29 Ιουνίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες ημέρες

Η 29η Ιουνίου ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:

Διεθνής Ημέρα των Τροπικών
Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδερμίας

Διεθνής Ημέρα των Τροπικών

 

Διεθνής Ημέρα των Τροπικών γιορτάζει την εξαιρετική ποικιλομορφία των τροπικών περιοχών, ενώ τονίζει τις μοναδικές προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν τα έθνη των Τροπικών. Παρέχει την ευκαιρία να γίνει απολογισμός της προόδου στις τροπικές περιοχές, να μοιραστούμε τροπικές ιστορίες και εμπειρογνωμοσύνη και να αναγνωρίσουμε την ποικιλομορφία και τις δυνατότητες της περιοχής.

Το Οικοσύστημα

Οι Τροπικοί είναι μια περιοχή της Γης, που ορίζεται χονδρικά ως η περιοχή μεταξύ του τροπικού του Καρκίνου και του τροπικού του Αιγόκερου. Αν και η τοπογραφία και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στην κλιματική διακύμανση, οι τροπικές τοποθεσίες είναι συνήθως ζεστές και παρουσιάζουν μικρή εποχιακή αλλαγή στην καθημερινή θερμοκρασία. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των Τροπικών είναι η επικράτηση της βροχής στις υγρές εσωτερικές περιοχές κοντά στον ισημερινό και ότι η εποχικότητα των βροχοπτώσεων αυξάνεται με την απόσταση από τον ισημερινό. Η τροπική περιοχή αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή , η αποψίλωση των δασών, η υλοτομία, η αστικοποίηση και οι δημογραφικές αλλαγές.

Το Ανθρώπινο Σύστημα

Τα τροπικά έθνη έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά αντιμετωπίζουν μια ποικιλία προκλήσεων που απαιτούν εστιασμένη προσοχή σε μια σειρά αναπτυξιακών δεικτών και δεδομένων, προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη.

    • Μέχρι το 2050, η περιοχή θα φιλοξενεί τους περισσότερους ανθρώπους του κόσμου και τα δύο τρίτα των παιδιών της.
    • Σύμφωνα με τα υψηλότερα επίπεδα φτώχειας, περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν υποσιτισμό στους Τροπικούς από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο.
    • Το ποσοστό του αστικού πληθυσμού που ζει σε συνθήκες παραγκούπολης είναι υψηλότερο στους Τροπικούς από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο.

Ιστορικό

Η εναρκτήρια Έκθεση για το State of the Tropics κυκλοφόρησε στις 29 Ιουνίου 2014, ως το αποκορύφωμα μιας συνεργασίας μεταξύ δώδεκα κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων για τα τροπικά θέματα. Η έκθεση προσφέρει μια μοναδική προοπτική για αυτήν την ολοένα και πιο σημαντική περιοχή. Σηματοδοτώντας την επέτειο της κυκλοφορίας της έκθεσης, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα  A/RES/70/267  το 2016, το οποίο δήλωσε ότι η 29η Ιουνίου κάθε έτους θα εορτάζεται ως η Διεθνής Ημέρα των Τροπικών.

Η Διεθνής Ημέρα των Τροπικών περιοχών ορίστηκε για να ευαισθητοποιήσει τις ειδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τροπικές περιοχές, τις εκτεταμένες επιπτώσεις των ζητημάτων που επηρεάζουν την τροπική ζώνη του κόσμου και την ανάγκη, σε όλα τα επίπεδα, να ευαισθητοποιηθεί και να υπογραμμιστεί ο σημαντικός ρόλος ότι οι χώρες στις τροπικές περιοχές θα παίξουν για την επίτευξη των  Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης .

 

Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδερμίας

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδερμίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για το σκληρόδερμα, ένα σπάνιο, αλλά επίμονο ρευματικό νόσημα.
Η σκληροδερμία ή σκληρόδερμα είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, που προσβάλει όχι μόνο το δέρμα, αλλά και τους μύες, τους τένοντες, τις αρθρώσεις, καθώς και πολλά εσωτερικά όργανα (πνεύμονες, καρδιά, γαστρεντερικό σωλήνα, νεφρούς κτλ). Η παθογένεια της νόσου είναι άγνωστη, αλλά στην εμφάνισή της συμβάλλουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Από τις σοβαρότερες επιπλοκές της νόσου είναι η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, η οποία εμφανίζεται σε ασθενείς με σκληρόδερμα σε ποσοστό 8-12% και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου των ασθενών.
Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα 2.500 άτομα πάσχουν από σκληρόδερμα. Η νόσος συνήθως προσβάλει γυναίκες, ηλικίας 40-60 ετών, ενώ το ποσοστό εμφάνισης είναι τέσσερις γυναίκες προς έναν άνδρα.
Η πρωτοβουλία για την «Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδερμίας» (World Scleroderma Day) ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκληροδερμίας (FESCA) και η 29η Ιουνίου επελέγη, λόγω της επετείου του θανάτου του σπουδαίου ελβετού ζωγράφου Πάουλ Κλέε (29 Ιουνίου 1940), που έπασχε από τη νόσο. Από ελληνικής πλευράς, στον εορτασμό συμμετέχουν οι επιστήμονες της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ).

 

www.un.org/ | www.sansimera.gr/