Στη Μόρφου η δημοτική αρχή Μεσολογγίου

Ο Δήμος Ι.Π Μεσολογγίου
στις «Μέρες Μνήμης Μόρφου»

 

Με την 42η αντικατοχική πορεία Μόρφου και κατεχόμενων κοινοτήτων του Διαμερίσματος Μόρφου, κορυφώθηκαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις «Μέρες Μνήμης Μόρφου».

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με το μνημόσυνο πεσόντων και τη δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, στην Εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου, στον Αστρομερίτη, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, εκπροσώπου του ελληνικού Κοινοβουλίου, αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων, Πρέσβεων, Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων, ξένων επισήμων.

Ο Δήμος Ι.Π Μεσολογγίου, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του αδελφοποιημένου Δήμου Μόρφου, συμμετείχε δια μέσου των ορισμένων εκπροσώπων του,   Αντιδημάρχου Οικονομικών, Αντώνιο Αλετρά και Νικόλαο Χατζή, Πρόεδρο Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου,  στις θεσμοθετημένες αντικατοχικές εκδηλώσεις «ΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΜΟΡΦΟΥ» , από 7  έως 9 Οκτωβρίου 2022 στη Μόρφου.

Οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στην κατεχομένη πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Μόρφου ενώ έχουν μεγάλη σημασία για την διεθνοποίηση του ζητήματος των ξεριζωμένων κυπρίων αδελφών μας, τις καταστροφές και τις διώξεις που υπέστησαν κατά την τουρκική εισβολή στη Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 που διχοτόμησε το νησί.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, αποτίμησαν φόρο τιμής και συμμετείχαν γεμάτοι συγκίνηση στα ιερά αυτά χώματα, αυτής της πατρογονικής εστίας του ελληνισμού στην ανατολική μεσόγειο.

Άλλωστε, οι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας, ενώνουν τους δύο δήμους εδώ και πολλά χρόνια από τότε που συνάφθηκε το σύμφωνο αδελφοποίησης,

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων πραγματοποίησαν μια σειρά από δραστηριότητες που αποσκοπούν στο να διατηρηθεί η εγγύτητα και η συνεργασία μεταξύ των δήμων μας καθώς και να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Ειδικότερα οι κ.Αλετράς και Χατζής, κατά την διαμονή τους στην Κύπρο συναντήθηκαν, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη,   με τον Δήμαρχο Μόρφου Βίκτωρα Χατζηαβραάμ και τον Άγγλο βουλευτή Κυπριακής καταγωγής, Πάμπο Χαραλάμπους, στους οποίους εκτός από τα δώρα μετέφεραν και τις ευχές του Δημάρχου, Κώστα Λύρου.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, η Αντικατοχική πορεία προς το Μνημείο Πεσόντων της Μόρφου στο οδόφραγμα του ακριτικού Αστρομερίτη και η κατάθεση στεφάνων που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής   και από την αντιπροσωπεία του Δήμου μας, με την ευχή να «πάνε όλοι στα σπίτια τους» και να «αποκατασταθεί η τάξη στην Μεγαλόνησο».

Στο πέρας των εκδηλώσεων o Αντιδήμαρχος, Αντώνης Αλετράς σε δηλώσεις του εξέφρασε την υποστήριξη του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου προς τη πολύπαθη νήσο και ανέφερε σχετικά:

«Το Μεσολόγγι, η Ιερή μας πόλη, ο τόπος που θυσιάστηκε «πέφτοντας» στο βωμό της ελευθέριας της πατρίδος και συγκίνησε ολόκληρη την Ευρώπη και την υφήλιο παρακινώντας τα άλλα έθνη να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας και στην αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, έχει βιώσει και γνωρίζει τις δυσχέρειες που δοκιμάζουν την πατρίδα σας, έχει βιώσει τις σφαγές και τον ξεριζωμό , συμπαραστέκεται αμέριστα στις προσπάθειες, είναι πάντα πρόθυμο να συνδράμει, είναι πάντα εδώ για την Κύπρο μας!».

 

 

 


AgrinioStories