Το αλλοπρόσαλλο κλάδεμα (πετσόκομμα) του πρασίνου

Το πετσόκομμα του αστικού πρασίνου
σχεδιάζεται και πραγματοποιείται
χωρίς γνώσεις και εμπειρία,  με περιορισμένους πόρους

Μετά τις επί μήνες διαμαρτυρίες πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις ανεξέλεγκτες κλαδεύσεις -κοινώς πετσόκομμα- δέντρων που προσπαθούν να επιβιώσουν στις ελληνικές πόλεις, ο Συνήγορος του Πολίτη που ασχολήθηκε με το θέμα απευθύνεται στα υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητά «να δρομολογηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση, ο Συνήγορος του Πολίτη έγινε αποδέκτης σημαντικού αριθμού αναφορών σχετικά με την «ορθολογική κλάδευση αστικού πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους των δήμων». Επισημαίνει, μάλιστα, ότι πολλοί δήμοι «προέβησαν σε μαζικές κλαδεύσεις μετά την εκδήλωση καιρικών φαινομένων».

Με την αναφορά αυτή υποδηλώνεται ότι τα άγρια κλαδέματα έγιναν και για λόγους προστασίας των δήμων από πολίτες και φορείς που ζητούν αποζημίωση όταν κλαδιά πέφτουν και προκαλούν ζημιές σε αυτοκίνητα, οικίες ή στα εναέρια δίκτυα ηλεκτροδότησης. Υπενθυμίζεται ότι όταν το θέμα ήρθε τον περασμένο Μάιο στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής επικαλούνταν κυρίως την αντιμετώπιση ασθενειών.

Ο Συνήγορος επικαλείται την απάντηση που έστειλε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς) τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην οποία τονίζει ότι «δεν υπάρχει ορθή διαχείριση του αστικού πρασίνου, καθώς οι κλαδεύσεις πραγματοποιούνται από τεχνικό προσωπικό που δεν διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρία».

Πάντως, όπως αναφέρθηκε τον περασμένο Μάιο, ο Δήμος Αθηναίων έχει για τα κλαδέματα τριετή σύμβαση με την εταιρεία Unison, συνολικού κόστους 35 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο αναφέρει ότι για το ορθολογικό κλάδεμα υπάρχει μεν Ελληνική Τεχνική Προδιαγραφή του ΕΛΟΤ, η οποία όμως έχει υποχρεωτική εφαρμογή μόνο στα Δημόσια Εργα και όχι στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης πρασίνου, με αποτέλεσμα τη μη τήρησή της από τις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές.

Το αλλοπρόσαλλο κλάδεμα του αστικού πρασίνου προκάλεσε αντιδράσεις στην Αθήνα καθώς συνδυάστηκε με την εξαφάνιση των δέντρων σε χώρους που παραδίδονται στη δόμηση, αλλά και στις πλατείες που μετατρέπονται σε σταθμούς της Αττικό Μετρό. Φαινόμενα πετσοκόμματος όμως εκδηλώθηκαν και σε άλλες περιοχές με χαρακτηριστικότερη ίσως εκείνη σε παραλιακό δρόμο της Αίγινας, την οποία μάλιστα επικαλείται και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο στην απάντησή του.

«Η προστασία του αστικού περιβάλλοντος επιβάλλει την ορθή διαχείριση των χώρων πρασίνου, καθώς αποτελούν σημαντικούς ρυθμιστές της θερμοκρασίας, με κρίσιμη συμβολή στη μείωση του αστικού θορύβου και στην απορρόφηση των επικίνδυνων ατμοσφαιρικών ρύπων», τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, προσθέτοντας ότι τα δέντρα «συμβάλλουν στην ευεξία και ψυχική υγεία των ατόμων, ενώ η διαρκής ελάττωση αυτών έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στη διατήρηση της αστικής πανίδας».

Γεωτεχνικό Επιμελητήριο

Σύμφωνα με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, οι κυριότερες αιτίες εφαρμογής ακατάλληλων κλαδεύσεων και γενικότερα της μη ορθολογικής διαχείρισης αστικού πρασίνου είναι: (α) αυτές σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται από ανθρώπους που δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρία, (β) οι πόροι που διατίθενται για το αστικό πράσινο είναι περιορισμένοι και δεν υπάρχει από τους δήμους μακροχρόνιος σχεδιασμός και προγραμματισμός, σχετικά με τη διαχείριση του αστικού πρασίνου της περιοχής ευθύνης τους και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και (γ) η ανεπάρκεια του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που αφορά στη διαχείριση του αστικού πρασίνου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να εξεταστούν οι θέσεις του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ως προς τις διαδικασίες για την ορθολογική κλάδευση του αστικού πράσινου, ούτως ώστε να δρομολογηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις τόσο σε θεσμικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο.

 

Πηγή | Άρης Χατζηγεωργίου


AgrinioStories

Τα επιλεγμένα και ενυπόγραφα άρθρα
δεν εκφράζουν απόλυτα και απαραίτητα τις θέσεις του Agriniostories