Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 31 Οκτωβρίου… (Vid)

Καλεντάρι της 31ης Οκτωβρίου του:

1929: Καταδίκη 17 καπνεργατών του Αγρινίου
1960: Απαγορεύθηκαν τα συμφωνητικά αγοροπωλησίας καπνού
τύπου «τσεμπελι 32» μεταξύ
καπνοβιομηχάνων και καπνοπαραγωγων
1969: Επίσκεψη Πατακού στην Αιτωλοακαρνανία
και εγκαίνια του κτιρίου της Μέσης Τεχνικής Σχολής Αγρινίου (video)

31 Οκτωβρίου 1929

Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη δίκη των καπνεργατών που εξεγέρθηκαν στο Αγρίνιο στις 10 Οκτωβρίου του 1929. Σ’ αυτή καταδικάστηκαν οι καπνεργάτες Γερομήτσος, Βασιλείου και Κροκίδας σε 11 χρόνια φυλάκισης και 24 μήνες εξορίας. Καταδικάστηκαν επίσης ερήμην σε 52 χρόνια φυλάκιση και 78 μήνες (συνολικά) εξορία οι: Θεμελής, Τσακλατήρας, Κατσικιώτης, Κορτσής, Ντούβα, Σωτηράκης, Τούμπας, Ντούκας, Τριανταφύλλου, Μπαλούμπας, Πιστολιάς, και Ζουρδής. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, φύλ. 1.11.1929, έκδοση 2η, Σελίδα 4)

 

 

31 Οκτωβρίου 1960

Με πράξη του Υπ. Συμβ. απαγορεύθηκαν τα συμφωνητικά αγοροπωλησίας ανάμεσα σε καπνοπαραγωγούς και καπνοβιομηχάνους για την ποικιλία του καπνού «τσεμπέλι 32» παραγωγής ’61, που είχε παραχθεί, για να αντικαταστήσει την ποικιλία «Μυρωδάτα Αγρινίου». (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, φύλ. 31.11.1960, Σελ.7)

 

31 Οκτωβρίου 1969

Ο Στυλιανός Παττακός, αντιπρόεδρος της χουντικής κυβέρνησης, πραγματοποίησε περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία συνοδευόμενος από τον Υπουργό Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου. Επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Καστρακίου και την πορεία των εργασιών κατασκευής εγγειοβελτιωτικών έργων της κάτω πεδιάδας του Αχελώου, εγκαινίασε το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου και το κτίριο της Μέσης Τεχνικής Σχολής Αγρινίου και θεμελίωσε το Γυμνάσιο Βόνιτσας.
Στο φιλμάκι των επικαίρων της εποχής που ακολουθεί μπορείτε να δείτε: Άποψη του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Καστρακίου, μέσα από το ελικόπτερο. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Στυλιανός Παττακός, ο Υπουργός Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου και άλλοι επίσημοι επιθεωρούν τις εγκαταστάσεις του Υδροηλεκτρικού Σταθμού. Διάφορα κτίρια υπό ανέγερση στο Μεσολόγγι. Μπουλντόζες που εργάζονται στην κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων της κάτω πεδιάδας του Αχελώου. Ο Στ. Παττακός, ο Κ. Παπαδημητρίου και άλλοι επίσημοι επιθεωρούν την πορεία των εργασιών. Ο Στ. Παττακός ενημερώνεται, με τη βοήθεια χάρτη, για την πορεία των εργασιών. Αίθουσα διδασκαλίας του νέου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου, του οποίου πραγματοποιούνται τα εγκαίνια. Ο Στ. Παττακός, με την παρουσία του Κ. Παπαδημητρίου και άλλων επισήμων, εγκαινιάζει το κτίριο. Άποψη του κτηρίου. Ο Στ. Παττακός θεμελιώνει το Γυμνάσιο Βόνιτσας. Πλήθος κόσμου υποδέχεται τον Στ. Παττακό στο Αγρίνιο. Ο Στ. Παττακός, πλαισιωμένος από τοπικούς παράγοντες και επισήμους, εγκαινιάζει το κτίριο της Μέσης Τεχνικής Σχολής Αγρινίου. Άποψη του κτηρίου μέσα από ελικόπτερο. (Πηγή: ΕΟΑ, κωδικός τεκμηρίου T9047: Περιοδεία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Στυλιανού Παττακού στην Αιτωλοακαρνανία [D1766], 31/10/1969 – 31/10/1969, 58sec)

 

 

 


AgrinioStories