Τυροκομικά Βασιλείου | Κεφαλογραβιέρα Π.Ο.Π. Βασιλείου


.

Έχει αλμυρή, πικάντικη γεύση και ευχάριστο άρωμα

Κεφαλογραβιέρα Π.Ο.Π. Βασιλείου

Αποτελεί υλικό για κυρίως πιάτα αλλά και μεζεδάκια για κρασί και ούζο.

Ένα παραδοσιακό υποκίτρινο τυρί που παρασκευάζεται από φρέσκο πρόβειο γάλα, μερικές φορές με την πρόσμειξη κατσικίσιου, και παράγεται σε διάφορες περιοχές της χώρας αλλά έχει κατοχυρωθεί ως Π.Ο.Π. στην Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Έχει αλμυρή, πικάντικη γεύση και ευχάριστο άρωμα.

Χρησιμοποιείται συχνά όταν φτιάχνουμε σαγανάκι (την κόβουμε δηλαδή σε τριγωνικά κομματάκια, την βουτάμε σε καρυκευμένο αλεύρι και την τηγανίζουμε ελαφρά). Είναι παρόμοια με το κεφαλοτύρι και μερικές φορές το αντικαθιστά. Η κεφαλογραβιέρα είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.)

Φρέσκο το τυρί αυτό είναι ελαφρά μαλακό, αλλά καθώς ωριμάζει (στους 3 περίπου μήνες) σκληραίνει. Το χρώμα του είναι ζαχαρί, σχεδόν λευκό με διάσπαρτες, μικρές τρυπούλες. Η κεφαλογραβιέρα είναι πιο αλμυρή από αρκετές γραβιέρες. Η υφή της όσο και η γεύση της μας επιτρέπουν να την κατατάξουμε κάπου ανάμεσα στη γραβιέρα και το κεφαλοτύρι, καθώς παράγεται με τον ίδιο τρόπο και συνεπώς καταναλώνεται με τον ίδιο τρόπο.

Καταρχήν ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά και στην κουζίνα, σε πίτες και σε ζυμαρικά, σαγανάκι και όπου αλλού η συνταγή ζητάει ένα πικάντικο, σκληρό τυρί. Όσον αφορά στην αρμονία της με το κρασί, ως πιο αλμυρή αποζητά τη συντροφιά λευκών ξηρών, με αρκετή οξύτητα ή μπορεί να σταθεί και δίπλα σε λευκά αποστάγματα (ούζο, τσίπουρο). Αν επιμένετε σε κόκκινα συνδυάστε τη με τα πιο όξινα ή στιβαρά από ποικιλίες όπως το καμπερνέ ή το ξινόμαυρο.

Κεφαλογραβιέρα Π.Ο.Π. Βασιλείου
Συσκευασίες: 300g, 1kg, 2.5kg και 9 kg αλλά και χύμα.