3 Ιουνίου | Μνήμη χρονολογίου


...

Η ταυτότητα της ημέρας
και τα γεγονότα που την «σημάδεψαν»

| 3 Ιουνίου 2026 |

Είναι η 154η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο.
Υπολείπονται 211 ημέρες για τη λήξη του.
🌅  Ανατολή ήλιου: 06:03 – Δύση ήλιου: 20:43 – Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες 40 λεπτά
🌖  Σελήνη 17.5 ημερών.

|Χρόνια πολλά στους: Ιερία, Ιέρεια, Υπατία και Υπατή|


Γεγονότα

 

1941 – Οι Ναζί καταστρέφουν το χωριό Κάνδανος της Κρήτης και σκοτώνουν τους κατοίκους του, σε αντίποινα για τον φόνο 25 γερμανών στρατιωτών. Η Κάντανος (επίσης: ο Κάνδανος) είναι χωριό και έδρα ομώνυμης κοινότητος καθώς και ιστορική έδρα δήμου Καντάνου-Σελίνου στην περιφερειακή ενότητα Χανίων της Κρήτης.

Ηταν επίσης έδρα της Επαρχίας Σελίνου του νομού Χανίων και έδρα του τέως Δήμου Καντάνου (1998-2010). Είναι κτισμένη στο κέντρο της επαρχίας Σελίνου, σε ένα λεκανοπέδιο σε απόσταση 56 χλμ. από τα Χανιά. Είναι κυρίως αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή. Το κυριότερο προϊόν της είναι το ελαιόλαδο. Πολλά από τα ελαιόδενδρα της περιοχής είναι αιωνόβια και μεγάλου μεγέθους. Το όνομα της προέρχεται από το αρχαίο «Καντανία», που σημαίνει «πόλη της νίκης». Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από το «Κάντορες», που σημαίνει οι κρατούντες.

Στα πρωτοχριστιανικά χρόνια ήταν έδρα Επισκοπής. Από την Κάντανο ξεκίνησε η επανάσταση του 1866 στην Κρήτη. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν έδρα Τούρκου διοικητή. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και συγκεκριμένα στις 3 Ιουνίου 1941 καταστράφηκε από τους Γερμανούς σε αντίποινα για την ένοπλη αντίσταση που έδειξαν οι κάτοικοι με τη βοήθεια και των κατοίκων των γειτονικών χωριών στα Φλώρια και στο φαράγγι πριν το χωριό κατά την Μάχη της Κρήτης.

 

 

 

1967 – Καθιερώνεται και στην Ελλάδα το αλκοτέστ, με δημοσίευση σχετικής υγειονομικής διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στην Ελλάδα το γνωστό μας αλκοτεστ που διενεργεί η Τροχαία καθιερώθηκε το 1967 με δημοσίευση σχετικής υγειονομικής διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σήμερα και σύμφωνα με το νόμο, ένας οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ, όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισμό του είναι από 0,50 γραµµάρια ανά λίτρο αίµατος -μετά από αιμοληψία- ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραµµαρίου, ανά λίτρο εκπνεόµενου αέρα -στα αλκοτέστ της τροχαίας δηλαδή.

Τα παραπάνω όρια τα φτάνει κανείς -κάποιο ρόλο εδώ παίζει και το σωματικό βάρος- καταναλώνοντας ένα μεγάλο μπουκάλι ή ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας (για την ακρίβεια 490 ml), 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου ή 55 ml ουίσκι ή βότκας.

Δηλαδή όσο μεγαλύτερος είναι ο αλκοολικός βαθμό, η περιεκτικότητα δηλαδή του ποτού σε (αιθυλική) αλκοόλη, με τόσο μικρότερη ποσότητα φτάνει κανείς στα νόμιμα όρια.

 

Γεννήσεις

 

1926 – Άλεν Γκίνσμπεργκ.  Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της αμερικανικής ποίησης του 20ού αιώνα και κεντρικός εκπρόσωπος της Μπητ Γενιάς. Γεννήθηκε το 1926 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ και μεγάλωσε στο Πάτερσον, σε ένα περιβάλλον όπου η λογοτεχνία και η πολιτική ήταν έντονα παρούσες. Ο πατέρας του, Λούις Γκίνσμπεργκ, ήταν ποιητής και δάσκαλος, ενώ η μητέρα του, Ναόμι, δραστηριοποιούνταν στο κομμουνιστικό κίνημα. Η ψυχική ασθένεια της μητέρας του σημάδεψε βαθιά τη ζωή και το έργο του, βρίσκοντας αργότερα έκφραση στο συγκλονιστικό ποίημα «Καντίς».

Από νεαρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Κατά τη φοίτησή του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια γνώρισε τον Λούσιαν Καρ, τον Τζακ Κέρουακ και τον Γουίλιαμ Μπάροουζ, με τους οποίους διαμόρφωσε τον πυρήνα της Μπητ Γενιάς. Τα χρόνια εκείνα χαρακτηρίστηκαν από συγκρούσεις με τις αρχές, πειραματισμούς με ουσίες και μια σταθερή στροφή προς την ποίηση.

Η καθοριστική στιγμή της καριέρας του ήρθε το 1955, όταν παρουσίασε δημόσια αποσπάσματα από το «Ουρλιαχτό» στο Σαν Φρανσίσκο. Το ποίημα εκδόθηκε το 1956 και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, οδηγώντας σε δικαστικές διαμάχες για δήθεν προσβολή της δημόσιας αιδούς. Η τελική δικαστική δικαίωση του έργου θεωρήθηκε ορόσημο για την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη συνέχεια ταξίδεψε σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Ινδία, όπου στράφηκε στον βουδισμό και σε ευρύτερες πνευματικές αναζητήσεις. Παράλληλα ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση, συμμετέχοντας στο αντιπολεμικό κίνημα κατά του πολέμου του Βιετνάμ, στους αγώνες για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, στην οικολογική δράση και στις εκστρατείες κατά των πυρηνικών όπλων.

Αναγνωρίστηκε διεθνώς για τη συμβολή του στη λογοτεχνία, τιμήθηκε από αμερικανικούς και γαλλικούς θεσμούς και εργάστηκε αδιάκοπα για την προβολή της Μπητ λογοτεχνίας. Πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1997, αφήνοντας πίσω του ένα έργο που εξακολουθεί να εμπνέει όσους αναζητούν την ελευθερία στην τέχνη, τη σκέψη και τη ζωή.

 

Θάνατοι

2001 – Άντονι Κουίν. Ο Άντονι Κουίν (Άντονυ Κουίν) (αγγλικά: Anthony Quinn, 21 Απριλίου 1915 – 3 Ιουνίου 2001) ήταν μεξικανο-ιρλανδικής καταγωγής Αμερικανός ηθοποιός βραβευμένος με Όσκαρ. Ο διασημότερος ρόλος του ήταν αυτός του Ζορμπά, στην ομώνυμη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη Αλέξης Ζορμπάς (1964), ενώ πρωταγωνίστησε, μεταξύ άλλων, στις ταινίες Λώρενς της Αραβίας (Lawrence Of Arabia, 1962), Τα Κανόνια του Ναβαρόνε (The Guns Of Navarone, 1961) και Λα Στράντα (La Strada, 1954).

Γεννήθηκε στην πόλη Τσιουάουα του Μεξικού το 1915 και μεγάλωσε στο Λος Άντζελες.Εμφανίστηκε σε περισσότερες από 150 ταινίες σε διάστημα 50 ετών και βραβεύτηκε με Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου το 1952 στην ταινία “Βίβα Ζαπάτα” (Viva Zapata!) ως συμπρωταγωνιστής του Μάρλον Μπράντο. Παρόμοια τιμητική διάκριση έλαβε τέσσερα χρόνια αργότερα και για την ερμηνεία του στο ρόλο του ζωγράφου Πολ Γκογκέν στο φιλμ “Η ζωή ενός ανθρώπου” (Lust For Life, 1956).

Ο ρόλος του Αλέξη Ζορμπά, συμπρωταγωνιστώντας με τους Άλαν Μπέιτς και Ειρήνη Παππά, που ερμήνευσε το 1963 παρέμεινε ο πλέον αξιομνημόνευτός του. Τον ίδιο ρόλο ερμήνευσε και σε θεατρική παράσταση στο Μπρόντγουεϊ το 1984. Ο Κουίν ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία το 1936 με την ταινία “Λόγια (Paroles)” και μετά συνέχισε με την ταινία “Γαλαξίας”. Το 1937 παντρεύτηκε την Κάθριν ντε Μίλ, κόρη του παραγωγού και σκηνοθέτη Σέσιλ Ντε Μιλ ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με το θέατρο και γνώρισε την επιτυχία με την ερμηνεία του στο έργο “Λεωφορείον ο πόθος” του Τένεσι Ουίλιαμς. Από τους γάμους του και τους διάφορους κατά καιρούς ερωτικούς δεσμούς του ο ηθοποιός απέκτησε συνολικά 13 παιδιά. Πέραν της υποκριτικής, ο Άντονι Κουίν ασχολήθηκε σε ερασιτεχνικό επίπεδο με τη ζωγραφική. Πέθανε στη Βοστώνη το 2001.

 

Στο link που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε
ακόμα περισσότερα γεγονότα που συνέβησαν αυτή την ημερομηνία
Γέγονε 3 Ιουνίου στην Ελλάδα και στον κόσμο

 

————————————————————————
Πηγές: sansimera.gr, el.wikipedia

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *