Όσα πρέπει να γνωρίζετε, για να είστε ενήμεροι σήμερα, Τρίτη 25/1
ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ 1. Την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο προαναγγέλλουν ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη διαπραγμάτευση της 13ης αξιολόγησης σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών, την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, όπου και θα αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα στις δεσμεύσεις της και τα μέτρα που πρέπει να πάρει έως τη λήξη του ειδικού αυτού καθεστώτος, στο οποίο εντάχθηκε τον Αύγουστο του 2018, με το τέλος των μνημονίων.
Ωστόσο, ο χρόνος εξόδου φαίνεται πως προκύπτει σχεδόν αυτόματα, σύμφωνα με τις πηγές, αφού τον Φεβρουάριο θα στείλει την καθιερωμένη επιστολή του ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, δίνοντας παράταση άλλων 6 μηνών στο καθεστώς. Αυτό μας οδηγεί στον Αύγουστο, σημειώνουν οι πηγές.
Διαφορετικά, η έξοδος θα γινόταν 6 μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2023, κάτι που δεν φαίνεται να επιθυμεί καμία πλευρά. Αλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει δημοσίως διακηρύξει τον στόχο της κυβέρνησης για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του 2022. Μετά την ενισχυμένη εποπτεία η Ελλάδα θα περάσει στο καθεστώς της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.
***
«ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ 2. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να δρομολογηθεί και η εξόφληση των δύο δόσεων που απομένουν από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs) ταυτόχρονα: η μία αφορά την τελευταία αξιολόγηση, τη 14η, η οποία θα γίνει τον Απρίλιο και εφόσον εκδοθεί θετικό πόρισμα τον Μάιο, θα εγκριθεί η εκταμίευση από το συμβούλιο υπουργών τον Ιούνιο.
Η άλλη εκκρεμεί από το 2019 και πιθανώς θα συγχωνευθεί με την τελευταία δόση. Ετσι, η Ελλάδα θα εισπράξει το καλοκαίρι ένα ποσόν της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, που θα είναι όμως και το τελευταίο.
***
ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΑΓΟΡΑ. Lockdown σήμερα Τρίτη, και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα τραπεζικά καταστήματα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της ισχυρής χιονόπτωσης και για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας.
Η αργία της λειτουργίας των ανωτέρω καταστημάτων αφορά στις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, τις Κυκλάδες νήσους, τις Σποράδες νήσους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.
- Εξαιρούνται από τον παραπάνω κανόνα τα σούπερ-μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων για τα οποία θα ισχύει ωράριο από τις 10:00 έως και τις 18:00.Επίσης ανοικτά θα είναι τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία σύμφωνα με το κανονικό τους ωράριο και τον προγραμματισμό των εφημεριών
***
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ MARC. Iοίηση του ΚΙΝΑΛ κοντά στο 15% σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης της εταιρείας MARC που παρουσιάστηκαν στον ΑΝΤ1.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ερωτήματος περί πρόθεσης ψήφου, τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:
-
-
- ΝΔ 32,6%
- ΣΥΡΙΖΑ 20,2%
- ΚΙΝΑΛ 14,8%
- ΚΚΕ 5%
- Ελληνική Λύση 4,6%
- ΜέΡΑ25 2,4%
- Έλληνες για την Πατρίδα 1,6%
- Άλλο 4,1
-
Στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή αν είχαμε σήμερα εκλογές τα κόμματα (χωρίς τη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων) θα συγκέντρωναν :
-
-
- ΝΔ 37,8%
- ΣΥΡΙΖΑ 24,3%
- ΚΙΝΑΛ 16,8%
- ΚΚΕ 5,5%
- Ελληνική Λύση 5%
- ΜέΡΑ25 3,1%
- Έλληνες για την Πατρίδα 1,9%
- Άλλο 5,6%
-
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο επικεφαλής της MARC, Θωμάς Γεράκης επισήμανε ότι όσον αφορά στις εκλογές με ενισχυμένη αναλογική αυτό που μετρά είναι αν το πρώτο κόμμα -κατά τον ίδιο, η ΝΔ- θα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 38% (που διασφαλίζει την αυτοδυναμία) ή κάτω από αυτό, οπότε θα χρειαστεί κι άλλο κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Όσον αφορά στην απλή αναλογική, πάλι, ενδιαφέρον έχουν τα αθροίσματα, καθώς με ποσοστό από 46% και άνω διασφαλίζεται η δεδηλωμένη στη Βουλή.
