Ανεξ/τη Κίνηση Πολιτών Σταμνάς – Απολογισμός

Αδέσμευτης – Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σταμνάς :
Νοιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε ένα απολογισμό δράσης
για τα  βασικά, τουλάχιστον, θέματα
που είχαμε βάλει στόχο στην προεκλογική ανακοίνωση

«Πέρασαν τρία χρόνια από την ημέρα που το ψηφοδέλτιο της Αδέσμευτης – Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σταμνάς», αναφέρει η ανακοίνωση της παράταξης, «ανέλαβε την διοίκηση χωριού μας,  με πολύ όρεξη για δουλειά, ώστε να βελτιωθεί η ζωή και η καθημερινότητα των κατοίκων. Τώρα νοιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε ένα απολογισμό δράσης για να γνωρίσουν οι πολίτες τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίσαμε για τα  βασικά, τουλάχιστον, θέματα που είχαμε βάλει στόχο στην προεκλογική ανακοίνωση.

Οι δυσκολίες πολλές, τα προβλήματα πολλά και μέσα σε όλα αυτά η νεοεκλεγείσα τότε κυβέρνηση έκανε αρκετές παρεμβάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, μια από αυτές ήταν να καταργήσει  την δυνατότητα που είχαν οι κοινότητες να διαχειρίζονται μέρος των χρημάτων που τους αντιστοιχούν από τον προϋπολογισμό του Δήμου, με αποτέλεσμα να στερείται η κοινότητα μας, πόρων για μικρές παρεμβάσεις, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να τρέχουμε στα γραφεία του Δήμου σαν επαίτες για ασήμαντα ποσά και τα οποία δεν πήραμε ποτέ, εκτός βέβαια από την παγία προκαταβολή των 2000 ευρώ το χρόνο δηλαδή 5,5 ευρώ την ημέρα.

Από τις πρώτες μέρες διαπιστώσαμε ότι ο δήμος και οι υπηρεσίες του δεν ήταν σε θέση να  μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τα τρέχοντα προβλήματα έτσι αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση μόνοι μας.  Κάποιες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο έγιναν από τα έξοδα παράστασης  του προέδρου και από την υλοτόμηση ευκαλύπτων, για να μπορέσουμε να πάμε στα χωράφια μας, για την καθαριότητα του χωριού και μερικές μικροεπεμβάσεις (καθαρισμοί ασπρίσματα, μηχανήματα ιδιωτών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.) Η παρουσία μηχανημάτων που μας έστειλε ο Δήμος, ύστερα από υπέρμετρες πιέσεις, ήταν αναποτελεσματική αφού ποτέ δεν εργάστηκαν παραπάνω από τρεις ώρες κάθε φορά (9-12).

Το κενό που άφησε η αναποτελεσματικότητα του Δήμου την κάλυψε μερικώς η Περιφέρεια με παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θανάση  Μαυρομμάτη, για την βελτίωση των αγροτικών δρόμων με μηχανήματα της περιφέρειας.

Τα βασικά θέματα που είχαμε βάλει στόχο πριν τρία χρόνια.

Αναβάθμιση  όλων των αγροτικών δρόμων που είναι σε κακό χάλι, λόγω μορφολογίας του εδάφους, με μόνιμα τεχνικά έργα. Το θέμα των αγροτικών δρόμων έχει περιγραφή στην ανοικτή επιστολή του κοινοτικού συμβουλίου προς τον κ. Δήμαρχο

Το αρδευτικό που είναι μια ξεχασμένη υπόθεση, είμαστε το μοναδικό χωριό σε όλη τη χώρα που περιβάλλεται  από ένα μεγάλο ποτάμι και μια διώρυγα άρδευσης και δεν αρδεύεται.  

Σε επίσκεψη του πρώην υπουργού αγροτικής ανάπτυξης κ. Λιβανού στις 14 Αυγούστου  2021  μας ζήτησε να κάνει ένα έργο για το χωριό, του ζητήσαμε να προχωρήσει το έργο άρδευσης των οκτώ χιλιάδων στρεμμάτων, περίπου,  από την γέφυρα του Αχελώου έως τα όρια με την Γουριά. Αρδευτικό Έργο Ζώνης 11 Β Κάτω Αχελώου Ν. Αιτωλοακαρνανίας, του στείλαμε επιστολή στις 24/9/2021 και με αριθμό πρωτοκόλλου 41 με απόσπασμα της μελέτης του του έργου η οποία είχε εκπονηθεί και ήταν έτοιμη για χρηματοδότηση από το 1991. Παρ’ όλα τα τηλεφωνήματα που έκανε ο κ. Πρόεδρος στο γραφείο του κ. Λιβανού δεν μας απάντησε κανείς ούτε γραπτώς ούτε προφορικώς.

