Η 12η Σεπτεμβρίου ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:
Ημέρα Δράσης για την Ημικρανία
Ημέρα του ΟΗΕ για την Συνεργασία των Χωρών του Νότου
Παγκόσμια Ημέρα Δελφινιών
Ημέρα Δράσης για την Ημικρανία
Η 12η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2006 ως Ημέρα Δράσης για την Ημικρανία με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ημικρανίας και Κεφαλαλγίας (EMHA), προκειμένου να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για την νευρολογική ασθένεια της ημικρανίας που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Στην χώρα μας απαντάται ως Παγκόσμια Ημέρα Κεφαλαλγίας ή Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης για την Κεφαλαλγία.
Η ημικρανία είναι μια χρόνια νευρολογική ασθένεια, η οποία εκδηλώνεται με κρίσεις έντονου πονοκεφάλου, συνήθως συνοδευόμενου από συμπτώματα όπως δυσανεξία σε φως, ήχους ή οσμές, ναυτία ή και εμετούς και ανάγκη για περιορισμό δραστηριοτήτων ή και κατάκλισης. Μπορεί να εμφανιστεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Σε μερικούς εμφανίζεται ήδη από την παιδική ηλικία. Ιδιαίτερη «προτίμηση» φαίνεται πως έχει σε κορίτσια, εμφανιζόμενη μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί αργότερα στη ζωή μίας γυναίκας ή ενός άνδρα, ακόμη και στη μέση ηλικία ή και τα επόμενα έτη. Εκτιμάται ότι περισσότερο από το 10% του πληθυσμού παρουσιάζει, λιγότερο ή περισσότερο συχνά, ημικρανικές κρίσεις, ωστόσο η ημικρανία ταλαιπωρεί χωρίς να έχει διαγνωστεί στην πλειονότητα των ασθενών.
Η ημικρανία είναι το δεύτερο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως, μετά την τερηδόνα και πρώτη αιτία αναπηρίας σε άτομα κάτω των 50 ετών, λόγω απώλειας ποιοτικού χρόνου και λόγω πόνου, αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας.
Προσθέτει ότι όσοι υποφέρουν από συχνές κεφαλαλγίες πρέπει απαραίτητα να έχουν ιατρική παρακολούθηση και πρόσβαση στις νέες εξειδικευμένες θεραπείες, γιατί δεν μπορούν από μόνοι τους να διαχειριστούν αυτό το ιατρικό πρόβλημα. Συχνά τα ίδια τα αναλγητικά επιδεινώνουν το πρόβλημα όταν χρησιμοποιούνται αλόγιστα και δεν αρκούν οι φιλικές συμβουλές και οι παραδοσιακοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς τον πονοκέφαλό του. Ούτε το ξεμάτιασμα.
Ειδικά Κέντρα Κεφαλαλγίας υπάρχουν σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία στελεχωμένα με ειδικούς γιατρούς που καθοδηγούν με επιστημονικότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τους κεφαλαλγικούς ασθενείς.
Ημέρα του ΟΗΕ για την Συνεργασία των Χωρών του Νότου
Ένα καλύτερο αύριο με συνεργασία Νότου-Νότου
Η Δημοκρατία του Κονγκό αξιοποιεί τον πλούτο της τεχνογνωσίας και των καινοτομιών που διατίθενται στη Βραζιλία σχετικά με προγράμματα οικογενειακής γεωργίας και σχολικής σίτισης. Η υποστήριξη της Κούβας στον αγώνα κατά του Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Η UNESCO διευκολύνει τις ανταλλαγές μεταξύ των Φίτζι, των Νήσων Μάρσαλ, της Σαμόα, των Νήσων Σολομώντα, της Τόνγκα, του Τουβαλού και του Βανουάτου για τη δημιουργία ικανοτήτων εκπαιδευτικών. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα συνεργασίας Νότου-Νότου.
Η συνεργασία Νότου-Νότου είναι μια εκδήλωση αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και των χωρών του Νότου που συμβάλλει στην εθνική τους ευημερία, στην εθνική και συλλογική τους αυτοδυναμία και στην επίτευξη διεθνώς συμφωνημένων αναπτυξιακών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Ενισχύοντας αυτό το πνεύμα συνεργασίας, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τη Συνεργασία Νότου-Νότου ( UNOSSC ), προωθεί και διευκολύνει τη συνεργασία Νότου-Νότου και τριγωνικής συνεργασίας για ανάπτυξη σε παγκόσμια βάση και σε επίπεδο συστήματος των Ηνωμένων Εθνών.
Αυτό το γραφείο του ΟΗΕ είναι υπεύθυνο για την προώθηση της Διεθνούς Ημέρας Συνεργασίας Νότου-Νότου, η οποία φέτος μοιράζεται το θέμα « Ένα καλύτερο αύριο μέσω της συνεργασίας Νότου-Νότου ».
Αλλά… Τι ακριβώς σημαίνει Συνεργασία Νότου-Νότου;
Η συνεργασία Νότου-Νότου γίνεται μέσα από ένα ευρύ πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Νότου στον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και τεχνικό τομέα. Με τη συμμετοχή δύο ή περισσότερων αναπτυσσόμενων χωρών, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διμερή, περιφερειακή, ενδοπεριφερειακή ή διαπεριφερειακή βάση. Μέσω της συνεργασίας Νότου-Νότου, οι αναπτυσσόμενες χώρες μοιράζονται γνώσεις, δεξιότητες, τεχνογνωσία και πόρους για να επιτύχουν τους αναπτυξιακούς τους στόχους μέσω συντονισμένων προσπαθειών.