***
ΝΑΤΟ – ΡΩΣΙΑ. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε χθες ότι θέτει δυνάμεις του σε ετοιμότητα και ενισχύει την Ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη ως απάντηση στη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας.
Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από κινήσεις, κυρίως από τις ΗΠΑ, πως η Δύση ετοιμάζεται για μια επιθετική κίνηση από πλευράς της Μόσχας κατά του Κιέβου αν και η πρώτη αρνείται οποιοδήποτε σχέδιο εισβολής.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας μάλλον δεν συμμερίζεται και τόσο την βιασύνη των ΗΠΑ αφού ανέφερε πάντως σε ανακοίνωσή του ότι θεωρεί την κίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ ως «πρόωρη και έκφραση μιας υπερβολικής προσοχής».
«Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξαν ριζικές αλλαγές στην κατάσταση ασφάλειας πρόσφατα: η απειλή νέων κυμάτων ρωσικής επιθετικότητας παρέμεινε σταθερή από το 2014 και η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα κρατικά σύνορα ξεκίνησε τον Απρίλιο του περασμένου έτους».
***
ΤΟΥΡΚΙΑ – ΙΣΡΑΗΛ 1. Η διαφαινόμενη- κατάρρευση του σχεδίου Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για τον αγωγό EastMed προκάλεσε ευφορία στην Τουρκία, η οποία είδε την αμερικανική παρέμβαση ως μια κίνηση καλής θέλησης προς το μέρος της.
Σύμφωνα με άρθρο της Jerusalem Post, για την Τουρκία η πιθανή μη υλοποίηση του σχεδίου της δίνει άλλο ένα ατού στην προσπάθειά της να αναθερμάνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, οι οποίες εδώ και χρόνια είναι παγωμένες, παρά τα «ανοίγματα» που κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν. Το νέο «πλεονέκτημα», όπως το βλέπει η Άγκυρα, είναι ότι χωρίς τον EastMed, το φυσικό αέριο του Ισραήλ δεν έχει άλλο δρόμο, παρά μόνο να περάσει μέσα από την Τουρκία.
***
ΤΟΥΡΚΙΑ – ΙΣΡΑΗΛ 2. Κατά τον αρθρογράφο της Jerusalem Post, η ανάλυση της Τουρκίας στηρίζεται σε μια θεώρηση που έρχεται από παλιά: ότι το Ισραήλ είναι απομονωμένο στην ευρύτερη περιοχή και ότι -αργά ή γρήγορα- θα υποχρεωθεί να τα βρει με την Τουρκία, προκειμένου να έχει έναν σύμμαχο. Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα εκτιμά ότι μπορεί εύκολα να αποκομίσει διάφορα οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη χωρίς, από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ να κερδίσει τίποτα, ή εν πάση περιπτώσει, πολύ λιγότερα απ’ όσα θέλει.
Στην ουσία, λέει ο αρθρογράφος, η Τουρκία επιδιώκει να ελέγχει τη ροή του φυσικού αερίου του Ισραήλ και, ταυτόχρονα, να το αποκόψει από τις συμμαχίες που έχει συνάψει με την Ελλάδα και την Κύπρο. Η λογική της Τουρκίας είναι να δρέπει όλους τους καρπούς από μια τέτοια συνεργασία και το Ισραήλ να μην κερδίζει τίποτα, καθώς θα είναι απολύτως εξαρτημένο από τις διαθέσεις της Άγκυρας -αφού, σύμφωνα με την τουρκική ανάλυση των πραγμάτων, το Ισραήλ είναι απομονωμένο στην περιοχή.
***
ΤΟΥΡΚΙΑ – ΙΣΡΑΗΛ 3. Φυσικά, όπως τονίζει ο αρθρογράφος, η ανάλυση αυτή μοιάζει να έχει βγει από τη δεκαετία του 1950, καθώς εδώ και πολλά χρόνια το Ισραήλ έχει αναπτύξει τη δική του διπλωματία και όχι μόνο έχει συνάψει στρατηγικές σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά συμμετέχει ενεργά και στους προβληματισμούς κι άλλων χωρών (μεταξύ αυτών η Αίγυπτος, η Γαλλία και τα ΗΑΕ) σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας στην αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενώ και τα ΜΜΕ της χώρας αντιμετωπίζουν με προβληματισμό τα τουρκικά «ανοίγματα».
Ταυτόχρονα, το Ισραήλ γνωρίζει τις στενές σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με την Χαμάς και, προφανώς, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε θα ήταν να τη χρηματοδοτεί εμμέσως μέσα από μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου του με την Τουρκία. Και, φυσικά, η Ιερουσαλήμ δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τα «κολλητηλήκια» Τουρκίας και Ιράν, ούτε τις διάφορες αντισημιτικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ούτε τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας: όλα αυτά αποτελούν καμπανάκια για την ισραηλινή κυβέρνηση.
***
ΤΟΥΡΚΙΑ – F35. O υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ακάρ δήλωσε ότι Τουρκία και ΗΠΑ θα έχουν νέα συνάντηση στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου με αντικείμενο το τι μέλλει γενέσθαι με τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα του «Joint Strike Fighter», όπως ονομάζεται επισήμως.
Ο Ακάρ είπε στην εφημέρίδα «Μιλιέτ» ότι τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει το ζήτημα των F-35, προσθέτοντας ότι «αν η Τουρκία είναι ισχυρή, το NATO θα είναι ισχυρό. Η δύναμη της Τουρκίας είναι η προστιθέμενη αξία της δύναμης του NATO».
Μάλιστα, σημείωσε ότι αντικείμενο της συζήτησης θα είναι και το μέλλον των έξι F-35 που κατασκευάστηκαν για την Τουρκία και «περιμένουν» σε υπόστεγο. «Οι συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών συνεχίζονται τόσο για τα F-16 όσο και για τα F-35», είπε.
***
XAA. Έχασε σχεδόν 30 μονάδες τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών και έπεσε στις 915 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,93% στις 914,84 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 912,85 μονάδων και 941,33 μονάδων (-0,65%). Ο τζίρος ανήλθε στα 91,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 46,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,2 εκατ. τεμάχια (αξίας 13,9 εκατ. ευρώ), κυρίως στην Alpha Bank.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,14%, στις 2.205,94 μονάδες, ενώ στο -2,49% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.516,77 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,01% στις 627,44 μονάδες.
Αν και το προηγούμενο 20ήμερο η αγορά κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 950 μονάδων, κόντρα στο άκρως αρνητικό διεθνές κλίμα, σήμερα ήρθε η ώρα της κρίσης,
***
WALL STREET. Μια από τις πιο εντυπωσιακές επιστροφές στην ιστορία της έκανε χθες η Wall Street, με τους δείκτες να ανακτούν το θετικό πρόσημο λίγο πριν το κλείσιμο των συναλλαγών και ενώ νωρίτερα είχαν κατρακυλήσει στο βαθύ κόκκινο, με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 1.100 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει βουτιά 4,9% στα χαμηλά της ημέρας.
Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς ολοκλήρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα με βαριές απώλειες.Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 7,6% την προηγούμενη εβδομάδα, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες απωλειών, ο S&P 500 διολίσθησε κατά 5,7% και ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 4,6%.
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 99,13 μονάδες ή 0,29% και έκλεισε στις 34.364,50 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 12,19 μονάδες ή 0,28% στις 4.410,13 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 86,21 μονάδες ή 0,63% και σκαρφάλωσε στις 13.855,13 μονάδες.