Από την μελέτη του έργου σας επισυνάπτουμε τα συμπεράσματα – προτάσεις για ενημέρωση των πολιτών και για  προβληματισμό κάθε υποψηφίου για τις επόμενες εκλογές.

Για τις επιπτώσεις του έργου, που δεν έγινε, εδώ και σαράντα ένα χρόνια, αν τις αναλογιστούμε και αν τις κοστολογήσουμε, είναι ανατριχιαστικές, σε χαμένα  έσοδα και σε  φυγή νέων ανθρώπων στις πόλεις, όλες αυτές οι επιπτώσεις ίσως αργότερα να αποτελέσουν αντικείμενο σχολίων, για τις χαμένες ευκαιρίες που είχε το χωριό μας.

Ο κομματικός φανατισμός που επικρατούσε εκείνη την εποχή, δεν άφηνε περιθώριο για να επικρατήσει η  λογική…

Απόσπασμα απο την μελέτη του έργου

Ύδρευση, μια προβληματική γεώτρηση, ένα κακοφτιαγμένο δίκτυο μεταφοράς, μια δεξαμενή διανομής σε πλήρη  κατάρρευση, ένα εσωτερικό δίκτυο διανομής κατασκευασμένο από το 1952 με επεκτάσεις κατά καιρούς από σωλήνες αμιάντου

Από τις πρώτες ενέργειες που κάναμε ήταν να στείλουμε επιστολές στην ΔΕΥΑΜ.

Και παράλληλα με προσωπικές συναντήσεις με όλους του υπηρεσιακούς παράγοντες για τα προβλήματα ύδρευσης και διαρροών, μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία απάντηση μόνο υποσχέσεις.

Η σύγχρονη ντροπή μας που είναι το ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ και το οποίο είναι χαρακτηρισμένο Κενοτάφιο

Το πρόβλημα των νεκροταφείων έχει αναλυθεί στην ανοικτή επιστολή του κοινοτικού συμβουλίου προς τον κ. Δήμαρχο.

Προστασία του περιβάλλοντος:           

  • α) Καθαριότητα χωριού, να βάλουμε ένα τέλος στην αλόγιστη ρύπανση και να σταματήσουμε να πετάμε τα σκουπίδια μας όπου τύχει
  • β) Πρόγραμμα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας με ολοκληρωμένη μελέτη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
  • γ) Αναβάθμιση  της παραλίας του χωριού μας, με στόχο να ορισθεί αιγιαλίτιδα ζώνη και επέκταση του σχεδίου πόλεως  κατά μήκος της παραλίας
  • δ) Αναβάθμιση του νέου οικισμού για να είναι εύκολη η ζωή των κατοίκων του, παιδική χαρά, γέφυρες επικοινωνίας πάνω από τον αρδευτικό αύλακα
  • ε) Αποκατάσταση της άσχημης εικόνας και επέκταση των αλσυλλίων του χωριού, καθώς και των δύο εισόδων του στη θέση «Μπελούσι» και στη θέση «εικοσιπέντε», με τοποθέτηση πινακίδων, πάγκων και στεγάστρων με πληροφορίες για την περιοχή.

Για όλα τα παραπάνω θέματα υπάρχουν επιστολές και προσωπικές επαφές και συσκέψεις στο γραφείο του κ. Δημάρχου, χωρίς αποτέλεσμα.

6. Αποκατάσταση της οδικής πρόσβασης στα ξωκλήσια του χωριού (Αγι-Αγάθη, Άγιος Παντελεήμονας, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Αθανάσιος)

Έγινε ασφαλτόστρωση τμήματος δρόμου προς Αγία Αγάθη, αλλά δεν έγινε συντήρηση του υπολοίπου τμήματος ούτε έγιναν παρεμβάσεις συντήρησης του περιβάλλοντος χώρου της Μονής.

Με επαφές που είχαμε με την Αρχαιολογική Εταιρεία  και παρέμβαση του κ. Μαυρομμάτη, έγινε διάνοιξη του δρόμου προς Άγιο Γεώργιο. Η αρχαιολογική εταιρεία θα ασχοληθεί με την συντήρηση και αποκατάσταση του μνημείου, μετά το πέρας των εργασιών θα είναι επισκέψιμο σε σε όλους.

7. Προστασία και ανάδειξη των σπουδαίων μνημείων του χωριού μας (βυζαντινοί ναοί, υδραγωγείο, εξωκλήσια, κ.λπ.).

Ύστερα από αίτημα που έγινε η αρχαιολογική Εταιρεία θα αναλάβει να αποκαταστήσει τις αγιογραφίες της Αγίας Παρασκευής.

