούν μόνιμη απειλή για το τρένο του Οδοντωτού. Επειδή, είναι σημαντικό να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας κατά μήκος της διαδρομής του τρένου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή των κατολισθήσεων στον Βουραϊκό, ενώ παράλληλα πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες και οι προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της υποδομής του σιδηροδρόμου προς αποφυγή παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον.

Επειδή, ο Οδοντωτός αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών όλες τις εποχές του χρόνου και κατ’ επέκταση αναπτυξιακό εργαλείο της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Επερωτάστε,

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπό εκπόνηση μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών για το ζήτημα;
  • Σε ποιές πρωτοβουλίες έχει προχωρήσει η Περιφέρεια προς τον ΟΣΕ για το θέμα;
  • Ποιά μέτρα προτίθεται να λάβει η Περιφέρεια στο μεσοδιάστημα μέχρι να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα, για την προστασία από κατολισθήσεις στον Βουραϊκό κατά μήκος της διαδρομής του τρένου;»
Διαβάστε περισσότερα
με click στο Posted in Δ. Ελλάδα