20 Απριλίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες ημέρες

Η 20η Απριλίου ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:

Ημέρα της Κινέζικης Γλώσσας
Ημέρα του Δισκοπωλείου
Παγκόσμια Ημέρα Τσίρκου

Ημέρα της Κινέζικης Γλώσσας

Η Ημέρα της Κινέζικης Γλώσσας καθιερώθηκε το 2010 από την ΟΥΝΕΣΚΟ για να τιμηθεί η κινεζική γλώσσα, μία από τις έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ.

Η 20η Απριλίου επελέγη ως Ημέρα της Κινεζικής Γλώσας (UN Chinese Language Day), επειδή την ημερομηνία αυτή τιμάται στην Κίνα ο Τσανγκ Τζιέ, μία μυθική φιγούρα της χώρας, που έζησε γύρω στο 2650 π.Χ. και θεωρείται ότι ανακάλυψε τα κινέζικα ιδεογράμματα.

 

 

 

Ημέρα του Δισκοπωλείου

Η Ημέρα του Δισκοπωλείου ξεκίνησε το 2007 από τις ΗΠΑ ως γιορτή των 700 ανεξάρτητων δισκοπωλείων της χώρας και σύντομα απέκτησε διεθνή χαρακτήρα.

Είναι η ημέρα, κατά την οποία τα ανεξάρτητα δισκάδικα του κόσμου, μαζί με τους καλλιτέχνες, γιορτάζουν την τέχνη της μουσικής και μας θυμίζουν ότι η ύπαρξή τους απειλείται από την επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας στη μουσική.

Ως Ημέρα του Δισκοπωλείου (Record Store Day) έχει καθιερωθεί το τρίτο Σάββατο κάθε Απριλίου (20 Απριλίου 2024).

 

Παγκόσμια Ημέρα Τσίρκου

Η Παγκόσμια Ημέρα Τσίρκου (World Circus Day) είναι η ετήσια γιορτή αφιερωμένη στο τσίρκο ως μορφή τέχνης. Καθιερώθηκε το 2010 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Απριλίου (20 Απριλίου 2024). Η πρωτοβουλία ανήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση Τσίρκου και υιοθετήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τσίρκου.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τσίρκου είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που εδρεύει στο Μονακό, και έχει ως σκοπό του τη διατήρηση, υποστήριξη και προώθηση της τέχνης και της κουλτούρας του τσίρκου.
Το τσίρκο είναι ένας περιοδεύων θίασος ποικιλιών, αποτελούμενος από ακροβάτες, ταχυδακτυλουργούς, κλόουν ή και ζώα, αρκετά δημοφιλής τους παλαιότερους καιρούς σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες. Στη σύγχρονη μορφή του, το τσίρκο εμφανίσθηκε το 1768 στο Λονδίνο.

Τα τελευταία χρόνια, οι θίασοι που διαθέτουν και εκθέτουν ζώα, βρίσκονται στο στόχαστρο των ζωοφιλικών οργανώσεων και πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει τις παραστάσεις τους. Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που απαγόρευσε τις παραστάσεις τσίρκου με ζώα το 2012 (Νόμος 4039/12).

 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Παγκόσμιες μέρες
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Παγκόσμιες μέρες, Της Ημέρας