8.  Αποκατάσταση της θέσης του χωριού μας στους χάρτες του νέου οδικού άξονα όπου δεν φαίνεται πουθενά, ενώ και οι δύο κόμβοι και τα διόδια βρίσκονται εντός των ορίων του χωριού μας.

Για αυτό το θέμα έχουμε ασχοληθεί από τις πρώτες στιγμές που εντοπίσαμε το πρόβλημα, σας επισυνάπτουμε την πρώτη επιστολή, έχουν ακολουθήσει και άλλες πολλές, εκτός βέβαια από τις προσωπικές επαφές και τα τηλεφωνήματα που έκανε ο πρόεδρος, μάλιστα ο κ. Δήμαρχος μας υποσχέθηκε να βάλει το θέμα σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και μετά να το προωθήσει στην περιφέρεια. Και για το θέμα αυτό δεν ασχολήθηκε κανείς…

Για το δεύτερο θέμα της επιστολής, ύστερα από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα στο υπουργείο και ύστερα από ένα χρόνο δόθηκε τελικά η εντολή στην ιόνια οδό να αντικαταστήσει τις πινακίδες στους κόμβους εισόδου εξόδου της ιόνιας οδού, αλλά οι υπηρεσίες της ιόνιας οδού δεν τις αντικατέστησαν, αλλά δεν υπήρξε και καμία πίεση από πλευράς Δήμου.

Μέχρι εκεί τελειώνουν οι αρμοδιότητες που έχει το κοινοτικό συμβούλιο, σε αυτό το βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης που υπάρχει. Οι πολίτες των κοινοτήτων είναι να ψηφίζουν μόνο, χωρίς να έχουν φωνή και άποψη για την καθημερινότητα τους ……….

  •  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ            ΣΤΑΜΝΑ 21/1/2020.
  • ΔΗΜΟΣ Ι. Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ                                       Αρ. Πρωτ. 2
  • ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΑΜΝΑΣ
  • Πληροφορίες κ. Μπούρος Δημήτριος
  • Τηλ. κιν. 6972297390
  • Email: koinothta.stamnas@gmail.com
  •  Προς 1. Γενικό Γραμματέα Υποδομών Κ. Καραγιάννη. Email gg@yme.gov.gr .
  •  2. Νέα Οδός Email info@neaodos,gr
  • Κοιν.   1. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας . Υποδομών και έργων
  • Κ. Μαυρομμάτη Αθανάσιο Email: th.mavrommatis@pde.gov.gr
  • 2. Δήμο Μεσολογγίου Email: messolonghi@1426.syzefxis.gov.gr

 

  • Θέματα :1. Διόρθωση διοικητικών ορίων της κοινότητας Σταμνάς του Δήμου Μεσολογγίου.
  • 2. Διόρθωση της σήμανσης των ονομάτων στη Νέα Οδό.

Το τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Σταμνάς του Δήμου Μεσολογγίου ύστερα από την αριθμ. 1. απόφαση ,θέλει να σας γνωρίσει τα ακόλουθα.

1. Ύστερα από έρευνα που έκανε το κοινοτικό συμβούλιο, σας γνωρίζουμε ότι έχουν παραποιηθεί από λάθος η εσκεμμένη ενέργεια τα διοικητικά όρια της Κοινότητας Σταμνάς, όπως αυτά φαίνονται στους αναρτημένους χάρτες του υπουργείου, για διευκόλυνσή σας έχουμε επισυνάψει τον συγκεκριμένο χάρτη και έχουμε επισημάνει το συγκεκριμένο τμήμα. Συγκεκριμένα, στο σημείο των διοδίων του Αγγελοκάστρου η εσοχή που σχηματίζεται μέσα στα όρια της κοινότητας Σταμνάς καθώς και η είσοδος- έξοδος της Ιόνιας Οδού είναι οφθαλμοφανείς, πρόκειται περί καταπάτησης των διοικητικών ορίων της κοινότητας, αυτό φαίνεται και από το κτηματολόγιο, οι εκτάσεις αυτές είναι καταχωρημένες σε μόνιμους κατοίκους για περισσότερα από 100 χρόνια.

Οι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης περιοχής είναι μόνιμοι κάτοικοι της κοινότητας Σταμνάς των οποίων τα κτήματα αποζημιώθηκαν για την κατασκευή των διοδίων και του κόμβου εισόδου -εξόδου στο συγκεκριμένο σημείο.

Τα ονόματα είναι: Από έξοδο Αγγελοκάστρου.

Πάνος Κουκορέμπας, Τσικρίκας Δημήτριος, Κουκορέμπας Αθανάσιος.

