Σταρακά: «Επιτέλους, κάντε κάτι με το Νοσοκομείο»

Έκκληση της Χριστίνας Σταρακά προς το Υπουργείο Υγείας
κατά την επίσκεψή της στο Νοσοκομείο Αγρινίου
Η υποστελέχωση και το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ
στο επίκεντρο των συναντήσεων με Διοικητή, γιατρούς και εργαζόμενους

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αγρινίου, Χριστίνα Σταρακά, συνοδευόμενη από τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. και  δημοτικό σύμβουλο Νίκο Θεοδωρόπουλο ,επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου όπου είχε συνάντηση με τον Διοικητή κ. Μιχάλη Σερασκέρη, τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας κ. Μάκη Αραβανή και τον πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων κ. Βασίλη Καραγιώργο.

 

 

Η κ. Σταρακά συζήτησε ενδελεχώς κι ενημερώθηκε για την πορεία του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, την λειτουργία των κλινικών και κυρίως την στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο Διοικητής δεσμεύτηκε ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας θα επαναλειτουργήσει τον Ιανουάριο ενώ συζητήθηκε το θέμα των κινήτρων, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου οι γιατροί να καλύπτουν τις θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Υγείας και να μην κηρύσσονται άγονες. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας .

Σε συνάντηση που είχε η κ. Σταρακά με τους εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων αποτέλεσε κοινό τόπο η διαπίστωση ότι το Νοσοκομείο βρίσκεται σε δύσκολη θέση από άποψη στελέχωσης και ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις απέναντι στους ασθενείς της περιοχής, με τους εργαζομένους να έχουν υπερβεί τα όρια αντοχής τους και τις εφημερίες να είναι δύσκολο να καλυφθούν.

Ακόμη, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ΕΣΥ που ψηφίστηκε πρόσφατα.

 

 

 

Μετά την επίσκεψη και τις συναντήσεις που είχε η κ. Σταρακά, δήλωσε τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Διοικητή κ. Μιχάλη Σερασκέρη, τον κ. Μάκη Αραβανή και τον κ. Βασίλη Καραγιώργο για την εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε σχετικά με τη λειτουργία και τη στελέχωση του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Η παράταξη μας κατ’ επανάληψη έχει αναδείξει τα προβλήματα στελέχωσης που υπάρχουν πιέζοντας την δημοτική αρχή να διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Οφείλουμε όλοι μας ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που κρατούν όρθιο το Νοσοκομείο Αγρινίου και επιτελούν με υπευθυνότητα το καθήκον τους, υπερβάλλοντας πολλές φορές εαυτούς.

Ωστόσο, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των εργαζομένων, το Νοσοκομείο χρειάζεται άμεσα ενίσχυση για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών της περιοχής .

Είναι τραγικό να μην λειτουργεί η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να είναι χωρίς κανένα κρεβάτι ΜΕΘ ο μεγαλύτερος νόμος σε έκταση, η Αιτωλοακαρνανία.

Υπάρχουν τεράστια κενά σε κλινικές αιχμής όπως σε Παθολογική,Χειρουργική,ΩΡΛ, Ουρολογική, Αιματολογικό/Αιμοδοσία ενώ πρόσφατα σοβαρό πρόβλημα πρόεκυψε και στην Παιδιατρική.

Η συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή των Τμημάτων βρίσκονται ένα βήμα πριν τηνλειτουργική τους κατάρρευση λόγω υποστελέχωσης.

 

 

 

 

Δυστυχώς, από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει αδιαφορία και εμπαιγμός. Απαιτούμε άμεσα από το Υπουργείο Υγείας αλλαγή πολιτικής με προσλήψεις και ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Επιτέλους, κάντε κάτι με το Νοσοκομείο. Η κατάσταση δεν πάει άλλο».

Σε ό, τι αφορά το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ, η κ. Σταρακά ανέφερε: «Το Νομοσχέδιο της Ν.Δ. για την Υγεία αποτελεί μια απροκάλυπτη προσπάθεια αμφισβήτησης του πυρήνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το άρθρο 10 δίνει στους γιατρούς του ΕΣΥ την δυνατότητα να απασχολούνται παράλληλα με το νοσοκομείο και στον ιδιωτικό τομέα, με τη λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή με τη συνεργασία με οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση του τομέα Υγείας.

Για εμάς, είναι καθοριστικής σημασίας το να διατηρήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, με προϋπόθεση την ενίσχυση των δομών και του ιατρικού/νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα επίπεδα, κατευθύνοντας γενναίους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στην Υγεία, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα, είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας».

 


AgrinioStories