Κοριοί και ψείρες – Πώς να απαλλαγείτε εύκολα και γρήγορα

Οι κοριοί και οι ψείρες είναι ενοχλητικοί
και μπορούν να προκαλέσουν
δυσφορία στους κατοίκους ενός σπιτιού

Αν και μπορεί να φαίνεται δύσκολο να απαλλαγείτε από αυτούς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το πετύχετε εύκολα και γρήγορα. Στην συνέχεια, θα δούμε πώς να αντιμετωπίσετε αυτούς τους ανεπιθύμητους επισκέπτες με φυσικές και χημικές μεθόδους.

Πολλές εταιρείες με απεντομώσεις προσφέρουν απολυμάνσεις για κοριούς https://www.adamidisbros.gr/apolimanseis-apentomoseis με διάφορες μεθόδους που είναι φιλικές προς τον άνθρωπο και τα κατοικίδια. Παρόλο που και τα δύο έντομα τρέφονται με αίμα, η μέθοδος που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για την εξόντωσή τους μπορεί να διαφέρει. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις διαφορές και τις αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης και εξάλειψης.

Οι κοριοί είναι έντομα που κυκλοφορούν κυρίως την νύχτα και προκαλούν προβλήματα στο δέρμα. Δημιουργούν ουλές και τσιμπήματα γιατί τρέφονται με αίμα. Συνήθως, εντοπίζονται πάνω στα κρεβάτια, σε στρώματα και στα κλινοσκεπάσματα. Έχουν ωοειδές σχήμα, κόκκινο-καφέ χρώμα και φτάνουν σε μήκος περίπου τα 5-7 χιλιοστά όταν είναι ενήλικες. Δεν έχουν φτερά και είναι πολύ καλοί στο να κρύβονται σε μικρές σχισμές και τρύπες στο πάτωμα ή στο ξύλο.

Από την άλλη πλευρά, οι ψείρες είναι παράσιτα που ευδοκιμούν και τρέφονται κυρίως από το τριχωτό της κεφαλής. Έχουν μήκος 2-3 χιλιοστά και πιο μεγάλο σώμα σε σχέση με τους κοριούς. Οι ψείρες έχουν έξι πόδια που τις βοηθούν να κρατιούνται από τις τρίχες και να κινούνται γρήγορα. Σε αντίθεση με τους κοριούς, οι ψείρες δεν μπορούν να επιβιώσουν μακριά από το σώμα που προσβάλουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς χρειάζονται συνέχεια αίμα.

Οι κοριοί μεταφέρονται κυρίως από τους ανθρώπους. Τις περισσότερες φορές τους συναντάμε σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις ή σε χώρους που φιλοξενούν κόσμο και μεταφέρονται μέσα σε διάφορα αντικείμενα, όπως βαλίτσες, ρούχα ή και μέσα σε έπιπλα. Η εξάπλωση των κοριών συχνά γίνεται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικά όπου υπάρχει μεγάλη συνάθροιση κόσμου. Δεν πηδούν ούτε πετούν, αλλά σέρνονται από το ένα μέρος στο άλλο.

Οι ψείρες μεταδίδονται κυρίως μέσω της επαφής ή μέσω κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων, όπως χτένες, καπέλα ή πετσέτες. Δεν μπορούν να πηδήξουν, αλλά μπορούν να κινηθούν γρήγορα.

Επειδή οι κοριοί και οι ψείρες έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα σε πολλά κοινά εντομοκτόνα, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν με συμβατικά προϊόντα. Σε αυτή την περίπτωση, πολλές εταιρείες που κάνουν απολυμάνσεις για κοριούς, ακολουθούν οικολογικές μεθόδους, που απωθούν και εξουδετερώνουν τα βλαβερά έντομα με φυσικό τρόπο. Για παράδειγμα, η χρήση αιθέριων ελαίων και η θερμική μέθοδος μπορεί να απωθήσουν τους κοριούς και τις ψείρες.

Επίσης, η χρήση ατμοκαθαριστών μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση των κοριών. Ο ατμός μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός, καθώς η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να φτάσει σε δυσπρόσιτα σημεία που μπορεί να κρύβονται οι κοριοί.

Αν οι φυσικές μέθοδοι δεν είναι αρκετές, μπορείτε να καταφύγετε σε εντομοκτόνα. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα για κοριούς, όπως σπρέι και σκόνες, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν σε κρεβάτια και έπιπλα.

Για τις ψείρες, υπάρχουν σαμπουάν, ειδικά σχεδιασμένα για να τις σκοτώσουν. Χρησιμοποιήστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες και επαναλάβετε τη θεραπεία αν χρειαστεί μετά από 7-10 ημέρες, για να εξασφαλίσετε ότι δεν έχουν επιβιώσει ψείρες ή αυγά.

Όπως γίνεται και με τους κοριούς, τα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα και οι πετσέτες που χρησιμοποιήθηκαν, πρέπει να πλυθούν σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτό θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των ψειρών και των αυγών τους.

Οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με τα μαλλιά, όπως χτένες, βούρτσες, και αξεσουάρ μαλλιών, πρέπει να απολυμανθεί ή να παραμείνει κλειστό σε μια σακούλα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ώστε να πεθάνουν όλες οι ψείρες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *