7 Οκτωβρίου | Αρχιτεκτονικής | Βάμβακος | Κατοικίας | Aξιοπρεπή Eργασία | κ.α.


.

| Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων
που απαιτούν ευαισθητοποίηση και συντονισμένη δράση |


Η 7η Οκτωβρίου ορίστηκε ως:

Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Νευραλγία του Τριδύμου
Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών | Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Δήμων και των Περιφερειών
Παγκόσμια Ημέρα Βάμβακος | Παγκόσμια Ημέρα Οικοτόπων
Παγκόσμια Ημέρα για την Aξιοπρεπή Eργασία
Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Νευραλγία του Τριδύμου

Η 7 Οκτωβρίου έχει οριστεί από το 2013 ως Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Νευραλγία του Τριδύμου, με πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης «TnnME» (Trigeminal Neuralgia and Me). Η νευραλγία του τριδύμου είναι ένας οξύς και μικρής διάρκειας πόνος, που εκδηλώνεται στη μία πλευρά του προσώπου κι εντοπίζεται στην περιοχή του τριδύμου νεύρου.

Η ένταση του πόνου είναι ιδιαίτερη και ο ασθενής νοιώθει σαν να τον χτυπάει ηλεκτρικό ρεύμα. Η εξαιρετικά αυτή επώδυνη κατάσταση εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, σε άτομα ηλικίας άνω των 60 και στη δεξιά παρά στην αριστερά πλευρά του προσώπου. Έχει υπολογισθεί ότι από νευραλγία του τριδύμου πάσχει ένας στους 15-20.000 ανθρώπους. [1]

Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών

Η Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών εορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου (7-13 Οκτωβρίου 2024), υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Εξυπηρέτησης Πελατών (ΕΙΕΠ).

Πρόκειται για έναν διεθνή θεσμό, που εορτάζεται σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, με στόχο την ανάδειξη του ζωτικού ρόλου της εξυπηρέτησης πελατών, αλλά και την επιβράβευση των ανθρώπων που εργάζονται καθημερινά για την εξυπηρέτηση και την υποστήριξη του πελάτη.

Το ΕΙΕΠ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 2004 με την υποστήριξη πολυεθνικών, μεγάλων ελληνικών εταιρειών και επιστημονικών φορέων που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Κοινή πεποίθηση των ιδρυτικών μελών του Ινστιτούτου ήταν η αναγνώριση της ανάγκης να αναβαθμιστεί και να υποστηριχθεί ο ρόλος όσων, άμεσα ή έμμεσα, έρχονται σε επαφή με τον πελάτη. [2]

 

Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής

Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής (World Architecture Day – WAD), δημιουργήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (International Union of Architects – UIA) το 1985 και γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Η ημέρα αυτή συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας των Ηνωμένων Εθνών, ευθυγραμμίζοντας τις προσπάθειες της αρχιτεκτονικής κοινότητας με τους παγκόσμιους στόχους για την αστική ανάπτυξη.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιτεκτονικής 2024 είναι: Ενδυνάμωση των Επόμενων Γενεών στον Συμμετοχικό Αστικό Σχεδιασμό, δίνοντας έμφαση στον ρόλο των νέων αρχιτεκτόνων στον αστικό σχεδιασμό και στην ανάπτυξη. Η UIA ενθαρρύνει τους νέους αρχιτέκτονες να λαμβάνουν μέρος σε συμμετοχικές διαδικασίες, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία νέων προοπτικών, απαραίτητων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση των ανθεκτικών αστικών οικονομιών όπου οι πόλεις κατευθύνουν την ανάπτυξη και την ανάκαμψη τους, μέσα από καινοτόμες και βιώσιμες πρακτικές. Κεντρικοί τομείς της φετινής WAD αποτελούν η ενεργειακή απόδοση, η διαχείριση απορριμμάτων, η χρήση βιώσιμων υλικών και η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.

Αυτοί οι στόχοι συγκλίνουν στη δημιουργία πόλεων φιλικών προς το περιβάλλον και μειώνουν την εξάρτηση τους από εξωτερικούς πόρους. Οι νέοι αρχιτέκτονες μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, να εμπλέξουν κοινότητες στη διαδικασία σχεδιασμού και να προωθήσουν την οικειοποίηση και φροντίδα των δημόσιων χώρων από τους χρήστες.