Ένας άλλος τρόπος συνεργασίας Νότου-Νότου είναι η Τριγωνική συνεργασία, μια συνεργασία στην οποία οι παραδοσιακές χώρες-δότες και οι πολυμερείς οργανισμοί διευκολύνουν τις πρωτοβουλίες Νότου-Νότου μέσω της παροχής χρηματοδότησης, κατάρτισης, διαχείρισης και τεχνολογικών συστημάτων, καθώς και άλλων μορφών υποστήριξης.
Οι στόχοι της Συνεργασίας Νότου-Νότου είναι:
- να ενθαρρύνουν και να ενισχύσουν την αυτοδυναμία των αναπτυσσόμενων χωρών ενισχύοντας τη δημιουργική τους ικανότητα να βρίσκουν λύσεις και τεχνολογικές ικανότητες στα αναπτυξιακά τους προβλήματα και να διαμορφώνουν τις απαραίτητες στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους·
- προώθηση και ενίσχυση της συλλογικής αυτάρκειας μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών μέσω της ανταλλαγής εμπειριών που οδηγεί σε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των κοινών προβλημάτων και ευρύτερη πρόσβαση στη διαθέσιμη γνώση·
- αναγνωρίζουν και ανταποκρίνονται στα προβλήματα και τις απαιτήσεις των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, των μεσόγειων αναπτυσσόμενων χωρών, των αναπτυσσόμενων μικρών νησιωτικών κρατών και των χωρών που πλήττονται περισσότερο από, για παράδειγμα, φυσικές καταστροφές και άλλες κρίσεις, και τους επιτρέπουν να επιτύχουν μεγαλύτερο βαθμό συμμετοχής σε διεθνείς οικονομικές δραστηριότητες.
Παγκόσμια Ημέρα Δελφινιών
Η Παγκόσμια Ημέρα Δελφινιών (World Dolphin Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Σεπτεμβρίου για να μας υπενθυμίσει ότι τα δελφίνια σε όλο τον κόσμο χρειάζονται περισσότερη προστασία, αλλά και να κάνει γνωστή στο παγκόσμιο κοινό τον συνασπισμό οργανώσεων Stop the Grind, που εργάζονται για τον τερματισμό της θανάτωσης δελφινιών και φαλαινών στα Νησιά Φερόες του Βορείου Ατλαντικού.
Τα δελφίνια είναι υδρόβια θηλαστικά που ανήκουν στην κατώτερη τάξη των Κητωδών, μαζί με τις φάλαινες και τις φώκαινες. Υπάρχουν 40 είδη δελφινιών, τα περισσότερα από τα οποία ζουν σε ζεστά τροπικά νερά, αν και ορισμένα προτιμούν ψυχρότερα κλίματα.
Δεδομένου ότι τα δελφίνια έχουν λίγους φυσικούς εχθρούς (ορισμένα είδη και συγκεκριμένοι πληθυσμοί δεν έχουν καν), όλες οι απειλές που αντιμετωπίζουν προκαλούνται από τον άνθρωπο. Αυτές οι απειλές περιλαμβάνουν το κυνήγι δελφινιών σε μέρη όπως τα νησιά Φερόες, η Ιαπωνία, το Περού και τα Νησιά του Σολομώντος, τη θαλάσσια ρύπανση, την καταστροφή των οικοτόπων και τους τραυματισμούς και θανάτους λόγω συγκρούσεών τους με σκάφη.
Οι περιβαλλοντολόγοι και οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων ανησυχούν ιδιαίτερα για το κυνήγι φαλαινών και δελφινιών στις Νήσους Φερόες. Αν και το κυνήγι ρυθμίζεται από τις τοπικές αρχές, οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων τη θεωρούν σκληρή και περιττή πρακτική.
Η Παγκόσμια Ημέρα Δελφινιών καθιερώθηκε το 2022 από τη Sea Shepherd Global, μία διεθνή, μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η ημερομηνία επιλέχθηκε για να τιμήσει την επέτειο της μεγαλύτερης σφαγής δελφινιών.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2021, έγινε ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι λευκόπλευρων δελφινιών στα Νησιά Φερόες. 1.428 δελφίνια πιάστηκαν και σφάχτηκαν σε μία μέρα, συμπεριλαμβανομένων νεαρών και εγκύων θηλυκών. Ήταν σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερο από το μέσο ετήσιο αλίευμα λευκόπλευρων δελφινιών στις Νήσους Φερόες και σχεδόν διπλάσιο από το προηγούμενο ρεκόρ (το 2002, 773 δελφίνια αλιεύθηκαν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της κυνηγετικής περιόδου).
Η Παγκόσμια Ημέρα Δελφινιών δημιουργήθηκε στη μνήμη των δελφινιών που σκοτώθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου 2021. Σύμφωνα με το Sea Shepherd Global, είναι η πρώτη διεθνής ημέρα που είναι ειδικά αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη προστασίας των δελφινιών σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο από το κυνήγι, αλλά και από την τυχαία αλιεία και την αιχμαλωσία για διασκέδαση.
Ένας από τους κύριους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Δελφινιών είναι να υποστηρίξει τη Stop the Grind, έναν διεθνή συνασπισμό οργανώσεων και ατόμων για την προστασία της φύσης που σχηματίστηκε στον απόηχο της σφαγής της 12ης Σεπτεμβρίου. Ο απώτερος στόχος του συνασπισμού είναι να τερματιστεί η περιττή και απάνθρωπη θανάτωση δελφινιών και φαλαινών, ασκώντας πίεση σε πολλαπλά μέτωπα: οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό.