Η ΑΣΕ καταγγέλλει την στάση της πλειοψηφίας της Β ΕΛΜΕ Αιτ/νίας 

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
καταγγέλλει την στάση
της πλειοψηφίας της Β ΕΛΜΕ Αιτ/νίας

«Πριν ακόμη ψηφιστεί ο νόμος έκτρωμα της κυβέρνησης που μονιμοποιεί την εργασιακή ζούγκλα και η Δ/νση Βθμιας Εκπ/σης ήδη δίνει δείγματα γραφής για το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που ισχύσουν όσα προβλέπει ο αντεργατικός νόμος», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών και συνεχίζει:

«Σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού, ακολουθώντας τη λογική «αποφασίζω και διατάζω» επιδιώκει να εφαρμόσει στο έπακρο κάθε αντιεκπαιδευτικό νόμο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ :

 • εγκρίνει να λειτουργούν 30άρια τμήματα σε μαθήματα κατεύθυνσης στα Λύκεια
 • περικόπτει τα κενά της παράλληλης στήριξης , αναγκάζοντας τους εκπ/κούς να αναλάβουν περισσότερους από έναν μαθητή (με διαφορετικές ιδιαιτερότητες)
 • επιβάλλει υπερωρίες σε εκπ/κούς (με την απειλή της σύμπτυξης των τμημάτων αν αρνηθεί ο συνάδελφος) αυξάνοντας παράλογα το ωράριό τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες σε εργαζόμενους συναδέλφους και μαθητές
 • υποχρεώνει εκπαιδευτικούς προκειμένου να συμπληρώσουν το ωράριό τους να μετακινηθούν σε 3 και 4 σχολεία και να γίνονται λάστιχο
 • ολόκληρα κενά ειδικοτήτων τα κατακερματίζει σε 2 ή 3 εκπ/κούς
 • απαγορεύει σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να ζητήσουν βελτίωση θέσης για σοβαρούς λόγους (όπως δικαιούνται και οι μόνιμοι)

Κι όλα αυτά επικαλούμενη τους νόμους που ισχύουν και με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

Μπορεί να φανταστεί κανείς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αν ψηφιστεί κι εφαρμοστεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης και των οργάνων της θα γίνουν « κανονικότητα», θα κυριαρχήσουν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στην εκπ/ση, οι συνάδελφοι εκπ/κοί θα βρίσκονται σε μόνιμο καθεστώς ομηρίας, θα δουλεύουν με συμβάσεις μηδενικών ωρών και θα υπάρχουν αναπληρωτές που θα περιμένουν στο τηλέφωνο να μάθουν σε ποιο σχολείο θα πάνε και για πόσες ώρες για εκείνη τη μέρα, όπως γίνεται ήδη σε χώρες της Ευρώπης (πχ Γαλλία)

Και μέσα σ όλα αυτά, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ο αντεργατικός ρόλος της πλειοψηφίας του ΔΣ της Β ΕΛΜΕ Αιτ/νίας, καθώς και των αιρετών που προέκυψαν από τις νόθες ηλεκτρονικές εκλογές της ΝΔ.

Ενώ τα προβλήματα είναι τεράστια και η λειτουργία των σχολείων χτυπάει κόκκινο, οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά αρνούνται να πάρουν ανοιχτά θέση υπέρ των συν/φων και να καταγγείλουν την αντιεκπ/κή πολιτική της κυβέρνησης και των οργάνων της. Προσπαθούν με τη λογική της διαχείρισης να κρύψουν τα τεράστια προβλήματα κι αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι συνάδελφοι εκπ/κοί. Προσπαθούν να διαχειριστούν την οργή και την αγανάκτηση των συναδέλφων, χαρακτηρίζοντας κάθε πρόταση εκ μέρους μας παρέμβασης για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εκπ/κών ως «επαναστατική γυμναστική» και προτάσσοντας ως λύση την τακτική της «προσωπικής διευθέτησης». Ούτε μια παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ/νση, ούτε μια ανακοίνωση καταγγελίας  δεν δέχονται να βγει.

Αυτές οι πλειοψηφίες είναι υπεύθυνες για τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος στην εκπ/ση. Συνειδητά καλλιεργούν την ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία, τη λογική της συνεργασίας με τη διορισμένη από την κυβέρνηση Διοίκηση και ουσιαστικά συναινούν στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης. Εξάλλου η συμφωνία τους σε στρατηγικά ζητήματα είναι γνωστή ( διορισμοί, προσοντολόγιο, αξιολόγηση, μέντορες….).

Φτάνουν στο σημείο να θεωρούν την απεργία στις 21/9 , ενάντια στο αντεργατικό, κατάπτυστο νομοσχέδιο «άκαιρη» , « χωρίς προετοιμασία» και προκλητικά να δηλώνουν ότι « το νομοσχέδιο δεν αφορά τους εκπ/κούς , άρα η ΕΛΜΕ δεν έχει λόγο να καλέσει τα μέλη της σε απεργία».

Για μια ακόμη φορά οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές εκπρόσωποι αυτών των δυνάμεων θα είναι ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ.

Δεν σκέφτονται καν την ανάγκη συμπόρευσης με όλη την εργατική τάξη και την έκφραση αλληλεγγύης αν νομίζουν ότι δεν ακουμπά τους εκπ/κούς, τους οποίους βέβαια θα τσακίσει το νομοσχέδιο, όπως κι όλους τους εργαζόμενος. Εξάλλου έχει άπειρες φορές αποδειχθεί ότι ο δημόσιος κι ο ιδιωτικός τομέας λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, όταν πρόκειται να εφαρμοστούν αντιλαϊκοί νόμοι.

Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπ/κών καταγγέλλουμε στους συναδέλφους την παραπάνω στάση της πλειοψηφίας της Β ΕΛΜΕ Αιτ/νίας και καλούμε τους συναδέλφους

 • να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις που με τη στάση τους δείχνουν πόσο πιστές είναι στη στήριξη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής
 • να συσπειρωθούν στο σωματείο τους και να παλέψουν με τη μαζική τους συμμετοχή να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης σ αυτό
 • να διεκδικήσουν σωματεία ταξικά προσανατολισμένα, που θα συγκρούονται με κάθε αντιλαϊκό μέτρο της εκάστοτε κυβέρνησης
 • να αγωνιστούν για μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα και μισθούς που θα τους επιτρέπουν να ζουν με αξιοπρέπεια
 • να νικήσουν το φόβο και να καταγγέλλουν στο σωματείο κάθε είδους αυταρχισμό κι αυθαιρεσία, πιέζοντάς το να παρεμβαίνει υπερασπιζόμενο τα μέλη του

                   Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε  όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας.

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ Β ΕΛΜΕ»

 

Φωτογραφία αρχείου

AgrinioStories