Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 27 Οκτωβρίου

Καλεντάρι της 27ης Οκτωβρίου:
(Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας)

1924: Δολοφονία Γαλανόπουλου
1929: Έκκληση της Εργατικής Βοήθειας Αιτωλοακαρνανίας  (ΕΒΕ)

27 Οκτωβρίου 1924

Ο Εισαγγελέας Εφετών Πατρών Μελισσινός διαβίβασε στο Υπουργείο της Δικαιοσύνης Το πόρισμα του. Από τις ανακρίσεις του εισαγγελέα προέκυψε ότι το φόνο έκανε ο Γ. Ζέμας, ο οποίος κρατούνταν ως ύποπτος για την ίδια υπόθεση στο ίδιο κρατητήριο με τον Γαλανόπουλο.

Την προηγούμενη ημέρα του φόνου του ο Γαλανόπουλος είχε εξεταστεί για τη δολοφονία των δύο καπνεμπόρων Κουζέλη και Κατσιμπίνη και είχε καταθέσει εις βάρος του Ζέμα. Τη νύχτα και ενώ ο Γαλανόπουλος και κοιμούνταν ο Ζέμας πήρε μία πετσέτα και την πίεσε στο στόμα του. Την έσπρωξε δε σε τέτοιο σημείο ώστε του έκοψε την αναπνοή και προκάλεσε το θάνατο από ασφυξία. Η γλώσσα του Γαλανόπουλου από το μεγάλο σπρώξιμο της πετσέτας είχε υποχωρήσει στο φάρυγγά του. Το θύμα βρέθηκε την επόμενη νεκρό και ο αστυνομικός σταθμάρχης θεωρείται υπεύθυνος, γιατί δεν διέταξε όπως είχε καθήκον τον διαχωρισμό των δύο κρατουμένων.

27 Οκτωβρίου 1929

Στις 27 Οκτωβρίου του 1929 η περιφερειακή Εργατική Βοήθεια Αιτωλοακαρνανίας δημοσιοποιεί στον Ριζοσπάστη μία έκκληση  προς ολόκληρη την εργατική τάξη και κάθε καταπιεσμένο και τίμιο άνθρωπο, με την οποία, αφού αναφέρεται στην εξέγερση της 10ης Οκτωβρίου 1929  έρχεται να ζητήσει τη βοήθεια της εργατικής τάξης για τη «διάσωση των 8 φυλακισμένων συντρόφων» και να σταματήσει «το δολοφόνο χέρι» του εισαγγελέα Λεονταρίτη, που θέλει άλλους 38 αγωνιστές, «πρωτοπόρους της εργατιάς», τους οποίους καλεί να δικασθούν στις 30/10/1929 σε εκατοντάδες χρόνια φυλακή και εξορία. Τέλος ζητάει από την εργατική τάξη της χώρας να βοηθήσει τους εργάτες του Αγρινίου στη δίωξη των δολοφόνων κρατικών οργάνων και την απόδοση κάθε ελευθερίας επαγγελματικής και πολιτικής στις οργανώσεις των εργατών. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, φύλ. 27.10.1929, Σελ. 2)

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Καπνεργάτριες στο καπνομάγαζο του Παναγόπουλου. Όρθιος μπραστά ο Γιάννης Ροντήρης. (πηγή: Το Αγρίνιο Κάποτε του Αρ. Μπαρχαμπά).

AgrinioStories