21 Φεβρουαρίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες ημέρες

Η 21η Φεβρουαρίου
ορίστηκε από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:

Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας
Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας
Παγκόσμια Ημέρα του Ξεναγού

Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας

Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας (World Kombucha Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου για να τιμηθεί και να γίνει γνωστή η κομπούτσα ή κομπούχα, ένα αρχαίο αφέψημα από την Κίνα με θεραπευτικές ιδιότητες. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Ένωση Παραγωγών Κομπούτσας και πρωτογιορτάστηκε το 2020.

Η Κομπούτσα είναι ένα ανθρακούχο αφέψημα με βάση το τσάι. Είναι προϊόν ζύμωσης και περιέχει ζωντανούς μικρο-οργανισμούς, που βοηθούν στην πέψη. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, η κατανάλωση κομπούτσας μπορεί να είναι ευεργετική για πολλές λοιμώξεις και ασθένειες, λόγω των τεσσάρων κύριων ιδιοτήτων της: αποτοξίνωση, αντιοξειδωτική δράση, ενδυνάμωση και προαγωγή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στην αρχαία Κίνα πίστευαν ότι η κομπούτσα είχε θεραπευτικές ιδιότητες, καθάριζε τον οργανισμό και τον γέμιζε με ενέργεια. Μόλις στις αρχές του 20ού αιώνα άρχισε να γίνεται γνωστή εκτός Κίνας. Μέσω Ρωσίας εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και από εκεί στις ΗΠΑ, όπου είναι αρκετά διαδεδομένη η κατανάλωσή της στους λάτρεις της υγιεινής διατροφής.

Η 21η Φεβρουαρίου (2/21 η συντομογραφία της για τους Αγγλοσάξονες) επελέγη ως Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας, επειδή η πρώτη αναφορά για το αφέψημα αυτό ανιχνεύεται στην κινεζική δυναστεία των Τσιν, που βασίλεψε από το 221 έως το 206 π.Χ.

 

Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2000 με σκοπό να προωθήσει την ειρήνη και την πολυγλωσσία σε όλο τον κόσμο και να προστατεύσει όλες τις μητρικές γλώσσες. Αφορμή για την υιοθέτησή της στάθηκε η Σφαγή της Ντάκα στις 21 Φεβρουαρίου 1952, όταν φοιτητές του Ανατολικού Πακιστάν (σημερινό Μπανγκλαντές) ξεσηκώθηκαν, στα πλαίσια του «Γλωσσικού Κινήματος», για να εμποδίσουν την απαγόρευση της γλώσσας τους Μπενγκάλι και την υιοθέτηση της επίσημης γλώσσας του Πακιστάν, Ουρντού. Η αστυνομία έπνιξε τη διαμαρτυρία τους στο αίμα με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς. Η ημέρα ξεκίνησε να γιορτάζεται στο Μπανγκλαντές ως «Ημέρα του Γλωσσικού Κινήματος», για να αναγνωριστεί μετά από την UNESCO. Στο Μπανγκλαντές η 21η Φεβρουαρίου είναι επίσημη αργία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας ανακηρύχθηκε από την Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1999. Στο ψήφισμά της A/RES/61/266, η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε στις 16 Μαΐου 2009 τα κράτη μέλη της “να προωθήσουν την διατήρηση και προστασία όλων των γλωσσών που ομιλούνται από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο”. Στο ψήφισμα αυτό, η γενική συνέλευση καθιέρωσε το 2008 ως το Διεθνές Έτος Γλωσσών και την προώθηση της ενότητας των λαών μέσω της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας. Το ψήφισμα αυτό προτάθηκε από τον Rafiqul Islam, έναν Βεγγαλέζο που μένει στο Βανκούβερ του Καναδά. Έγραψε ένα γράμμα στον Κόφι Ανάν στις 9 Ιανουαρίου 1998 όπου του ζητούσε να λάβει δράση για να διασώσει τις γλώσσες του κόσμου μέσω της διακήρυξης μιας Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας. Ο Rafiq πρότεινε ως ημερομηνία της 21η Φεβρουαρίου προς τιμήν των θανάτων στην Ντάκα το 1952 κατά την διάρκεια του Γλωσσικού Κινήματος.

Από τις περίπου 6.000 γλώσσες που μιλιούνται σήμερα στον κόσμο, οι μισές από αυτές απειλούνται με εξαφάνιση. Πρόκειται για γλώσσες ιθαγενών πληθυσμών χωρίς γραπτή παράδοση και επίσημη αναγνώριση στα κράτη όπου ομιλούνται.

 

Παγκόσμια Ημέρα του Ξεναγού

Σύμφωνα με το νόμο 710/1977 Περί ξεναγών, «Ξεναγός (εξηγητής) είναι ο συνοδεύων αλλοδαπούς ή ημεδαπούς περιηγητάς ή επισκέπτας της χώρας, καθοδηγών αυτούς και υποδεικνύων τα αξιοθέατα του τόπου, αρχαία ή ιστορικά μνημεία, καλλιτεχνικά έργα πάσης εποχής, επεξηγών εις αυτούς την σημασίαν αυτών, τον προορισμόν και την ιστορίαν των και παρέχων γενικωτέρας πληροφορίας περί της αρχαίας και της νεωτέρας Ελλάδος».

H Παγκόσμια Ημέρα του Ξεναγού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου. Είναι η μέρα που οι ξεναγοί κάνουν γνωστό το επάγγελμά τους και τα προβλήματά τους.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, περιλαμβάνονται δωρεάν ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Παγκόσμιες μέρες
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Παγκόσμιες μέρες