Τετάρτη 12/1: Πρωϊνό δελτίο ειδήσεων

Τετάρτη 12/1: Δελτίο ειδήσεων για να ξεκινήσετε την ημέρα σας

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΥΣΗ. Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, προκειμένου να επανεξετάσει την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα -το πλήθος των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, την πίεση στο Ε.Σ.Υ.- και ανάλογα να εισηγηθεί κατά  πόσον επιβάλλεται παράταση των μέτρων που εφαρμόζονται από τις τις τελευταίες μέρες του 2021.

Την ίδια στιγμή σύγχυση έχει δημιουργηθεί στην Κοινή Γνώμη από τη … σύγχυση που παρατηρείται σε συναρμόδιους υπουργούς σχετικά με τη ρύθμιση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα μέχρι τον πλήρη εμβολιασμό τους. Η ρύθμιση αυτή θα τεθεί σε ισχυ στις 16 Ιανουαρίου – και αποτελεί δείγμα γραφής για την αποφασιστικότητα του Μαξίμου να επιβάλει πειθαρχίες στους ανεμβολίαστους σε ότι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας.

Έτσι ενώ ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης απέκλειαν το ενδεχόμενο αναστολής του προστίμου των 100 ευρώ για όσους πολίτες άνω των 60 δεν εμβολιαστούν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ άφηνε παράθυρο αναστολής του. Είναι ίσως καιρός κάποιοι υπουργοί να σταματήσουν να πολιτεύονται πάνω στην αγωνία των πολιτών.

***

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, έπειτα από 12 χρόνια παραμονής στο junk, εκτιμάται ότι θα φέρει το 2022, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις αναλυτών. Παρότι, επισήμως, στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στο λεγόμενο investment grade έως το 2023, η JP Morgan προβλέπει ότι η Αθήνα θα επιτύχει το ορόσημο αυτό..

Σε γενικές γραμμές, η JP Morgan αναμένει ότι η Ελλάδα έχει σοβαρές πιθανότητες να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023.

Αυτήν τη στιγμή, η Ελλάδα αξιολογείται με ΒΒ από τους DBRS, Fitch και Standard and Poor’s καθώς και με Ba3 (που αντιστοιχεί σε ΒΒ-) από τον οίκο Moody’s.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα απέχει τουλάχιστον δύο σκαλοπάτια από την έξοδο από το junk.

***

ΑΚΙΝΗΤΑ. Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίζουν τις καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα να ανέρχονται στα τέλη Σεπτεμβρίου στα 797 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσο το συνολικό ποσό το 2020. Αύξηση περίπου κατά 50% σημειώθηκε στο γ’ τρίμηνο, τάση, η οποία συνεχίστηκε στο δ’ τρίμηνο και ενόψει της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών.

Συγκεκριμένα από το επίπεδο των 200-250 εκατ. ευρώ που κυμαίνονταν οι αγορές από το εξωτερικό τα προηγούμενα τρίμηνα, στο γ’ τρίμηνο του 2021 υπήρξε αύξηση στα 300-350 εκατ. ευρώ και στο δ’ τρίμηνο έφτασε στο επίπεδο των 400-500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών.

***

13η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Ξεκινούν  αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, οι διαβουλεύσεις για τη 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ενώ στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα εξελιχθούν  σε επίπεδο επικεφαλής.

Ο έλεγχος από τους θεσμούς αναμένεται να είναι εξονυχιστικός, λόγω της επικείμενης ολοκλήρωσης της μεταμνημονιακής εποπτείας. Και αυτό διότι από τον Ιούνιο και μετά, θα λήξει και αυτή η περίοδος για την ελληνική οικονομία, γεγονός που θα φέρει και την απελευθέρωση διπλής δόσης ANFAs και SMPs.

Όσον αφορά την εκταμίευση της πρώτης δόσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ο φάκελος με την πιστοποίηση ότι έχουν υλοποιηθεί οι πρώτες 15 πρώτες δεσμεύσεις (οι οποίες και συνδέονται με την εκταμίευση της πρώτης δόσης) έχει ήδη υποβληθεί στην Κομισιόν από το τέλος Δεκεμβρίου.

***

ΠΑΣΟΚ. Την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη, ένα μήνα από την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.

Ο κ. Ανδρουλάκης, όταν ρωτήθηκε αν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι στόχος του ιδίου και του κόμματός του είναι από τις επόμενες εκλογές να προκύψει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που θα δώσει προοπτική στη χώρα, για τους νέους, με διαφάνεια, αξιοκρατία και βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Κατηγόρησε παράλληλα τη κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση πώς με τη πολιτική που ακολουθούν επιδιώκουν τον «τοξικό δικομματισμό».

***

ΡΕΥΜΑ. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κανένα ευάλωτο νοικοκυριό δε θα μείνει χωρίς ρεύμα στην «καρδιά του χειμώνα».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η επιδότηση καλύπτει το 90% των αυξήσεων για ένα μέσο νοικοκυριό με κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ και σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης λόγω απλήρωτου λογαριασμού, υπάρχει ο πενταψήφιος αριθμός 15902, με τον οποίο γίνεται άμεσα η επανασύνδεση για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

***

CARREFOUR. Επίσημες ανακοινώσεις φέρνει η επικείμενη άφιξη της Carrefour μέσω της εταιρείας Retail & More του ομίλου Βαρδινογιάννη, της οποίας ηγείται ο Νίκος Βαρδινογιάννης. Εκδόθηκε μάλιστα και κοινή ανακοίνωση της Carrefour και της Retail & More, μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στο Παρίσι, στο οποίο είναι εισηγμένη η Carrefour.

Σύμφωνα με πηγές η εταιρεία θα ακολουθήσει πανελλαδική επέκταση με διαφορετικές τυπολογίες καταστημάτων κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.

***

ΝΕΟ ΕΜΒΟΛΙΟ. Υβριδικό εμβόλιο που θα συνδυάζει την αρχική σύσταση με μία φόρμουλα που θα θωρακίζει τον οργανισμό τόσο έναντι του αρχικού στελέχους του κοροναϊού όσο και απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον σχεδιάζει η Pfizer.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αλμπερτ Μπουρλά κατά τη διάρκεια συνεδρίου της JP Morgan για την υγεία, το βράδυ της Δευτέρας, η αμερικανική εταιρία παράλληλα με τις εν εξελίξει έρευνες, εξετάσει και νέες υβριδικές φόρμουλες για εμβόλιο κατά της Όμικρον προκειμένου να καταλήξει ποια είναι η καλύτερη προς εφαρμογή.

Εκτιμάται ότι η Pfizer θα είναι έτοιμη τον Μάρτιο να απευθυνθεί στις ρυθμιστικές αρχές για αδειοδότηση του τροποποιημένου της εμβολίου ώστε αυτό να περάσει κατόπιν στην αγορά, η δε παραγωγή του έχει ήδη ξεκινήσει.

***

ΑΓΟΡΕΣ. Η ραγδαία άνοδος του πληθωρισμού, η αυστηροποίηση της πολιτικής της Fed και η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον συνεχίζουν να απειλούν την ανοδική πορεία των αγορών, με την πλειοψηφία των αναλυτών μάλιστα, να υποστηρίζει πως τα πράγματα δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν εντός του 2022.

Η ταχεία εξάπλωση της Όμικρον το τελευταίο διάστημα, σε ολόκληρο τον κόσμο, χαρακτηρίζεται ως ένα ακόμη αγκάθι στις προοπτικές των μετοχών.

***

ΤΟΥΡΚΙΑ. Σε πραγματικό εφιάλτη για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξελίσσονται οι δημοσκοπήσεις στην χώρα, σχεδόν 18 μήνες πριν τις πολυαναμενώμενες προεδρικές εκλογές. Μάλιστα, πλέον μοιάζει να έχει εμπεδωθεί μια πολύ συγκεκριμένη τάση: η αντιπολίτευση να κερδίζει και το ΑΚΡ να χάνει και η δημοτικότητα του Ερντογάν να βρίσκεται πολύ χαμηλά σε σχέση με τους άλλους, πιθανούς διεκδικητές της προεδρίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση από το Sosyo Politik Field Research Center ανέφερε ότι η υποστήριξη για το AKP είναι στο 27%, έναντι 37% που δήλωσε ότι ψήφισε υπέρ του κόμματος στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές το 2018. Ο εθνικιστής σύμμαχος του AKP στο κοινοβούλιο, το MHP, του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βρίσκεται στο 6,3%, έχοντας πέσει από το 7,3% που δήλωσε ότι ψήφισαν υπέρ του κόμματος το 2018.

***

ΜΠΙΛ ΓΚΕΪΤΣ. Έως και 15 δισ. δολάρια σκοπεύει να επενδύσει η Breakthrough Energy Catalyst του Μπιλ Γκέιτς σε πρότζεκτ καθαρής τεχνολογίας σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ. Το BEC ανήκει στον όμιλο Breakthrough Energy Group που ιδρύθηκε το 2015 και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 1,5 δισ. δολάρια από επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Όπως είπε στους Financial Times ο διευνθύνων σύμβουλος του fund, Jonah Goldman, το BEC σκοπεύει να δεκαπλασιάσει αυτό το ποσό, φτάνοντας το 1,5 δισ. δολάρια, με τη στήριξη επιχειρήσεων και κυβερνήσεων από ολόκληρο τον κόσμο.

***

ΧΑΑ. Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε, την Τρίτη, να διασπάσει τις 931 μονάδες, και με τη βοήθεια τόσο των τραπεζών όσο και αρκετών δεικτοβαρών, να κάνει την πρώτη κίνησή του προς τα υψηλότερα επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,76% στις 934,61 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 919,85 μονάδων (+0,16%) και 934,82 μονάδων (+1,79%). Ο τζίρος ανήλθε στα 117,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 55,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,7 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,10%, στις 2.261,34 μονάδες, ενώ στο +1,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.535,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,11% στις 638,62 μονάδες.

 


AgrinioStories | Πηγή