 2. Σταθμός διοδίων. Μαυρομάτης Σπ. Γεώργιος, Σουλιώτης Γεώργιος, Παναγιώτης Τσίρκας, Σουλιώτη Αφοί, Τσικρίκας Νικόλαος, Τσιλιπάνος Γεώργιος Τσιλιπάνος Σπύρος Πανοπούλου Αλεξάνδρα, Τσίρκας Χρήστος, Καραγιώργος Δημήτριος, Σουλιώτης Αλέκος, Κουκορέμπας Χρήστος, Τσίρκας Ηλίας, Τσιλιπάνος Γεώργιος, Τσιλιπάνος Πάνος, Μετσοβίτης Γεώργιος, Γερασιμίδης Ιωάννης, Τσικρίκας Νίκος, Μπούρος Χρήστος, Ξεσφίγγης Στυλιανός, Ξεσφίγγης Θεόδωρος, Τσώλης Χρήστος.

Για διευκόλυνση, σας επισυνάπτουμε τον συγκεκριμένο χάρτη με το σημείο που έχουμε επισημάνει, και εμφανίζεται η καταπάτηση των διοικητικών ορίων.

 

Διοικητικά όρια Κοινότητας Σταμνάς

 

2. Επίσης ένα δεύτερο λάθος που έγινε σε βάρος των συμφερόντων της κοινότητας, είναι η σήμανση και τα ονόματα στην είσοδο- έξοδο προς Πλατυγιάλι, ο κόμβος αυτός είναι μέσα στα διοικητικά όρια της κοινότητας και δεν αναφέρεται το όνομα της κοινότητας Σταμνάς σε καμία πινακίδα ούτε στη είσοδο ούτε στην έξοδο και υποθέτουμε ούτε και στους χάρτες του νέου δρόμου. Γίνεται μόνο αναφορά στην κοινότητα Αγίου Ηλία τα όρια του οποίου δεν έχουν καμία σχέση με την διαδρομή του νέου δρόμου, γίνεται δε μια αναφορά στον σιδηροδρομικό σταθμό Σταμνάς ένας χώρος που έπαψε να υπάρχει και να λειτουργεί για πάνω από 45 χρόνια.

Είναι αδιανόητο για εμάς να διασχίζεται η περιοχή μας στο μεγαλύτερο μέρος της από τον νέο δρόμο με δύο εισόδους- εξόδους και τις κτιριακές υποδομές των διοδίων και να μας έχετε εξαφανίσει σαν να είμαστε ανύπαρκτοι.

Πιστεύουμε ότι θίγονται άμεσα τα οικονομικά συμφέροντα της περιοχής μας. Κατόπιν τούτων σας παρακαλούμε να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις για την μετονομασία στους χάρτες και στις πινακίδες των συγκεκριμένων σημείων. Η αγανάκτηση των πολιτών του χωρίου μας είναι δικαιολογημένη και είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε δυναμικά αυτό που μας ανήκει.

9. Αναβάθμιση – συντήρηση του εσωτερικού οδικού του χωριού μας και της πλατείας  

Παρ’ όλες τις επιστολές και τα τεχνικά προγράμματα που καταθέτουμε μια φορά το χρόνο, δεν έγινε τίποτα ………….εκκωφαντική σιωπή

10. Προσπάθεια ανάδειξης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του χωριού, με τα παλιά δίπατα σπίτια με την καμάρα και την αναβάθμιση όλων των σοκακιών που ενώνουν τους δύο παράλληλους δρόμους του κυρίως χωριού.

Εδώ το πολιτιστικό τμήμα του Δήμου δεν ασχολήθηκε καθόλου, εξάντλησε όλες του τις δραστηριότητες μόνο στην πόλη ………………………..

Για όλα τα θέματα που έχουν αναφερθεί υπάρχει η σχετική αλληλογραφία πρωτοκολλημένη στην διάθεση όλων……..

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΑΜΝΑΣ

  1. Γαντζούδης Χρήστος  του Βασιλείου  (Αγρότης)
  2. Κοπανέλης Ανδρέας  του Ιωάννου     (Ασφαλιστής)
  3. Κουσαρίδας Παναγιώτης του Βασιλείου (Οδηγός Ταξί)
  4. Μπούρου Δήμητρα του Κωνσταντίνου (Μαθηματικός)
  5. Μπούρος Δημήτριος του Αλκιβιάδη (Αγροτοκτηνοτρόφος)
  6. Πανολία Σπυριδούλα του Ιωάννη (Αγρότισσα)
  7. Σκεύη Ευτυχία του Δημητρίου (Φιλόλογος)
  8. Σταμούλης Αθανάσιος του Χρήστου (Αγρότης)

Επιμέλεια σύνταξης, ύστερα από τις υποδείξεις των μελών του συνδυασμού.

  • Γεώργιος Σταμούλης
  • Κιν. 6977479445»

 


AgrinioStories