19 Νοεμβρίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

Η 19η Νοεμβρίου ορίστηκε από την παγκόσμια
και διεθνή κοινότητα ως: Παγκόσμια Ημέρα των Ανδρών
Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων
Ημέρα της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας
Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας

Παγκόσμια Ημέρα των Ανδρών

Γιορτάζεται στις 19 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, σε περισσότερες από εβδομήντα συνολικά χώρες.
Η γιορτή της 19ης Νοεμβρίου έχει δημιουργηθεί με στόχο την υπενθύμιση της συνεισφοράς του άνδρα στον ανθρώπινο πολιτισμό και ειδικότερα στην οικογένεια, τον γάμο και την φροντίδα των παιδιών.
Παράλληλα η παγκόσμια ημέρα του Άνδρα τιμά όλους όσοι έχουν συμβάλλει σε θετικές αλλαγές ενώ στοχεύει στην ευαισθητοποίηση με ζητήματα που αντιμετωπίζουν συνήθως οι άνδρες σε παγκόσμια κλίμακα.
Η Παγκόσμια Ημέρα του Άντρα -ο αντίποδας της 8ης Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας- είναι σχετικά σύγχρονη.
Γιορτάστηκε πρώτη φορά στις 19 Νοεμβρίου του 1999 στα νησιά Τρίνιδαδ και Τομπάγκο της Καραϊβικής και θεμελιώθηκε από τον Jerome Teelucksingh, ο οποίος ήταν λέκτορας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του West Indies στην Καραϊβική. Παρότι το παγκόσμιο γεγονός υφίσταται τουλάχιστον δύο δεκαετίες πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν για την παγκόσμια ημέρα.
Ο γενικότερος σκοπός της μέρας τόσο στην αρχή όσο και ως σήμερα ήταν να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο γύρω από θέματα υγείας που αφορούν τα αγόρια και τους άνδρες. Παράλληλα, στόχος ήταν να βελτιωθούν οι σχέσεις των φύλων, να προωθηθεί περαιτέρω η ισότητα μεταξύ των φύλων, αλλά και να προωθηθούν σωστά και υγιή ανδρικά πρότυπα.
Έτσι, λοιπόν η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα είναι εδώ για να υπενθυμίσει σε όλους τους άνδρες να προσέχουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Παράλληλα, θέλει να υπενθυμίσει σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες τη σημασία των ανδρών στη σημερινή κοινωνία, αλλά και να προβάλλει θετικά ανδρικά πρότυπα.

 

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων

Κάθε χρόνο έχει θεσπιστεί διεθνώς, η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου να αποτελεί ημέρα μνήμης για τα θύματα των ατυχημάτων στους δρόμους.

Η Κυριακή 19 Νοεμβρίου αποτέλεσε την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων για το 2017, μια ημέρα που ενώνει όλο τον κόσμο, στην κοινή προσπάθεια μείωσης και εντέλει εξάλειψης, μιας από τις σημαντικότερες πηγές θανάτων στον πλανήτη, ειδικά ανάμεσα στους νέους ανθρώπους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι κάθε χρόνο υπολογίζεται πως περίπου 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι (δηλαδή περίπου 3,4 χιλιάδες ανά ημέρα) χάνουν τη ζωή τους από τροχαία ατυχήματα στον πλανήτη, με τις χώρες χαμηλότερων εισοδημάτων να παρουσιάζουν την συντριπτική πλειοψηφία του 90% των θανάτων. Επιπλέον, τα τροχαία ατυχήματα όπως έχει πολλάκις επισημανθεί από το Διεθνή Οργανισμό Υγείας (WHO), την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων (FEVR) αλλά και συνολικά τις έρευνες που διεξάγονται, “χτυπούν” κυρίως τους νέους ηλικίας 15-29 ετών, καθώς και τις επονομαζόμενες ως “ευπαθείς” ομάδες των δρόμων, όπως μοτοσικλετιστές, ποδηλάτες και πεζοί.

 

Ημέρα της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Αμερικανικής εμπνεύσεως, η Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας καθιερώθηκε το 2014 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου, σε 144 χώρες του κόσμου. Η πρωτοβουλία ανήκε στην αμερικανίδα συγγραφέα και επιχειρηματία Γουέντι Ντάιμοντ με την συνδρομή πολυεθνικών εταιρειών (PwC, BNP Paribas, Microsoft) και του ΟΗΕ.
Έχει στόχο τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος που θα υποστηρίζει τις γυναίκες επιχειρηματίες με τη συμβολή ενός δικτύου διεθνώς καταξιωμένων γυναικών που θα λειτουργούν ως πρέσβειρες για όλες τις γυναίκες παγκοσμίως, οι δυνατότητες των οποίων για συνεισφορά στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ανεκμετάλλευτες, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

 

Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου. Καθιερώθηκε το 2001 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουαλέτας, που συγκεντρώνει στους κόλπους του πανεπιστημιακούς, υγιεινολόγους σχεδιαστές τουαλετών, οικολόγους και άλλους ειδικούς από συναφείς κλάδους.
Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουαλέτας είναι η ενημέρωση του κοινού για το δικαίωμα του σε ένα καλύτερο περιβάλλον στις τουαλέτες και η διεκδίκηση του από τους ιδιοκτήτες των τουαλετών, αλλά και η υποχρέωσή του χρήστη να συνεισφέρει στη διατήρηση, την καθαριότητα και την υγιεινή τους.
Ο μέσος άνθρωπος επισκέπτεται την τουαλέτα 6-8 φορές την ημέρα, 2.500 φορές το χρόνο. Περνά περίπου 3 χρόνια της ζωής του στην τουαλέτα!
2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει επαρκή αποχέτευση.
Η αποφυγή διούρησης εξαιτίας των βρόμικων τουαλετών μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στο ήπαρ και την κύστη.
Για να αποφύγει κάποιος την διούρηση σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δεν πίνει υγρά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει από αφυδάτωση.
Οι πιο πολλές τουαλέτες έχουν σχεδιασθεί λανθασμένα.
Οι γυναίκες χρειάζονται 3 φορές μεγαλύτερη τουαλέτα απ’ ότι οι άνδρες. Τις περισσότερες φορές οι τουαλέτες είναι ίδιες και για τα δύο φύλα.
Η τουαλέτα παραμένει θέμα – ταμπού και οι άνθρωποι αποφεύγουν να το συζητάνε.

 

Πηγές sansimera.gr, iaveris.gr, easy-pharmacy.gr

AgrinioStories