Ο Αγραπιδόκαμπος είναι ημιορεινός οικισμός
στην Ναυπακτία σε υψόμετρο 280 μέτρα.
Ο Αγραπιδόκαμπος βρίσκεται δυτικά της Ναυπάκτου σε απόσταση 16 χλμ. και 9 χλμ βόρεια της Μακύνειας. Το όνομα του χωριού προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων “άγρια”, “απιδιά” και “κάμπος”, δηλαδή κάμπος γεμάτος από αγραπιδιές (άγριες αχλαδιές). Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν από το Νιόκαστρο, με υψόμετρο 820 μέτρα, που το καλοκαίρι κατέβαιναν χαμηλότερα για να ξεχειμωνιάσουν στο λεκανοπέδιο του Αγραπιδόκαμπου.
Ο οικισμός δημιουργήθηκε από τους Νιοκαστρίτες, που λόγω του μεγάλου υψομέτρου κατέβαιναν να ξεχειμωνιάσουν σ’ ένα λεκανοπέδιο 800 περίπου στρεμμάτων με θειούχο ιαματική πηγή στη ρεματιά Χαλούλαγα. Πρώτοι Νιοκαστρίτες που εγκαταστάθηκαν στον Αγραπιδόκαμπο ήταν οι Αδαμαίοι, οι Σαλαμουραίοι και οι Γραβαναίοι. Παλιότερα υπήρχαν στο χωριό τρεις μαχαλάδες: Σαλαμουραίικα, Γραβαναίικα και Παλιοπλατάνια.
Από παλιά, μαζί με τη Ρίζα, ήταν συνδεδεμένος με τη Μακύνεια (με παλιά ονομασία Μαμμάκω. Στη θέση “Ελληνικά”, ανάμεσα στον Αγραπιδόκαμπο και τη Βελβίνα υπάρχουν ευρήματα αρχαίου ναού.
Ο Αγραπιδόκαμπος φημίζεται για τα ιαματικά του λουτρά, που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες όσον φορά ρευματισμούς, αρθριτικά, εκζέματα ή άλλες δερματικές παθήσεις. Το χειμώνα είναι ακατοίκητος. Η ιστορία των ιαματικών πηγών αρχίζει από την αρχαία Ελλάδα . Ο πρώτος παρατηρητής των πηγών αυτών με θεραπευτικές ιδιότητες ήταν ο ιστορικός Ηρόδοτος (484-410π.Χ.). Αυτός περιέγραψε ορισμένες ιαματικές πηγές και συνιστούσε, κάνοντας λίγο και το γιατρό, η λουτροθεραπεία να γίνεται σε ορισμένες εποχές του χρόνου και για 21 συνεχείς μέρες.
Στους πίνακες των Δήμων 1835-1836 εμφανίζεται με τρεις οικογένειες και δεκαπέντε κατοίκους. Παλιότερα γραφόταν Αγραπηδόκαμπος. Όπως είναι φανερό, η λέξη είναι σύνθετη άγριααπιδιά (αγραπιδιά) + κάμπος και σημαίνει κάμπος γεμάτος από αγραπιδιές (γκορτσιές), δηλ. άγριες αχλαδιές.
Η Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στο βόρειο σημείο του κάμπου σε πανοραμική τοποθεσία ανάμεσα σε γέρικες βελανιδιές. Η παλιά εκκλησία βρισκόταν στη θέση «Παλιοχωραφιά». Κοντά στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, που έχει καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει ο ναός της Αγίας Παρασκευής που κτίσθηκε στα 1931-32. Παλιότερα υπήρχε ναός στη θέση Λογγούλα.
- Πηγές: el.wikipedia
- Εργασία της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Αντιρρίου η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Πράσινο+Μπλε, τεύχος 7
- Φωτογραφίες fr.wikiloc.com