Τα «βαρίδια»

Στη φωτογραφία βλέπουμε
ένα μικρό κομμάτι από τα «βαρίδια»
που κατακλύζουν την ελληνική κοινωνία
και εμποδίζουν
το μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης

Τα «βαρίδια»

του Στέλιου Μερμίγκη


 

Τα «βαρίδια» λοιπόν αυτά είναι οι συνάδελφοί μου,
συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα
και αριθμούν για το νοσοκομείο Αγρινίου
30 ανθρώπους με τις αντίστοιχες οικογένειες πίσω τους

Στο σύνολο της επικράτειας ο αριθμός των εργαζομένων με τέτοιες συμβάσεις εργασίας ξεπερνά τους 6000.

Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι που προσφέρουν εδώ και 5 χρόνια ανελλιπώς όλες τις απολύτως απαραίτητες και αναγκαίες υπηρεσίες για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας με μια πανδημία στη πλάτη τους, η κυβέρνηση τους πετάει σαν τη τρίχα από το ζυμάρι στο τέλος του μήνα, προκειμένου να φέρει ξανά τους φίλους της εργολάβους και φυσικά τον εργασιακό μεσαίωνα για όσους θα δουλεύουν για αυτούς. Φαίνεται ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν επηρεάζεται για τα χατίρια των εργολάβων.

Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν βλέπουμε καμιά παρέμβαση των ευρωπαϊκών θεσμών για τη δημοσιονομική απόκλιση που θα έχει αυτή η επιλογή όπως συνήθως συμβαίνει αλλού, όπως για παράδειγμα σε άλλα αιτήματα που περιμένουν ανικανοποίητα χρόνια τώρα λόγου χάριν η ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Για να γίνει κατανοητό το πως αντιλαμβάνονται το δημόσιο συμφέρον και τη χρηστή διοίκηση οι κυβερνώντες ας γίνει γνωστό ότι το οικονομικό κόστος ενός εργολάβου σ’ ένα νοσοκομείο ξεπερνά κατά πολύ το κόστος των εργαζόμενων με τις ατομικές τους συμβάσεις. Μόνο σ’ ένα επαρχιακό νοσοκομείο σαν αυτό του Αγρινίου η οικονομική αυτή διαφορά ξεπερνά τις 400 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Ίσως λέω και λίγα.

Ας έρθουν λοιπόν μετά να μας μιλήσουν όλοι αυτοί οι υμνητές της ελεύθερης οικονομίας για κόστος – όφελος, όλοι αυτοί που μας μετράνε με μεζούρες κάθε μέρα τις ζωές μας.

Υ.Γ οι φήμες που διακινούνται στα αυτιά αυτών των εργαζομένων ότι με την απόλυση τους όλα τα οφειλόμενα ρεπό τους και οι άδειες τους που δεν τους δόθηκαν από την υπηρεσία χάνονται δεν ισχύει. Αυτό που ισχύει είναι ότι η μη καταβολή τους σε χρήματα αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Έχουν γνώση οι φύλακες.