Θύαμος Αιτωλοακαρνανίας

Ο Θύαμος είναι χωριό του δήμου Αμφιλοχίας της Αιτωλοακαρνανίας,
εντός των ορίων της τοπικής κοινότητας Πατιοπούλου.

 

Αρχικά ο Θύαμος υπαγόταν στην επαρχία Βάλτου ενώ τον Σεπτέμβριο του 1977 προσαρτήθηκε στην κοινότητα Πατιοπούλου. Το 1997 περιήλθε στα όρια του δήμου Ινάχου και πλέον ανήκει στο δήμο Αμφιλοχίας. Η πρώτη απογραφή που διενεργήθηκε στο χωριό το 1981, κατέγραψε 439 κατοίκους ενώ το 1991 ο πληθυσμός του οικισμού ανερχόταν στους 384 κατοίκους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής πληθυσμού του 2011 ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων φθάνει τους 386. Ο Θύαμος αποτελεί τον πολυπληθέστερο οικισμό της τοπικής κοινότητας Πατιοπούλου.

 

 

Το όνομα Θύαμος, δόθηκε απο την πολύ παλιά ονομασία του όρους Μακρυνόρος, όπου αρχίζει απ’ τα Αθαμανικά όρη (στην Άρτα) και καταλήγει στο βουνό Θύαμος, στην επαρχία Βάλτου.

O δήμος Θυάμου σχηματίστηκε για πρωτη φορά το 1836 με έδρα την Λαγκάδα και πρώτο δήμαρχο τον Γιαννάκη Χούτα.

Αρχικά τον αποτελούσαν τα χωριά: Λαγκάδα, Δρομίστα, Βαλμάδα, Ζελμί. Tο 1840 συγχωνεύτηκε με τον δήμο ‘Ολπης, δηλαδή το Σύντεκνο (Πατιόπουλο) και έδρα τη Βαλμάδα με δήμαρχο τον Γιωργάκη Σκυλοδήμο και μεγαλύτερο χωριό το Σύντεκνο με 1500 κατοίκους . Το 1857 η έδρα μεταφέρθηκε στο Πατιόπουλο όπου και περέμεινε μεχρι το 1912 οταν οι δημοι καταργήθηκαν.

Ο δήμος Θυάμου μεγαλύτερο χωριό είχε το Πατιόπουλο και ακολουθούσαν τα εξής χωριά: Βαλμάδα, Λαγκάδα, Φλωριάδα, Θεριακήσι, Δρομίστα, Αγρίδι,κλπ

Το χωριό προσφέρεται για πεζοπορία και ποδηλασία μέσα στη φύση.

Ποδηλασία

 

Τον Αύγουστο του 2013, μια παρέα 10 φίλων από τον Θύαμο, που είχαν αγάπη για το ποδήλατο και τον τόπο τους, δημιούργησαν τους Valtos Bikers. Η πρώτη τους διαδρομή ήταν η εξής: Δρομίστα-Βαλμάδα -Θεριακήσι-Χρυσοπηγή-Πατιόπουλο-Θύαμος, περνώντας μέσα απο καταπράσινο δάσος καλύπτοντας απόσταση 20 χλμ περίπου, με ποδήλατο.

Από τότε και κάθε χρόνο ερασιτέχνες και επαγγελματίες ποδηλάτες καταφθάνουν στο χωριό μας απο πολλές περιοχές προκειμένου να λάβουν μέρος στην ποδηλασία μας. Αρωγοί στην προσπάθειά μας αυτή είναι ο Δήμος Αμφιλοχίας, το ΑΤ Εμπεσού, η Ε.Ομάδα Έρευνας Διάσωσης Μεσολογγίου και φυσικά οι κάτοικοι του χωριού μας.

 

 

 

 

 

Διαμονή

Γι αυτούς που θέλουν να επισκεφθούν το χωριό μας υπάρχει διαθέσιμος ξενώνας σε κεντρικό σημείο του χωριού μας. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα διαμονής σε ξενώνες σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ από το χωριό μας ( χωριά Σταθάς και Εμπεσός).

Αποστάσεις

Αθήνα: 348χλμ | Πάτρα: 154 χλμ | Θεσσαλονίκη: 354 χλμ | Αμφιλοχία: 54,6 χλμ | Αγρίνιο: 62,1 χλμ | Άρτα: 52 χλμ | Ιωάννινα: 110 χλμ

 

Το πέτρινο εξωκλήσι Αγία Σωτήρα Σβάρνας στο Πατιόπουλο Βάλτου | Μέσα σε μια καταπράσινη πλαγιά, κρυμμένο μέσα στα έλατα του ορεινού Βάλτου, δεσπόζει το πετρόκτιστο εκκλησάκι που μετρά σχεδόν μια χιλιετία ζωής! Σύμφωνα με μαρτυρίες η πρώτη ανέγερση χρονολογείται στο 1205. Μάλιστα, βεβαιώθηκε με λίθο που ανέγραφε τη χρονολογία και ο οποίος χάθηκε από την εκκλησία μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

 


AgrinioStories | Πηγή | Επιμέλεια Λ.Τ.