Άνεσις – Μαζί στον κινηματογράφο

«Μαζί στον κινηματογράφο»
Και στο Αγρίνιο στο Δημοτικό Κινηματογράφο « Άνεσις»

Συμπεριληπτική δράση για τα σχολεία του Αγρινίου
από το Φεστιβάλ Ολυμπίας

Τρεις καθολικά προσβάσιμες ταινίες –με υπότιτλους για άτομα με ακουστική αναπηρία (SDH) και ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία (AD)– προβάλλει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους την Πέμπτη 28 Μαρτίου και ώρα 9:00 στον Δημοτικό Κινηματογράφο Άνεσις .

Πρόκειται για την γαλλική ταινία «Έχουμε ένα όνειρο» του Pascal Plisson (παραγωγής 2023 και διάρκειας 96’), το «GonGon», ένα επτάλεπτο videodance που δημιουργήθηκε στην Πάτρα τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο ενός συμπεριληπτικού εργαστηρίου για μαθήτριες/τες με ή χωρίς ακουστικές αναπηρίες από το 6ο και το 18ο Γυμνάσιο Πατρών και, τέλος, για την αγρινιώτικη παραγωγή «Ένα σχολείο στον αγρό», που δημιουργήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο πλαίσιο συμπεριληπτικού εργαστηρίου στο ΕΝΕΕΓΥΛ της πόλης. Την προβολή συνδιοργανώνουν ο Δήμος Αγρινίου, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας

Για το Φεστιβάλ Ολυμπίας, μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς πρέπει να περιλαμβάνει ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά και τα νέα άτομα στον Πολιτισμό και την Παιδεία. Τα παιδιά και τα νέα άτομα είναι συνήθως τα πρώτα θύματα των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Αυτές οι ανισότητες, αλλά και γενικότερα η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, στερούν από τα παιδιά βασικά δικαιώματα τα οποία διατυπώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Άσκηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού κλπ.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση της 28ης Μαρτίου, η  έμφαση δίνεται στην ευαισθητοποίηση της μαθητικής νεολαίας για τα ζητήματα γύρω από την αναπηρία και την ανάγκη καλλιέργειας συμπεριληπτικών αντιλήψεων από ολόκληρη την κοινωνία, γι’ αυτό και απευθύνεται στα σχολεία της πόλης.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

 Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς», που οργανώνει το Φεστιβάλ Ολυμπίας στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας με την ενίσχυση του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Δυτική Ελλάδα” (ΕΣΠΑ 2021-2027). Η προβολή των τριών παραπάνω ταινιών, αποτελεί μέρος της δράσης «Μαζί στον Κινηματογράφο», που περιλαμβάνει μία σειρά ειδικών συμπεριληπτικών εκδηλώσεων, σε συνεργασία με φορείς του αναπηρικού κινήματος, βασισμένες σε κινηματογραφικές προβολές καθολικά προσβάσιμων ταινιών.

 

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Πολιτισμός