Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: «Προσωπικός γιατρός» επί πληρωμή

Ο πολυδιαφημισμένος «Προσωπικός γιατρός»
θα είναι επί πληρωμή

Το «σχέδιο αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»
παρουσίασε ο υπουργός υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη

Στις βασικές αλλαγές που προωθούνται είναι πως πλέον ο πολίτης, εκτός από τους γιατρούς του δημοσίου, τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και τους αγροτικούς γιατρούς, που είναι δωρεάν, θα μπορεί να επιλέγει το δικό του ιδιώτη γιατρό ως προσωπικό, τον οποίο όμως θα πληρώνει από την τσέπη του.

Σύμφωνα με το υπουργείο, για να λειτουργήσει ο θεσμός χρειαζόμαστε ακόμη 1.379 γιατρούς. Το 60% λείπει από την Αττική και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία. Έχουν καταγραφεί οι ελλείψεις και ανά Δήμο οπότε θα ανοίξουν αντίστοιχες θέσεις.

Για όλους τους γιατρούς που θα λειτουργούν ως προσωπικοί, θα υπάρχουν δείκτες απόδοσης που θα πρέπει να ακολουθούν, όπως για παράδειγμα να παραπέμπουν τις γυναίκες για μαστογραφία και τεστ ΠΑΠ, να ελέγχουν και να καταχωρούν τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, να παρακολουθούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, να ελέγχουν τους δείκτες παχυσαρκίας και άλλα. Προσωπικοί γιατροί μπορεί να είναι μόνο γενικοί γιατροί και παθολόγοι.

Επίσης, για πρώτη φορά στη Ελλάδα δημιουργούνται επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, στα οποία οι πολίτες θα έχουν μια αλλαγή εμπειρία όσον αφορά την Πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Ακόμη, όπως ανακοίνωσαν, προωθούνται 1.375 προσλήψεις στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Τέλος θα δίνεται μπόνους 30 χιλιάδων ευρώ το έτος σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν την ειδικότητα της παθολογίας και της γενικής ιατρικής. Η Ελλάδα έχει ποσοστό μόλις 6% παθολόγων και γενικών γιατρών όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 26%.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι οι θέσεις γιατρών ανα Δήμο να ανοίξουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μέχρι το τέλος του χρόνου να λειτουργήσει πλήρως ο θεσμός.

Στον τομέα της Πρωτοβάθμιας (Εξωνοσοκομειακής) Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αναμένεται να γίνουν 1.375 προσλήψεις: 360 γιατροί, 600 νοσηλευτές, 385 λοιπό προσωπικό και 30 πανεπιστημιακοί γιατροί.

Οι τριάντα πανεπιστημιακοί γιατροί θα στελεχώσουν τα επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, τα οποία αναμένεται να ιδρυθούν στις πόλεις, στις οποίες λειτουργούν Ιατρικές Σχολές:Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε τη θέσπιση δύο ισχυρών οικονομικών κινήτρων σε γιατρούς:

  • Με σκοπό την αντιμετώπισης της έλλειψης παθολόγων και γιατρών Γενικής Ιατρικής, στη χώρα μας (καθώς οι νέοι γιατροί δεν προτιμούν τις δύο αυτές ειδικότητες), εκείνοι, οι οποίοι θα τις επιλέγουν, θα λαμβάνουν ετήσιο μπόνους ύψους 30.000 ευρώ, (πλέον των αμοιβών τους), επί πέντε χρόνια, με τη δέσμευση ότι θα παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για άλλη μία πενταετία.
  • Ένα χρυσό καλωσόρισμα (Golden Hello) θα έχουν και οι γιατροί, οι οποίοι θα επιστρέψουν, στη χώρα μας, από νοσοκομεία και πανεπιστήμια σε Κύπρο, Μ. Βρετανία και άλλες χώρες. Θα λάβουν εφάπαξ μπόνους έως του ύψους των 100.000 ευρώ.

Τα επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του 2024 και σε αυτά, πέραν της παροχής υψηλής ποιότητας φροντίδας για τους ασθενείς, θα εκπαιδεύονται οι νέοι γιατροί στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, ενώ θα αποτελούν και σταθμούς Τηλεϊατρικής, ώστε να στηρίζουν το έργο των γιατρών, οι οποίοι υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές, σε περιπτώσεις σοβαρών περιστατικών.

Η εφαρμογή των διατάξεων του υπό κατάρτιση – σήμερα- νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αναμένεται από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ συμμετέχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

 

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Eιδήσεις