Άνεσις – Ο Εξορκιστής του Βατικανού

Ο Εξορκιστής του Βατικανού
The Pope’s Exorcist – του Τζούλιους Εϊβερι

Από την Πέμπτη 20 έως και την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023
στον Δημοτικό Κινηματογράφο ΑΝΕΣΙΣ

Βασισμένη σε πραγματικές ιστορίες, μια ταινία που χρειάστηκε… εξορκισμό
για να ολοκληρωθεί, από τον σκηνοθέτη των «Overlord» και «Son of a Gun»,
με τον Ράσελ Κρόου να κρατά το θυμιατό.

Ώρα προβολής : 9:30 μ.μ. καθημερινά
Ακατάλληλο κατω των 15 ετών

 

 

Η.Π.Α., 2023, Εγχρωμο | Παραγωγή: Νταγκ Μπέλγκραντ
Μάικλ Πάτρικ Κάζμαρεκ, Τζεφ Κατς
Σκηνοθεσία: Τζούλιους Εϊβερι | Σενάριο: Μάικλ Πετρόνι, Ιβαν Σπηλιωτόπουλος
Φωτογραφία: Χαλίντ Μοχτασέμπ | Μοντάζ: Ματ Εβανς
Μουσική: Τζεντ Κερζέλ
Πρωταγωνιστούν: Ράσελ Κρόου, Ντάνιελ Ζοβάτο, Αλεξ Εσόε, Φράνκο Νέρο
Διάρκεια: 103 λεπτά | Διανομή: Feelgood Entertainment

Μια νεαρή χήρα εγκαθίσταται, μαζί με την κόρη και τον μικρό γιο της, στην Ισπανία, στο Αββαείο που της κληροδότησε ο άντρας της, με σκοπό να το ανακαινίσει και να το πουλήσει. Οι δαίμονες δεν θα την αφήσουν: ο γιος της θ’ αρχίσει να επικοινωνεί, επώδυνα και τρομακτικά, με τον «άλλο» κόσμο. Σε βοήθεια θα σπεύσει ο ιερέας Γκαμπριέλε Αμόρτ, ο επίσημος εξορκιστής τού Πάπα, στον οποίο ούτε ο Σατανάς μπορεί ν’ αντισταθεί.

Βασισμένη στα αυτοβιογραφικά βιβλία του Πατρός Γκαμπριέλε Αμόρτ, αρχιεξορκιστή του Βατικανού (An Exorcist Tells His Story και An Exorcist: More Stories), με εκατοντάδες χιλιάδες κατά παραγγελία εξορκισμούς στο ενεργητικό του, η ταινία ξετυλίγεται «τικάροντας» τα κουτάκια του τι περιμένει κανείς από ένα στοιχειώδες φιλμ (όχι μεγάλου) θρησκευτικού τρόμου: μάτια που γυρίζουν ανάποδα, κορμιά που συστρέφονται, τραχιές φωνές βγαλμένες από τα βάθη τής γης, κακόμοιροι κάπροι, νύχια που σκίζουν σάρκες και μαγικές λέξεις στα λατινικά.

Μπορεί κανείς, ωστόσο, να καταλάβει γιατί ο Ράσελ Κρόου θέλησε να παίξει αυτό το ρόλο (προφανώς εκτός από την αμοιβή του) και γιατί ο θεατής, έστω στοιχειωδώς κι αυτός, λιγότερο θα τρομάξει και περισσότερο θα διασκεδάσει: είναι αυτή η αίσθηση του χιούμορ, τής ελαφρά καλυμμένης σκαμπρόζικης κωμωδίας, που θέλει τον Αμόρτ-Κρόου να μιλάει, μεν, μέτρια ιταλικά (αλλά, τι παράξενο, όλους τους δαιμονισμένους να μιλούν αγγλικά) και να πετά υπονομευτικές ατάκες με ύφος περισσότερο Ιντιάνα Τζόουνς παρά ευηπόληπτου Καθολικού ιερέα, που σταδιακά διαπιστώνει ότι οι λειτουργοί τού Βατικανού είναι μεγαλύτεροι σατανάδες απ’ αυτόν που κατέχει το ταλαίπωρο αγόρι. Εξίσου διασκεδαστική κι η επιλογή του διανομέα να βγάλει την ταινία μέρες του Πάσχα.

 

 

Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη
δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός
Γενική είσοδος: 6 ευρώ
Μαθητικό – Φοιτητικό
Ανέργων – Πολυτέκνων – Αμεα: 4 ευρώ

 

 


AgrinioStories