Στους τελευταίους ορεινούς όγκους της Ρούμελης
πριν την πεδιάδα του Αγρινίου
και το Παναιτωλικό Ορος, υπάρχει ένα ονειρικό χωριό
χαμένο ανάμεσα στις πανύψηλες βουνοκορφές
Η Αρέντα ή Δροσοπηγή είναι ορεινός οικισμός του Νομού Ευρυτανίας Είναι χτισμένη στις πλαγιές της οροσειράς του Παναιτωλικού Όρους Είναι το πιο ορεινό χωριό στην Ευρυτανία, κτισμένο σε υψόμετρο 1.460 μέτρων και θεωρείται ένας από τους υψηλότερους οικισμούς στην Ελλάδα. Για να καταλάβετε πόσο ψηλά είναι η Αρέντα,σκεφτείτε μόνο οτι είναι κτισμένη περίπου 200 μετρα ψηλότερα απο το σταθμό κορυφής του χιονοδρομικού κέντρου του Περτουλίου(1340μ),αλλά και περίπου 100 μέτρα ψηλότερα απο την κορυφή της Πάρνηθας(1413μ),του ψηλότερου βουνού της Αττικής!
Αναγνωρίστηκε ως οικισμός το 1981, όταν προσαρτήθηκε στην κοινότητα Καταβόθρας. Το 1997 προσαρτήθηκε στον δήμο Προυσού και με το πρόγραμμα Καλλικράτης, μαζί με την Καταβόθρα, αποτελούν τη κοινότητα Καταβόθρας που ανήκει στον δήμο Καρπενησίου.
Η “Βασιλίδα” των ορεινών ελληνικών χωριών,αν και off the record, καθώς η όμορφη “οργανωμένη” Σαμαρίνα είναι η “ευεργεθείσα” των ΜΜΕ, βρίσκεται στα σύνορα του νομού Ευρυτανίας (στον οποίο ανήκει) με το νομό Αιτωλοακαρνανίας και υπάγεται στο Δήμο Προυσσού. Αυτό το παραμυθένιο χωριο είναι 2 χλμ μακρια απο το χωριό Καταβόθρα και η προσέγγιση του (χωμάτινη προς το παρόν) γίνεται απο Αγρίνιο (Σκουτερά-Σιτόμενα-Κερασέα) που είναι γύρω στα 13χλμ και απο το Καρπενήσι (απο τα Αραποκέφαλα) γύρω στα 10 χλμ.Το χειμώνα δεν μένει κανένας μόνιμα λόγω δρόμου.Την επισκέπτονται μονάχα σαββατοκύριακα.
Απο την Αρεντα ο επισκέπτης δεν πρέπει να χάσει την διαδρομή προς Καρπενήσι,περνώντας φυσικά απο την Παναγία την Προυσσιώτισσα και τους γραφικούς ορεινούς δρόμους δίπλα σε ποτάμια γεμάτα απο πανέμορφα πλατάνια. Αυτή η διαδρομή σίγουρα θα μείνει αξέχαστη.
Η Αρέντα, όπως και όλος ο νομός, βρίσκεται σε ορεινή περιοχή πλούσια σε βλάστηση. Αξιοσημείωτη είναι η πεζοπορία Αρέντα-Καταβόθρα από Μουρίκι μέσα σε δάσος από έλατα, μέσα στο οποίο βρίσκεται ένας καταρράκτης. Η περιοχή ενδείκνυται και για ορειβασία στην κορυφή της Αρέντας, τον Κέδρο ή στο διπλανό Νεραϊδοβούνι με τις κάθετες ορθοπλαγιές των 600 μέτρων, με πλάτος ελάχιστα μέτρα σε πολλά σημεία προς την κορυφή. Επίσης ο δρόμος της Αρέντας προσφέρεται για downhill.
Όπως προδίδει και η επίσημη ονομασία, στο χωριό βρίσκεται πετρόχτιστη πηγή. Κοντά στην Αρέντα βρίσκεται ένα πέτρινο εκκλησάκι, η Κοίμησις της Θεοτόκου, γνωστό και ως Παναγία η Αρεντιώτισσα, που λέγεται πως στο μακρινό παρελθόν ήταν «σφηνωμένο» στα απόκρημνα βράχια που βρίσκονται στην ορθοπλαγιά από πάνω του.
Αν και αλλα χωριά της Ευρυτανίας σήμερα θεωρούνται τα ομορφότερα του νομού,η Αρεντα κρατάει καλά το μυστικό της. Κτισμένη στα 1500 μέτρα υψόμετρο, δεν αφήνει περιθώρια και παίρνει το “τίτλο” του ψηλότερου χωριού της Ελλάδας.Ενας οικισμός που πραγματικά “χάνει” όποιος δεν τον έχει επισκεφθεί.
Η Αρέντα διαθέτει μέρη απίστευτου κάλλους που σαγηνεύουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό φίλο της πόλης, με αποκορύφωμα την πεζοπορία Αρέντα – Καταβόθρα απο Μουρίκι με το πέρασμα απο τον “ονειρικό” καταρράκτη με τα κρυστάλλινα νερά. Η ορειβατική φύση που κρύβει ο καθένας μέσα του θα τον οδηγήσει σύντομα να κατακτήσει την κορυφή της Αρέντας,τον Κέδρο και αν είσαι “κραυγαλέα” ορεσίβιος θα δοκιμάσεις τα οριά σου στο “παραμυθένιο” Νεραϊδοβούνι με τις ορθοπλαγιές των 600 μέτρων, με πλάτος σε πολλά σημεία στο δρόμο για την κορυφή μόλις 2 μέτρα!!!
Το “μαγευτικό” αυτό μέρος,”σφύζει” απο ζωή τους καλοκαιρινούς μηνες και οι κάτοικοι της ξεπερνούν τους 500.Τότε διαθέτει καφετέρια-bar για βράδια με ατελείωτη διασκέδαση και κέφι,ταβέρνες και ψιλικαντζίδικο. Επίσης το Δεκαπενταύγουστο το Πανηγύρι είναι απίστευτο και είναι η μέρα που ο ψηλότερος οικισμός της χώρας κινείται σε “τρελούς” ρυθμούς εξαιτίας της κοσμοσυρροής.
Η άγρια φύση σε συνδυασμό με το πανέμορφο ορεινό τοπίο και το καθαρό οξυγόνο κάνει την Αρέντα χρόνο με τον χρόνο διμοφιλέστερη και αυτούς που την επισκέπτονται φανατικούς οπαδούς!!!