5 Μαΐου: Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

Η 5η Μαΐου ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:

Διεθνής Ημέρα Μαιών, Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης,
Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος, Ημέρα της Ευρώπης (ΣτΕ),
Ημέρα του Πορτογαλόφωνου Πολιτισμού
Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή των Χεριών,
Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης,
Ημέρα Μνήμης Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

 

Διεθνής Ημέρα Μαιών

Η Διεθνής Ημέρα Μαιών καθιερώθηκε το 1991 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ICM).

Στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη του σπουδαίου ρόλου που παίζει η μαία, η μαμμή για τους παλιότερους, στη διαδικασία γέννησης ενός παιδιού.

 

 

 

 

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης

 

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης (European Day for Independent Living) αφορά τα Άτομα με Αναπηρία (ΑΜΕΑ) και καθιερώθηκε το 2013 από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σκοπός της δράσης αυτής, που γίνεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, είναι αφενός η γνωριμία του κοινού με τη ζωή των ΑΜΕΑ και αφετέρου η ανάδειξη της ανάγκης για αλλαγές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, όπως η θεσμοθέτηση του «προσωπικού βοηθού».

Ανεξάρτητη Διαβίωση για τα ΑΜΕΑ σημαίνει, στην ουσία, πλήρη ένταξή τους στην κοινωνία. Με την Ανεξάρτητη Διαβίωση εξασφαλίζεται η ίση συμμετοχή τους στη ζωή, παρέχοντάς τους μέσα, ώστε να επιλέγουν πού θα ζήσουν και με ποιους, να μορφώνονται, να εργάζονται, να έχουν σεξουαλική ζωή, να δημιουργούν οικογένεια, να ψυχαγωγούνται, να αποφασίζουν για την καθημερινότητά τους, αλλά και για ζητήματα που καθορίζουν το μέλλον τους, και τελικά να έχουν την ποιότητα ζωής που συνταγματικά δικαιούται κάθε άνθρωπος.

Η έννοια της Ανεξάρτητης Διαβίωσης είναι ευρέως διαδεδομένη από τη δεκαετία του ‘70 σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Αποτελεί τρόπο ζωής των ανθρώπων με σοβαρές αναπηρίες και φιλοσοφία των κοινωνιών όπου ζουν και εφαρμόζεται με θεσμοθετημένα μέτρα.

Στην Ελλάδα τη φιλοσοφία της Ανεξάρτητης Διαβίωσης προωθεί ο «Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος i-living», μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ENIL).

 

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος

 

Από το 2000 και έκτοτε, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) διοργανώνει κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κόσμου για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, ενός κακοήθους όγκου του δέρματος και των σπλάγχνων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των μελανωμάτων, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

 

Ημέρα της Ευρώπης (ΣτΕ)

 

Κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου τιμάται η Ημέρα της Ευρώπης από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενός διεθνούς οργανισμού, που περιλαμβάνει στους κόλπους του όλες τις δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ιδρύθηκε στις 5 Μαΐου 1949 με τη Συνθήκη του Λονδίνου. Είναι ο παλαιότερος οργανισμός, ο οποίος έχει ως σκοπό την ευρωπαϊκή ενοποίηση (δεν πρέπει να συγχέεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση), με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατική ανάπτυξη και την πολιτισμική συνεργασία των χωρών της Ευρώπης.

 

Ημέρα του Πορτογαλόφωνου Πολιτισμού

 

Κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου γιορτάζεται η Ημέρα του Πορτογαλόφωνου Πολιτισμού (Dia da Cultura Lusófona). Καθιερώθηκε το 2005, με απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού των Πορτογαλόφωνων κρατών, που συνήλθε στη Λουάντα της Αγκόλα.

H πορτογαλική γλώσσα ομιλείται από 215 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αποτελεί την επίσημη γλώσσα της Πορτογαλίας και οκτώ πρώην αποικιών της (Βραζιλία, Αγκόλα, Πράσινο Ακρωτήριο, Γουινέα Μπισάου, Μοζαμβίκη, Σάο Τομέ έ Πρίνσιπε και Ανατολικό Τιμόρ).

Ισχυροί θύλακοι πορτογαλόφωνων υπάρχουν στις ΗΠΑ, Καναδά, Βενεζουέλα, Νότιο Αφρική και Δυτική Ευρώπη.

 

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή των Χεριών

Η 5η Μαΐου, έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή των Χεριών (World Hand Hygiene Day). Το κύριο σύνθημα της εκστρατείας του ΠΟΥ, που απευθύνεται κυρίως στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων αλλά και των άλλων χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας είναι «Σώσε ζωές: πλύνε τα χέρια σου».

Η Υγιεινή των Χεριών αναφέρεται στην παροχή ιατρονοσηλευτικής φροντίδας με καθαρά χέρια, ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά μικροβίων από το νοσοκομειακό περιβάλλον στους ασθενείς. Γι αυτό το λόγο η Υγιεινή των Χεριών σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια των ασθενών αλλά και των επαγγελματιών υγείας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ ένας στους δέκα ασθενείς μπορεί να εμφανίσει λοίμωξη που συνδέεται με τη νοσηλεία του, ενώ πιο ειδικά για τις λοιμώξεις χειρουργικού πεδίου >50% προκαλούνται από ανθεκτικά μικρόβια. Η πρόληψη των λοιμώξεων σώζει καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

Η Υγιεινή των Χεριών είναι το πιο απλό, οικονομικό και ταυτόχρονα το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη των λοιμώξεων. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ το 70% των επαγγελματιών υγείας δεν εφαρμόζει συστηματικά στην καθημερινή τους πρακτική την Υγιεινή των Χεριών.

Η εφαρμογή της Υγιεινής των Χεριών στην κλινική πράξη επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, γεγονός που έχει ερευνηθεί διεθνώς. Από σχετική μελέτη που υλοποίησε ο ΕΟΔΥ το 2018, στο πλαίσιο κοινής ευρωπαϊκής δράσης (EU-JAMRAI), αναδείχθηκαν ως καθοριστικοί παράγοντες για τη συμμόρφωση των επαγγελματιών υγείας, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκείνοι που συνδέονται με τη συμπεριφορά όλου του νοσοκομείου ως οργανισμού σχετικά με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Ενώ αντίθετα δεν αναδείχθηκαν ως περιοριστικοί, αναμενόμενοι παράγοντες όπως ο φόρτος εργασίας, η χρήση γαντιών και η διαθεσιμότητα των υλικών.

 

Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης (Wold Pulmonary Hypertension Day) καθιερώθηκε τον Μάιο του 2012, κατά τη διάρκεια επιστημονικού συνεδρίου στη Μαδρίτη και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, ημερομηνία θανάτου του πρώτου παιδιού από πνευμονική υπέρταση στην Ισπανία στις αρχές της δεκαετίας του ‘90.

Στόχος των σχετικών εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετέχουν ιατρικές εταιρείες και οργανώσεις ασθενών, είναι η ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για μια νόσο που προσβάλλει τους πνεύμονες και την καρδιά.

Η πνευμονική υπέρταση προκαλείται από την αύξηση της πίεσης του αίματος στις αρτηρίες των πνευμόνων και τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι: δύσπνοια, ζαλάδα, κόπωση, μελάνιασμα στα άκρα και στα χείλη και πιθανά λιποθυμική τάση ή λιποθυμία στην άσκηση ή τη δραστηριότητα.

Υπάρχουν πέντε βασικοί τύποι πνευμονικής υπέρτασης: πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (π.χ. ιδιοπαθής, κληρονομούμενη, σχετιζόμενη με συγγενείς καρδιοπάθειες, ηπατοπάθειες ή νοσήματα του συνδετικού ιστού), πνευμονική υπέρταση λόγω αριστερής καρδιοπάθειας, πνευμονική υπέρταση λόγω παθήσεων των πνευμόνων, πνευμονική υπέρταση λόγω θρόμβων στα αγγεία των πνευμόνων και πνευμονική υπέρταση λόγω αιματολογικών ή άλλων χρόνιων νοσημάτων.

Όλοι αυτοί οι τύποι πνευμονικής υπέρτασης προσβάλουν τους ασθενείς με διαφορετικό τρόπο, αλλά όλοι μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια και τελικά σε πρώιμο θάνατο. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, μεταξύ αυτών και παιδιά, μπορεί να αναπτύξουν κάποιο τύπο πνευμονικής υπέρτασης.

Η πνευμονική υπέρταση προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών σε όλο τον πλανήτη. Υπολογίζεται ότι περίπου 25 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από πνευμονική υπέρταση, ενώ από τη σπάνια μορφή της, την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, περίπου 50-55 άτομα ανά εκατομμύριο. Πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν.

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, χρειάζεται επαγρύπνηση ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας αδιάγνωστος ασθενής. Ο χρόνος μετράει για τους ασθενείς με πνευμονική υπέρταση, καθώς τα πρώτα συμπτώματα είναι ήπια και κοινά με άλλες παθήσεις. Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

 

Ημέρα Μνήμης Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

 

Ημέρα μνήμης στο Ισραήλ και την εβραϊκή διασπορά για τα έξι εκατομμύρια θύματα του Ολοκαυτώματος από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους (Yom HaShoah στα Εβραϊκά). Η ημέρα τιμάται επισήμως, εκτός του Ισραήλ, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η Γιομ ΧαΣοά καθιερώθηκε το 1951 με νόμο της Ισραηλινής κυβέρνησης, σε ανάμνηση της έναρξης της Εξέγερσης στο Γκέτο της Βαρσοβίας το 1943. Ξεκινά με τη δύση του ήλιου, την 27η του μήνα Νισάν του Εβραϊκού ημερολογίου (5 Μαΐου 2024) και λήγει το σούρουπο της επομένης ημέρας (6 Μαΐου 2024). Οι σειρήνες ηχούν για δύο λεπτά σε όλο το Ισραήλ σε ανάμνηση των θυμάτων, ενώ οι χώροι διασκέδασης, όπως θέατρα, αίθουσες χορού, εστιατόρια και καφενεία παραμένουν κλειστά όλη τη μέρα.

Η διεθνής κοινότητα τιμά την μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Την ίδια ημερομηνία η Ελλάδα έχει καθιερώσει την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εξαρθεί ο ηρωισμός των χριστιανών Ελλήνων, που με κίνδυνο της ζωής τους στην κατεχόμενη Ελλάδα, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.

Το Ολοκαύτωμα (Shoa) ήταν η συστηματική, γραφειοκρατική και χρηματοδοτούμενη από το κράτος δίωξη και δολοφονία περίπου έξι εκατομμυρίων Εβραίων από το Ναζιστικό καθεστώς και όσους συνεργάστηκαν με αυτό. Οι Ναζιστές, οι οποίοι πήραν την εξουσία στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 1933, πίστευαν ότι οι Γερμανοί ήταν «φυλετικά ανώτεροι» και ότι οι Εβραίοι ήταν «όντα που δεν άξιζε να ζουν».
Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, οι Ναζιστές καταδίωξαν και άλλες κοινωνικές ομάδες, τις οποίες θεωρούσαν «φυλετικά κατώτερες»: Ρομά και Σίντι (Τσιγγάνους), ανάπηρους, και ορισμένα Σλαβικά έθνη (Πολωνούς, Ρώσους και άλλους).

Άλλες ομάδες διώχθηκαν λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων ή της συμπεριφοράς τους, όπως κομμουνιστές, σοσιαλιστές, Μάρτυρες του Ιεχωβά και ομοφυλόφιλοι.

 

Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου ξεκίνησε να εορτάζεται στην Ινδία το 1998 με πρωτοβουλία του δρος Μαντάν Κατάρια, που πιστεύει στις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε στις αγγλοσαξονικές χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τις σκανδιναβικές χώρες και έκτοτε εορτάζεται την πρώτη Κυριακή κάθε Μαΐου.

Μία τυπική Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου περιλαμβάνει Πορεία Ειρήνης, ασκήσεις γιόγκα με γέλιο και συγκέντρωση των συμμετεχόντων σε ανοιχτό χώρο με δραστηριότητες γέλιου και προσευχή για την Παγκόσμια Ειρήνη.

Ο ιδρυτής της Παγκόσμιας Ημέρας Γέλιου δρ. Μαντάν Κατάρια σημειώνει: «Οι πολεμικές αναμετρήσεις στον κόσμο είναι αντανάκλαση του εσωτερικού πολέμου που διεξάγεται στα μυαλά των ανθρώπων. Η αιτία που δεν γελάμε πολύ σήμερα είναι επειδή δεν κατανοούμαι την αληθινή σημασία του γέλιου. Το γέλιο δεν είναι μόνο διασκέδαση και χαβαλές, αλλά και έκφραση της ευτυχίας, που μπορεί να έλθει μόνο αν κατανοήσουμε τον σκοπό της ζωής».

 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Παγκόσμιες μέρες
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Παγκόσμιες μέρες