Οι νέοι αρχιτέκτονες μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο σε:

  • Διαμόρφωση ανθεκτικού και βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος
  • Υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των βιώσιμων πρακτικών
  • Εμπλοκή σε διαδικασίες αστικού σχεδιασμού
  • Προώθηση της προσαρμοστικής επανάχρησης και της αναζωογόνησης υφιστάμενων δομών
  • Ενσωμάτωση αρχών κυκλικής οικονομίας και βιώσιμων κατασκευαστικών πρακτικών
  • Η ενεργός συμμετοχή των νέων αρχιτεκτόνων είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση πόλεων που δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία των κατοίκων και του πλανήτη, διασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιτεκτονικής 2024 θα παρουσιαστούν επιτυχημένα έργα νέων αρχιτεκτόνων που έχουν μεταμορφώσει κοινότητες, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης στην πόλη και τονίζοντας τη σημασία του συμμετοχικού σχεδιασμού. Μπορούν να αξιοποιηθούν καινοτόμες ιδέες για τη δημιουργία βιώσιμου και ανθεκτικού περιβάλλοντος στις πόλεις, με τη δραστηριότητα και συμμετοχή νεανικών μυαλών. [3]

 

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Δήμων και των Περιφερειών

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων (European Week of Regions and Cities – #EURegionsWeek) είναι η μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση με έδρα τις Βρυξέλλες, αφιερωμένη στην περιφερειακή και αστική πολιτική. Στόχος της είναι να προωθήσει τις τοπικές και εδαφικές πτυχές της Πολιτικής Συνοχής. Η “#EURegionsWeek” προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από καινοτόμες και διαδραστικές συνεδρίες έως δραστηριότητες δικτύωσης και παραδοσιακά εργαστήρια. [4]

Η 22η διοργάνωση της European Week of Regions and Cities 2024, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 7 έως 10 Οκτωβρίου 2024, έχοντας ως σύνθημα: «Ενδυναμώνοντας τις Κοινότητες», θα επικεντρωθεί σε τέσσερα (4) θέματα τα οποία είναι:

  1. «Ανταγωνιστικότητα και Σύγκλιση: Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος»
  2. «Περιφέρειες που ενισχύουν την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία»
  3. «Έξυπνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη για τις Περιφέρειες»
  4. «Οι Περιφέρειες έχουν Ταλέντο»

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε (στα αγγλικά) ΕΔΩ

 

Παγκόσμια Ημέρα Βάμβακος

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Βάμβακος (World Cotton Day) καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη στις 30 Αυγούστου 2021 (Ψήφισμα 75/318) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Οκτωβρίου. Η πρωτοβουλία ανήκε σε τέσσερις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής – Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι και Τσαντ – και υιοθετήθηκε αρχικά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Το βαμβάκι είναι η πρώτη ύλη για ένα από τα πιο συνηθισμένα υφάσματα. Είναι άνετο, υποαλλεργικό, υγιεινό και ανθεκτικό. Αντιπροσωπεύει όμως πολύ περισσότερα από ένα εμπόρευμα, καθώς συντηρεί παγκοσμίως 28,67 εκατομμύρια καλλιεργητές και ωφελεί πάνω από 100 εκατομμύρια οικογένειες σε 75 χώρες και στις 5 ηπείρους.
H μεγαλύτερη βαμβακοπαραγωγός χώρα είναι η Κίνα, ακολουθούμενη από την Ινδία και τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα είναι στην 10η θέση του σχετικού καταλόγου και παράγει το 80% του βαμβακιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ιστορία του βαμβακιού

Η καλλιέργεια και η χρήση του βαμβακιού χάνεται μέσα στο σκοτάδι της προϊστορίας. Οι αρχαιότερες ενδείξεις προέρχονται από την Ινδία. Σε ανασκαφές που έγιναν σε μια περιοχή κοντά στον ποταμό Ινδό βρέθηκαν υπολείμματα από υφάσματα και σχοινιά από βαμβάκι, που υπολογίστηκε ότι ανάγονται στο 3000 π.Χ. Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για το βαμβάκι βρίσκεται σ’ ένα πανάρχαιο θρησκευτικό βιβλίο των Ινδών, που γράφτηκε γύρω στο 1500 π.Χ.
Η καλλιέργεια του βαμβακιού ήταν άγνωστη στην αρχαία Ελλάδα. Αρκετοί συγγραφείς, όμως, αναφέρουν ότι το βαμβάκι αναπτυσσόταν στην Ινδία. Ο Ηρόδοτος κατά το 445 π.Χ. γράφει στην ιστορία του ότι «στην Ινδία φυτρώνουν άγρια δέντρα που παράγουν μαλλί πιο ωραίο και πιο εκλεκτό από το μαλλί των προβάτων. Από τα δέντρα αυτά οι Ινδοί εξασφαλίζουν τα ρούχα τους». Ο Ηρόδοτος αποκαλεί το βαμβάκι «είρια από ξύλου» και αναφέρει ότι οι Ινδοί ήταν ντυμένοι με «είματα από ξύλων πεποιημένα», δηλαδή με βαμβακερά υφάσματα.
Κατά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γύρω στο 325 π.Χ., ο ναύαρχος Κλέαρχος και ο στρατηγός Αριστόβουλος αναφέρουν στα ημερολόγιά τους το βαμβάκι ως μαλλί από δέντρα, ενώ λίγο αργότερα, το 306 π.Χ., ο Θεόφραστος δίνει μια λεπτομερή και πετυχημένη περιγραφή του βαμβακιού.
Για πρώτη φορά αναφέρεται η καλλιέργεια του βαμβακιού στην αρχαία Ελλάδα από τον Παυσανία κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα. Κατά την εποχή εκείνη το βαμβάκι ήταν γνωστό με το όνομα βύσσος και ο Παυσανίας αναφέρει ότι «Η Ηλεία είναι αξιοθαύμαστη για… τη βύσσο, που αναπτύσσεται μόνο εδώ, και σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας» και ότι «… από αυτήν υφαίνουν μαντήλια για το κεφάλι (κεκρυφάλους) καθώς και φορέματα».
Tο όνομα βαμβάκι αναφέρεται για πρώτη φορά στη νομοθεσία του Ιουστινιανού, φαίνεται δε να προέρχεται από τη λέξη βόμβυξ με την οποία ονόμαζαν το μετάξι, που είχε προέλευσή του την Ασία. Κατά την εποχή του Ιουστινιανού, γύρω στο 552 μ.Χ., η καλλιέργεια του βαμβακιού ήταν ευρύτατα διαδεδομένη στην Ελλάδα.[5]

