«Θεάτρου Όψεις» Αιτωλικού – «Ο Επιθεωρητής», του Νικολάι Γκόγκολ

«Θεάτρου Όψεις»
Παρασκευή 19 Ιουλίου, ώρα 9.15 μ.μ.
στο Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού!

«Ο Επιθεωρητής», του Νικολάι Γκόγκολ
από το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας»

Στον «Επιθεωρητή» του ο Γκόγκολ έχει λόγο σαρκαστικό
Σατιρίζει τη διεφθαρμένη εξουσία στην τσαρική Ρωσία

Το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας» ιδρύθηκε το 1981 από μια παρέα Κορινθίων εραστών της τέχνης του θεάτρου. Έχει ανεβάσει περισσότερα από 60 έργα υψηλής ποιότητας με περισσότερες  από 650 παραστάσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, με τιμητικές διακρίσεις και βραβεία όλων των κατηγοριών. Tη δεκαετία του ’80 οργάνωσε τη Βαλκανιάδα Θεάτρου και τα τελευταία χρόνια οργανώνει το Φεστιβάλ Θεάτρου και ετήσια Σεμινάρια Θεατρικής Παιδείας. Παίρνει μέρος σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ, κάνει παραστάσεις σε χωριά, πολιτείες, φυλακές και καταυλισμούς τσιγγάνων. Τα μέλη του είναι Κορίνθιοι που κάνουν θέατρο χωρίς καμιά οικονομική απολαβή. Το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας»  είναι ανοιχτό σε όσους θέλουν να μπαρκάρουν σε τούτο το συλλογικό θεατρικό ταξίδι.

Υπόθεση:

Στην αναμονή για την άφιξη ενός ανώτατου δημοσίου υπαλλήλου, που έρχεται με σκοπό να επιθεωρήσει τη λειτουργία της κρατικών ιδρυμάτων σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, ο Χλεστακόφ, ένας ασυνείδητος και χαραμοφάης νεαρός από την Πετρούπολη, παριστάνει τον επιθεωρητή και επωφελείται από τη «μικρή» αυτή παρεξήγηση. Οι υπάλληλοι της πόλης, βουτηγμένοι στη διαφθορά, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την εύνοιά του, επιδίδονται σε κολακείες, ικανοποιούν τις ανάγκες του και πέφτουν θύματα μιας μεγαλύτερης απάτης αποκαλύπτοντας έτσι την αποσύνθεση της κρατικής μηχανής και των λειτουργών της.

Για το έργο

Στον «Επιθεωρητή» του ο Γκόγκολ έχει λόγο σαρκαστικό. Σατιρίζει τη διεφθαρμένη εξουσία στην τσαρική Ρωσία. Οι «υπηρέτες» του λαού εξουσιάζουν τον λαό και ονειρεύονται να εισχωρήσουν στον κόσμο των πιο δυνατών. Η όρεξή τους για εξουσία συνέχεια δυναμώνει, τρέφουν το αρπαχτικό μέσα τους και οδηγούνται στη γελοιοποίηση. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό όλοι βουλιάζουν στη διαφθορά, έχουν τις ίδιες οπτικές μέσα από τον χυλό της παρακμής τους.
Τον Γκόγκολ τον θλίβει αυτή η πραγματικότητα, με τον λόγο του φωτίζει και χτυπά σκληρά ό,τι τον πληγώνει με αιχμηρό και ευφυές χιούμορ. Μας προσφέρει ένα έργο πάντα επίκαιρο.
Οι απάτες, οι μίζες, η διαπλοκή οδηγούν όχι μόνο την εξουσία, αλλά και τον λαό σε πρότυπα αναξιοπρέπειας.
Οι άνθρωποι της εξουσίας μόνοι τους γελοιοποιούνται, οι βαθιές ενοχές τούς σέρνουν σαν μαγεμένους στον αυτό εξευτελισμό τους. Ο Χλιεστάκωφ – ο άνθρωπος που γίνεται το μέσο γι αυτή την πτώση τους -δεν κουνά ούτε το μικρό του δαχτυλάκι. Όλα του προσφέρονται απλόχερα, η υπερβολή τυφλώνεται από την ίδια την υπερβολή της εξουσίας.
Ο συγγραφέας δημιουργεί κωμικοτραγικό καθαρτήριο για όλα τα πρόσωπα της παρακμής, αλλά και τις συνθήκες της λύτρωσής τους.
Ένα έργο με δυσκολίες, με λόγο στο άπλετο φως, αλλά με σκοτεινό περιεχόμενο. Οι ηθοποιοί έπρεπε να διαχειριστούν ερμηνευτικά την υπερβολή σε ισορροπία με την αμεσότητα και φυσικά τον ρυθμό της κωμωδίας.
Οι αντρικοί ρόλοι στο έργο μετατράπηκαν σε γυναικείους. Μπροστά σε ένα δυνατό κείμενο δεν μας ένοιαξε το φύλο αλλά η συμπεριφορά του ανθρώπου μέσα στο λαβύρινθο της εξουσίας. Την κυνικότητα ερμήνευσαν και όχι τον κυνικό, την ανοησία και όχι τον ανόητο.
Και όπως μας συμβουλεύει ο Σαίξπηρ (μτφ Γ Χειμωνάς «Άμλετ» εκδ Κέδρος)
«Η Τέχνη δεν ανέχθηκε ποτέ ό,τι είναι έξω από το μέτρο της και πάντα το θέατρο σήκωνε ψηλά έναν καθρέφτη για να κοιτάζει η Φύση. Αντανακλά την Αρετή και όχι τον ενάρετο, το πέσιμο, όχι τον πεσμένο. Εκεί αναγνωρίζει ο καιρός την πραγματική ηλικία του και εμπιστεύεται το είδωλο της μορφής του».

Διανομή:

1) Κατερίνα Γιούνγκ: Mishka
2) Κυριακή Δάρα: Luka Lukich Khlopov
3) Βλάσης Ζαφείρης: Ivan Aleksandrovich Khlestakov
4) Παναγιώτα Κλεμπετσάνη – Σούκουλη: Pyotr Ivanovich Bobchinsky
5) Νίκος Κωνσταντέλος: Gendarme
6) Ιωάννα Μαγκάβαλη: Dr Christian Ivanovich Hübner
7) Αγγελική Μαλούση: Pyotr Ivanovich Dobchinsky
8) Κωνσταντίνος Νικολάου: Anton Antonovich
9) Κατερίνα Παπαϊωάννου: Merchant
10) Αλεξάνδρα Παπακωνσταντίνου: Marya Antonovna
11) Μαρία Ρουσέτου: Ivan Kuzmich Shpekin
12) Αναστασία Ρουστέμη – Γκουργιώτη: Artemy Filippovich Zemlyanika
13) Νίκος Σωτηρόπουλος: Waiter
14) Δημήτρης Τσαγρής: Osip
15) Παγώνα Τσαλπαρά: Ammos Fyodorovich Lyapkin-Tyapkin
16) Αγγελική Τσόγκα: Anna Andreyevna

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κοβανίδης (Ηθοποιός, Θεατρικός Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός)
Σκηνικά Δημήτρης Τσαγρής
Κοστούμια Κ.Θ.Β.Ρ. (Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας»), Δέσποινα Τσιρίγου
Μουσική επιμέλεια – Τρομπέτα επί σκηνής: Νίκος Κωνσταντέλος
Εικαστικά: Δέσποινα Τσιρίγου
Κομμώσεις: Μαρία Ρουσέτου
Διάρκεια παράστασης: 90′ χωρίς διάλειμμα

Οικονομική Ενίσχυση για τις δράσεις του Συλλόγου 3 ευρώ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *