Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 13 Νοεμβρίου…

Καλεντάρι της 13ης Νοεμβρίου:
(Έρευνα – κείμενα: Λ. Τηλιγάδας)

1911: Καπνά και σιγαρέττα
καπνοπαραγωγικού συνδέσμου «Η Δήμητρα»
1945 «Ποίησις ΚΚΕ εις την Αιτωλοακαρνανίαν»
1949 Απονομή εκ μέρους της Βασίλισσας αναμνηστικών διπλωμάτων

13 Νοεμβρίου 1911

Από μία καταχώρηση στην εφημερίδα Εμπρός εκείνης της ημέρας πληροφορούμαστε ότι 90 καπνοπαραγωγοί από τους μεγαλύτερους στο Αγρίνιο συνέστησαν καπνοπαραγωγικό σύνδεσμο, για να μπορούν να εμπορεύονται μόνοι τα καπνά τους σε επίπεδο λιανικής κατανάλωσης χωρίς μεσάζοντες και εμπόρους.

«Δοκιμάσατε τα καπνά του συνδέσμου», αναφέρει η καταχώρηση, «θα μείνετε έκπληκτοι.»

13 Νοεμβρίου 1945

Ένας χρόνος είχε περάσει ήδη από την απελευθέρωση της χώρας απο τα γερμανικά στρατεύματα και όλα οδηγούσαν ολοταχώς προς τον εμφύλιο. Το μονόστηλο στο πρωτοσέλιδο της «ημερήσιας εθνικής εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ» εκείνης της ημέρας είναι ενδεικτικό του εμφυλιοπολεμικού κλίματος που επικρατούσε: «Ποίησις ΚΚΕ: Εις την Αιτωλοακαρνανίαν, όπως μας γράφουν από το Αγρίνιον εμελοποιήθη νέον άσμα της λαοκρατικής παρατάξεως με θέμα την στερλίναν, το οποίον ψάλλεται εις τας κουκουέδικας διασκεδάσεις:

«Τι τις θέλουμε τις λίρες, | που ΄ναι τόσο λαμπερές. | Θα τις κάνουμε μασέλες… | για να τρώνε οι γριές»! (ΕΜΠΡΟΣ, Φύλ. 13.11.1945, Σελ. 1)

Ο φιλοβασιλικός τύπος της εποχής έκανε τα πάντα για να απομειώση τον αγώνα του ΕΛΑΣ, συδαυλίζοντας τον εμφύλιο.

13 Νοεμβρίου 1949

Στο φιλοβασιλικό Εμπρός της Παρασκευής, 18η Νοεμβρίου 1949, διαβάζουμε μία είδηση, η οποία αφορά σε μια κοινωνική και πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο «Σπίτι του Στρατιώτου», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, «το απόγευμα της παρελθούσης Κυριακής» (δηλαδή, στις 13 Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς) που μας πληροφορεί για το γεγονός της απονομής διπλωμάτων ευγνωμοσύνης σε όσους συμμετείχαν και εργάσθηκαν ποικιλοτρόπος για τον επιτυχία του εράνου που διοργάνωσε το ίδρυμα της «Φανέλλας του Στρατιώτου», στις 2 Νοεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς (1948). Επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος ήταν η βασίλισσα Φρειδερίκη. Εκ μέρους της Φρειδερίκης τα διπλώματα απένειμε ο στρατιωτικός διοικητής Αγρινίου.

Δείτε το δημοσίευμα.

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Ο δήμαρχος Αγρινίου Σεβαστιανός Καρβούνης

AgrinioStories