 

Παγκόσμια Ημέρα Οικοτόπων

Τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Οικοτόπων για να προβληματιστούν σχετικά με την κατάσταση των οικοτόπων μας και το βασικό δικαίωμα όλων σε επαρκή στέγαση. Η Ημέρα έχει επίσης σκοπό να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι όλοι έχουμε τη δύναμη και την ευθύνη να διαμορφώσουμε το μέλλον των πόλεων και των κωμοπόλεων μας.

Το 1985 τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Οικοτόπων. Η ιδέα είναι να αναλογιστούμε την κατάσταση των πόλεων και των πόλεων μας και το βασικό δικαίωμα όλων σε επαρκή στέγη. Προορίζεται επίσης να υπενθυμίσει στον κόσμο τη συλλογική του ευθύνη για το μέλλον του ανθρώπινου οικοτόπου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Οικοτόπου γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1986 με θέμα «Το καταφύγιο είναι δικαίωμά μου». Το Ναϊρόμπι ήταν η πόλη που φιλοξενούσε την εορτή εκείνη τη χρονιά. Άλλα προηγούμενα θέματα περιλαμβάνουν: “Καταφύγιο για τους Αστέγους” (1987, Νέα Υόρκη); “Shelter and Urbanization” (1990, Λονδίνο); “Future Cities” (1997, Βόννη); “Safer Cities” (1998, Ντουμπάι); “Women in Urban Governance” (2000, Τζαμάικα); “Cities without Slums” (2001, Fukuoka), “Water and Sanitation for Cities” (2003, Rio de Janeiro), “Planning our Urban Future” (2009, Washington, DC), “Better City, Better Life” (2010, Σαγκάη, Κίνα) και Cities and Climate Change (2011, Aguascalientes, Μεξικό).[6]

 

Παγκόσμια Ημέρα για την Aξιοπρεπή Eργασία

 

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Aξιοπρεπή Eργασία (World Day of Decent Work) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (International Trade Union Confederation), που συσπειρώνει στις τάξεις της 175 εκατομμύρια εργαζόμενους από 156 χώρες και σχετίζεται με κεντροδεξιά και κεντροαριστερά πολιτικά κόμματα.

Βασικοί της στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας για την Aξιοπρεπή Εργασία είναι:
Να προβάλλει την έννοια της Αξιοπρεπούς Εργασίας στους πολίτες, στους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και στους εμπλεκόμενους φορείς.
Να καταδείξει ότι η αξιοπρεπής εργασία είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος διεξόδου από τη φτώχεια και ότι είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.
Να θέσει την αξιοπρεπή εργασία στο επίκεντρο της ανάπτυξης, της οικονομικής, συνδικαλιστικής και κοινωνικής πολιτικής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.[7]

 

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου καθιερώθηκε με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Την ημέρα αυτή δεν πραγματοποιούνται μαθήματα στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, αλλά διεξάγονται ενδοσχολικοί αγώνες αθλοπαιδιών, που συνδέονται με ένα κεντρικό «θεματικό άξονα» ευρύτερου μαθησιακού πεδίου, που υλοποιείται μέσα από τον σχολικό αθλητισμό.

Βασική επιδίωξη της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν «να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης παιδείας, που ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης»[8]

 

—————————————————————————-

1.Ανακτήθηκε από:https://www.sansimera.gr/worldays/445 (6.10.2024) | 2.Ανακτήθηκε από: https://www.depanews.cy/archives/4989 (6.10.2024) | 3.Ανακτήθηκε από: https://www.uia-architectes.org/en/news/world-architecture-day-2024/ (6.10.2024) 4. [Ανακτήθηκε από: https://interreg.gr/22i-evropaiki-evdomada-perifereion-kai-poleon-2024/ (6.10.2024)] 5. [Ανακτήθηκε από: https://www.sansimera.gr/ (6.10.2024)] 6. [Ανακτήθηκε από: https://unric.org/el/ (6.10.2024)] 7. [Ανακτήθηκε από: https://www.sansimera.gr/ (6.10.2024)] 8. [Ανακτήθηκε από: https://www.sansimera.gr/ (6.10.2024)]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *