Χαράστης | Ανάβαση στην κορυφή Τσόκα


...

Πολιτιστικός Σύλλογος Χαράστης |

Ανάβαση στην κορυφή Τσόκα του Παναιτωλικού

| Μια μοναδική πεζοπορική εμπειρία στο ιστορικό μονοπάτι
από τη Χαραυγή Σιδήρων έως την κορυφή των 1673 μέτρων |


Μια πεζοπορική διαδρομή που συνδυάζει ιστορία, φυσική ομορφιά και την αίσθηση της περιπέτειας προτείνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χαράστης, καλώντας το κοινό σε ανάβαση στην κορυφή Τσόκα του Παναιτωλικού Όρους, την Κυριακή 4 Μαΐου 2025, με σημείο συνάντησης την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στη Χαραυγή (παλαιότερα Χαράστη), στις 8:00 π.μ.

Η διαδρομή ξεκινά από την ιστορική περιοχή των Σιδήρων Αιτωλοακαρνανίας και ακολουθεί μονοπάτι που επί τρεις αιώνες ένωνε τα Αλέστια Ευρυτανίας με τους οικισμούς Χαραυγής και Αγίου Βασιλείου. Η κορυφή Τσόκα, στα 1673 μέτρα, δεσπόζει στο βόρειο τμήμα του Παναιτωλικού Όρους και προσφέρει πανοραμική θέα στη λίμνη Κρεμαστών και στις εντυπωσιακές κορυφές των Αγράφων, της Χελιδόνας και της Καλιακούδας.

Οι συμμετέχοντες, μετά τη συνάντηση στη Χαραυγή, θα μεταφερθούν με οχήματα στην περιοχή «Μπακάλη», απ’ όπου θα ξεκινήσει η πεζοπορία στο δεύτερο τμήμα του μονοπατιού. Το μονοπάτι αυτό, μήκους 1.300 μέτρων, διασχίζει δασική περιοχή με ψηλά έλατα και εντυπωσιακούς γκρεμούς, προσφέροντας μοναδικά “μπαλκόνια” θέασης προς τη λίμνη. Στα 1.200 μέτρα υψόμετρο βρίσκεται το πρώτο σημείο στάσης, ιδανικό για όσους θέλουν να απολαύσουν το τοπίο χωρίς να συνεχίσουν πιο ψηλά.

Η πεζοπορία συνεχίζεται σε τρίτο τμήμα μήκους 2.300 μέτρων, το οποίο κινείται σε πιο αραιό ελατόδασος, με τη διαδρομή να γίνεται όλο και πιο απότομη. Στα 1.600 μέτρα, οι συμμετέχοντες θα βρεθούν σε ένα δεύτερο σημείο θέασης — μια στάση για ξεκούραση ή τερματισμό για όσους επιθυμούν.

Οι πιο τολμηροί θα συνεχίσουν ως το τέλος: το τέταρτο και τελευταίο τμήμα της διαδρομής, βραχώδες και στενό, απαιτεί προσοχή αλλά ανταμείβει με την εμπειρία της κορυφής. Η κατάκτηση της Τσόκας δεν είναι μόνο μια σωματική δοκιμασία, αλλά μια βαθιά βιωματική επαφή με τη φύση και την ιστορία της περιοχής.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χαράστης διασφαλίζει την ασφαλή και οργανωμένη διεξαγωγή της ανάβασης, με έμπειρους συνοδούς και φροντίδα για τη διαδρομή. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 6974 305375.

Είστε έτοιμοι για μια Κυριακή γεμάτη εικόνες, ανάσες βουνού και τη μαγεία του Παναιτωλικού;